Daniel Sprong scratch, Detroit verliest voor zevende keer op een rij, Fleury 75 shutouts


Foto: Instagram Minnesota Wild

Dag 148 van de NHL had twaalf wedstrijden waarbij Daniel Sprong een emergency scratch was. Florida weer eens een keer verloor. Jordan Eberle speelde zijn duizendste wedstrijd en Marc-Andre Fleury pakte zijn vijfenzeventigste shutout.

LEES OOK: Sprong verliest voor de zesde keer op een rij, Connor Bedard evenaart NHL-record

Buffalo Sabres – New York Islanders 4-0

De buffels zijn in bloedvorm en hun sabels vlijmscherp. De shut-out van Sabres-goalie Ukko-Pekko Luukkonen (slechts 21 saves) geeft aan dat de Islanders er niet aan te pas kwamen. Het achttienjarige toptalent Zach Benson (twee goals) was de beul van Buffalo.

tekst gaat verder onder de video

Carolina Hurricanes – Florida Panthers 4-0

De katjes uit Florida werden omver geblazen door de wervelwind uit Carolina. Freddy Andersen (na veel blessureleed weer aardig op de terugweg) pakte een fraaie shut-out met 21 saves. Dat geringe aantal schoten is ook een compliment aan coach Rod (the Bod) Brind’Amour. In elke lijn bevinden zich spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. De spelers zijn in topconditie en gaan voor elkaar door het vuur. Het resultaat was dat de topfavorieten uit Florida gedegradeerd werden tot een stel schattige kittens die wel mochten spelen maar nooit konden winnen (shots on goal-ratio 35-21 voor Carolina). Evgeny Kuznetsov (goal) en Jaccob Slavin (twee assists) waren de gangmakers voor de orkaan uit Carolina.

tekst gaat verder onder de video

Columbus Blue Jackets – Ottawa Senators 2-3 SO

Dankzij Ottawa goalie Anton Forsberg (35 saves, 0.946%) en Blauwbloes-doelman Elvis Merzlikins (35 saves, 0.946%) waren de Senators en Columbus veroordeeld tot een shoot-out. Senator Claude Giroux werd de man of the match. Hij scoorde in de derde periode de aansluitingstreffer (2-1) en verzilverde uiteindelijk de beslissende penalty tijdens de shoot-out. Spannende wedstrijd, winst voor Ottawa.

tekst gaat verder onder de video

Detroit Red Wings – Arizona Coyotes 4-1

Detroit is going down. Red Wings-coach Derek Lalonde toverde weer een line up-change uit zijn hoge hoed. Deze keer was het Daniel Sprong die geslachtofferd werd. Veteraan Austin Czarnik (31 jaar) werd op het laatste moment bij de Grand Rapid Griffins weggeplukt (AHL). Hij moest wat meer defensieve ervaring bij de vierde aanvalslijn brengen. Czarnik kreeg amper vijf minuten ijstijd. Nee, dan kan je impact maken…  Op de woensdagtraining werden alle lijnen door elkaar gehaald door de Red Wings coach. Het leverde wederom een dramatisch resultaat op. In eigen huis werden de Wings geslacht door de bloedhonden uit Arizona. Arizona-winger Clayton Keller (goal en assist) was één van de bijtertjes die de Wings vernederde.

Het maakt niet uit of de Wings nu tegen een topper of een kleine jongen uit de NHL spelen. Coach Lalonde heeft zoveel fear of the puck bij zijn spelers veroorzaakt dat je als tegenstander de goals cadeau krijgt. Ja Sprong is uit vorm maar dat geldt voor de VOLLEDIGE selectie van de Wings. Het wegvallen van captain Dylan Larkin (blessure) na de wedstrijd tegen de Florida Panthers heeft iets verontrustends bloot gelegd. Larkin is het brein van het team, niet coach Lalonde. Benieuwd wie er de volgende keer gescratched worden: Lucas Raymond noteerde een -3 (niet voor het eerst), net als J.T. Compher. Patrick Kane (-2) en David Perron (-2) begeven zich ook in de scratchzone van wisseljunkie Derek Lalonde. De wild card voor de play-offs raakt verder uit beeld nu zowel Tampa Bay als de Islanders de Red Wings al zijn gepasseerd. Bovendien hijgen de Capitals, de Sabres en de Devils ook nog eens in de nek bij Detroit. Alles winnen is nu het devies. Time voor a change, niet in lines maar in coaching.

tekst gaat verder onder de video

Montreal Canadiens – Boston Bruins 1-2 OT

Het gaat al weken moeizaam voor de grote titelkandidaat uit Boston. Ook tegen de Canadians stokte de productie van de Bruins. Beide teams hielden elkaar in een defensieve greep met een shots on goal-ratio van slechts 24-19 in het voordeel van de beren uit Boston. Het was left-winger Jake DeBrusk die na 25 seconden overtime de winst voor Boston veilig stelde.

tekst gaat verder onder de video

Philadelphia Flyers – Toronto Maple Leafs 2-6

De Nylander-Matthews train (beide een goal en een assist) had in Tyler Bertuzzi een uitstekende conducteur aan boord. Met een goal een assist droeg hij op fraaie wijze bij aan de ruime zege van Leafs in Philadelphia.

tekst gaat verder onder de video

Pittsburgh Penguins – San Jose Sharks 6-3

De ijsvogels genoten van de haaienvinnensoep. Pittsburgh-defenseman John Ludvig (goal en assist) leidde zijn ploeg op sluwe wijze naar de ruime zege. De meeste shark-attacks (32 shots on goal) werden gesaboteerd of gepareerd door Tristan Jarry (29 saves, 0.906%).

tekst gaat verder onder de video

Tampa Bay Lightning – New York Rangers 6-3

Tampa lijkt haar vormcrisis te boven. In een spannende en gelijk opgaande wedstrijd (shots on goal-ratio 28-28) waren regisseur par excellence Nikita Kucherov (goal en vier assists) en scherpschutter Braden Point (drie goals en drie assists) de killers van dienst. De play-offs lonken weer voor de Bolts.

tekst gaat verder onder de video

Dallas Stars – New Jersey Devils 2-6

De duivels uit New Jersey won’t go down easy. Elke kans op de laatste wild card zullen ze bevechten en dat hebben de Stars uit Dallas geweten. Hel en verdoemenis was het lot van Dallas in periode twee. Binnen vier minuten trok het duivelsgebroed uit New Jersey de stand van 2-2 naar 5-2. In de derde periode schoof Alexander Holz de 6-2 in het net van Dallas-goalie Scott Wedgewood (8 saves, 0.800%). Hij verving in periode twee Jake Oettinger (6 saves, 0.600%).  Devils-goalie Jake Allen had een betere avond (35 saves, 0.946%).

tekst gaat verder onder de video

Minnesota Wild – Anaheim Ducks 2-0

Met zijn 75e (!) shut-out pakte Wild-goalie Marc-André Fleury weer een hoogtepunt in zijn al imposante carrière. Het was wel een makkie; slechts zestien saves had Fleury voor die shut-out nodig. De eendjes uit Anaheim waren vleugellam en hadden vooral moeite om Minnesota-winger Kirill Kaprizov (goal) bij te benen.

tekst gaat verder onder de video

Calgary Flames – Vegas Golden Knights 4-1

De jonge (22 jaar) goalie Dustin Wolf (28 saves, 0.966%) was één van de belangrijkste vuurspuwers voor Calgary. Dryden Hunt (twee assists) en Blake Coleman (twee goals) staken met hun pyromania de hens in de verdediging van Las Vegas. De glitterridders verliezen in rap tempo hun glans. Sterker nog, de laatste wild card-plek staat onder druk. Door de nederlaag tegen de Flames heeft Vegas nog maar twee puntjes voorsprong op Minnesota. Ook al hebben de Knights een wedstrijd minder gespeeld, toch moeten ze vanaf nu achterom kijken.

tekst gaat verder onder de video

Seattle Kraken – Washington Capitals 1-2

De Capitals geven nooit op. In deze do or die-match voor beide teams greep Washington de overwinning. Daardoor heeft Seattle al een schier onoverbrugbare achterstand op de laatste wild-cardplek opgelopen: negen punten op de Vegas Knights. De Capitals daarentegen ruiken het bloed van de Islanders en komen langzamerhand weer in de buurt van die wild-cardplek. Washington-goalie Charly Lindgren (23 saves, 0.958%) en Connor McMichael (goal) bezorgden de Capitals de overwinning.

Previous Voorbeschouwing halve finales BeNe League
Next Duivels tegen Tijgers wie velt wie en gaat kampioen worden?