Den Haag pakt koppositie, derby Diez Neuwied prooi voor Diez


In het weekend van de Frozen Final in België waren er op vrijdag 9 februari twee wedstrijden in de BeNe League. Een Duits onderonsje tussen Diez en Neuwied en de strijd om het thuisvoordeel in de strijd om het landskampioenschap tussen Den Haag en Heerenveen. Den Haag deed zeer goede zaken om op 3 maart het thuisvoordeel te hebben door Heerenveen met 5-2 te verslaan. Diez won in overtime van Neuwied.

LEES OOK: Diez en Leuven scoren zeven goals, Mechelen verliest weer in slotfase

EG Diez-Limburg – EC Die Bären 2016 e.V. 5-4 OT

Diez en Neuwied maakte er een mooie en spannende derby van met veel goals en af en toe een knokpartijtje. Een derby tussen rivalen waardig. Maar de bezoekers trokken first blood met de openingsgoal van Jeff Smith. Met een one timer dwars door het midden kon Diez goalie Markus Ekholm Rosen als eerste vissen. Jeff Smith maakte ook de 2-0 maar die werd afgekeurd. Waarna Diez de gelijkmaker kon scoren. Van dichtbij op een lucky bounce kon Thomas Lichnovsky de 1-1 maken. Binnen een halve minuut later lag ook de 2-1 achter Beren goalie Jan Guryca. Neuwied wilde de puck het verdedigingsvak uitkrijgen maar binnen drie passes lag de puck weer in het net van de Beren door Jason Lavallee.

Al snel in de tweede periode wist Janeck Sperling de 2-2 te maken maar Diez scoorde wederom een halve minuut later de 3-2 via Jason Lavallee. Shorthanded op een break. En ook de 4-2 volgt snel via de schaats van goalie Guryca valt een schot van Hugo Turcotte binnen. Een powerplay goal van Jeff Smith betekende de 4-3 pauze stand van veertig minuten hockey.Een actie van Jeff Smith in minuut 42 zorgde al snel voor de 4-4. Hij maakte daarmee zijn hattrick compleet. Verder werd er niet meer gescoord zodat overtime de beslissing zou brengen. Een slapshot door David Lademann opgezet vanaf zijn eigen helft zorgde voor de winst. Het schot sloeg werkelijk als een granaat binnen.

tekst gaat verder onder de video

UltimAir HIJS Hokij Den Haag – Unis Flyers Heerenveen 5-2

Ondanks het ontbreken van enkele spelers, zoals man of the match van de bekerfinale Chad Niddery en Jay de Ruiter en Jurryt Smid, hoefde Den Haag niet heel diep te gaan  om de volle drie punten binnen te halen. De wedstrijd begon met vier doelpogingen van Heerenveen, die vanaf puckdrop de druk op het doel van Den Haag opvoerde. Echter, het was Hijs Hokij dat als eerste wist te scoren. Jelle Kronenburg zette goed door terwijl de verdediger en goalie van Heerenveen de puck niet onder controle kregen. De 2-0 werd gescoord door Joey Oosterveld die op een breakaway shorthanded de 2-0 maakte.

In de tweede periode werd er al snel na de face-off gescoord. Waarbij een schot van Henri Ruotsalainen onder de oksel van  HIJS goalie Brett Magnus binnen sloeg. Mocht het al een foutje zijn geweest van Brett Magnus maakte hij dat goed door op de volgende powerplay van de Flyers twee uitstekende reddingen te maken. Na 25 minuten wist Joy Turpijn Den Haag weer op een twee goals verschil voorsprong te zetten. Halverwege de tweede periode maakte Jelle Kronenburg zijn tweede goal van de avond.

Kronenburg en Turpijn beide twee goals

Coach Marco Kronenburg en vader van Jelle kon daar niet van genieten vanuit de spelersbank in de Uithof. Want hij was met het Nederlands damesteam in Oostenrijk voor een tweetal oefenwedstrijden. De eerste wedstrijd werd een prooi voor de Nederlandse dames die wonnen met 3-1. Als coach bij Den Haag werd Marco vervangen door Jasper Kick.

Een straf voor too many men leverde een powerplay voor de Friezen op en zij wisten daar van te profiteren met een schot van Jesse Barwell. Joy Turpijn wist de einduitslag op het bord te zetten in de Uithof voor de 5-2. In totaal was de schotenverhouding in de wedstrijd 16-om-15 in het Haags voordeel.

tekst gaat verder onder de foto

#9 Jelle Kronenburg Foto: Robert Bos

stand Bene League na de twee wedstrijden van vrijdagavond

stand per 10-02 10:00 uur
Previous Special teams Leipzig nekken Tilburg in caranavalsweekend
Next Fleury geëerd voor 1000 wedstrijden, hattrick Evander Kane