‘Het wordt een Bekerkraker tussen een hongerig Eaters en een getergd Den Haag’


Eaters HIJS IJshockey
Foto: Robert Bos

Zondag 4 februari. Een datum die bij veel ijshockeyliefhebbers al omcirkeld stond in de agenda: Bekerfinale ijshockey. Het is alleen wachten op de twee teams die zich plaatsen. Én de locatie waar de finale gespeeld moet worden. Om 15:00 uur klettert de puck op het ijs voor een finale tussen UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Snackpoint Eaters Limburg. Ed Versteeve, founding father van Face-Off, blikt vooruit op de Inventum Technologies Cup Final zoals het officieel heet. Kortweg: de Bekerfinale van Nederland.

Hieronder een boodschap voor de fans die zondag naar Den Haag afreizen.

Road to the final

Dit seizoen is er een ‘nieuw’ bekerformat. De drie BeNe League teams Den Haag, Heerenveen en Geleen krijgen versterking. Vanuit de Eredivisie wel te verstaan. Zoetermeer Panters, Amsterdam Tigers, OrangeGas Capitals Leeuwarden, Eindhoven Kemphanen en GIJS Hepro Groningen. Zij completeren het achttal teams dat onderling uit gaat maken wie de bekerkampioen van Nederland zal worden. Loting bepaalt de volgende series:

  • Den Haag vs Amsterdam
  • Zoetermeer vs Leeuwarden
  • Groningen vs Heerenveen
  • Geleen vs Eindhoven

Eind oktober gaan de series van start. Leeuwarden gaat in twee duels langs Zoetermeer. Heerenveen doet hetzelfde tegen Groningen. Den Haag, matig gestart aan het ijshockeyseizoen, lukt het vrij eenvoudig om te laatste vier te bereiken. Via 7-3 en 11-1 klopt het Amsterdam Tigers. En de mannen van Geleen? Die zien als enige hun serie gelijk eindigen. Maar! De 12-4 winst van de Limburgers in het eerste duel is voldoende om de 5-3 nederlaag in eigen huis te weerstaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Eaters Kemphanen IJshockey
De verrassing in cijfers (Foto: KemphanenFan)

‘ROMMEL IN DEN HAAG, RUST IN GELEEN’

Bij een club als Den Haag hoort altijd wel een beetje rumoer. Dat hoort bij de bravoure die in de uitstraling zit opgesloten. Maar waar de ploeg de laatste jaren onder Chris Eimers flink succesvol was, blijven dit seizoen aanvankelijk de resultaten uit. HIJS wint de Ron Bertelingschaal, maar dat is het wel qua wapenfeiten. In de BeNe League Cup wordt simpelweg waardeloos gepresteerd en het spel is niet om over naar huis te schrijven. Supporters, ronduit hondstrouw te noemen, beginnen steeds vaker te mopperen. Uiteindelijk grijpt het Haagse bestuur in. Eind november, amper 4 maanden na zijn aantreden, wordt Henry Thom ontslagen. HIJS eindigt als zevende (van negen teams) in de BeNe League Cup. Het komt met vier winstpartijen in zestien duels niet eens in de buurt van de top-4 om voor deze prijs te strijden. Exit Thom. Het bestuur moet op zoek naar een nieuwe coach of een tussenpaus.

Tekst gaat verder onder de foto

Henry Thom Hijs IJshocky
Niet succesvol in Den Haag: Henry Thom (Foto: Robert Bos)

Hoe anders is dat op Glanerbrook. Met aan het hoofd Jeffrey van Iersel. Eaters wordt na een spannend gevecht met Diez en Heerenveen derde in de BeNe League Cup. Er lijkt rust te zijn (gevonden) in het Limburgse, terwijl het daar de afgelopen jaren op sommige punten alle zeilen bijgezet moesten worden om niet in een orkaan te belanden. Bestuur en technische staf hebben een modus gevonden waarin goed gewerkt kan worden. Het levert de Eaters de eerste grote prijs van het seizoen op: De BeNe League Cup wordt ten koste van Heerenveen op de eigen Glanerbrook veroverd. Na een 3-0 achterstand wordt, in overtime, met 4-3 gewonnen. Het dak vliegt van de Glanerbrook af.

Tekst gaat verder onder de foto

BeNe League Cup IJshockey
Snackpoint Eaters Limburg wint de BeNe League Cup (Foto: Ronald Jans)

DE HALVE FINALES: EERHERSTEL EN LASTIGE KLIP OMZEILEN

Drie BeNe League teams en één Eredivisieploeg zijn over bij de laatste vier. Het lot koppelt Snackpoint Eaters Limburg en OrangeGas Capitals Leeuwarden aan elkaar. En dat betekent dat de longtime rivals Den Haag en Heerenveen het in de andere serie uit moeten vechten. Heerenveen is, na twee verloren finales, heel erg toe aan een prijs in finale drie. Leeuwarden gaat voor niets minder dan een finaleplek. Den Haag heeft dan inmiddels Jasper Kick bereid gevonden om het Haagse vuurtje weer aan te wakkeren. Het clubicoon is dat wel toevertrouwd. Zijn manier van spelen (strijd, passie, het randje opzoeken en soms er overheen) en spelbeleving neemt hij mee de banken in. Is het genoeg om Den Haag over het dode punt te helpen?

Tekst gaat verder onder de foto

Jasper Kick IJshockey
Jasper Kick. Interim-coach bij Hijs Hokij Den Haag (Foto: Robert Bos)

De Eaters worden een half uur lang ‘zoek gespeeld’ door de Capitals in het eerste duel. Na 30 minuten ijshockey staat er 4-1 als tussenstand op het scorebord in de Elfstedenhal. De Limburgers zijn dit seizoen gezegend met een stuk vastbijten en niet opgeven. Of het verdiend is? Daar zullen weinig mensen volmondig ‘ja’ op zeggen, maar Eaters pakt een 4-5 zege mee de bus in. ‘The South’ weet één ding zeker: dit was flink zweten tegen een dapper en vrijuit spelend Leeuwarden. In het tweede duel is de koek op en het kruit verschoten. Snackpoint Eaters Limburg wint met 7-2 en is de eerste Bekerfinalist. Daar moest het een lastige klip voor omzeilen.

Tekst gaat verder onder de foto

Capitals Eaters IJshockey
Capitals Leeuwarden bracht het vuur aan de Eaters-schenen (Foto: Capitals Leeuwarden)

Den Haag vs Heerenveen. Duels, series, finales. Ze vervelen eigenlijk nooit. Dat weet je op voorhand al. De rivaliteit is groot tussen beide clubs. Geheimen? Hebben ze al jaren niet meer voor elkaar. Alleen is de vraag: weet Jasper Kick zijn stempel direct te drukken. Het antwoord is ja. Maar het eerste duel wordt verloren. Na shootouts trekt Heerenveen een 1-0 voorsprong mee de bus in. Wanneer de Friezen zich op lijken te maken voor een 2-0 zege in de serie, slaat HIJS keihard terug. 90 tellen voor het einde schiet Van der Schuit de 4-5 binnen. Terug naar De Uithof voor een derde, beslissende duel. Daarin nemen de Flyers een 1-2 voorsprong na 37 minuten. Maar die moeten de Friezen inleveren. Uiteindelijk wordt Jordy van Oorschot the unsong hero. Hij loodst met zijn 3-2 Den Haag naar de Bekerfinale. De Friezen keren voor een derde keer met lege handen terug in Friesland.

Tekst gaat verder onder de foto

HIJS Hokij IJshockey
Jordy van Oorschot (links) schiet Den Haag naar de Bekerfinale (Foto: Robert Bos)

WAAROM EATERS DE FINALE WINT

Het is 14 jaar geleden dat de Limburgers de Beker wisten te winnen. Ook tegen Den Haag. En eerlijk is eerlijk. ‘Why not us?’ denken zij geheel terecht op Glanerbrook. De BeNe League Cup werd in de prijzenkast gezet dit seizoen. Maar belangrijker: er is een bepaalde rust. Rust die bestuur en staf hebben gecreëerd. Waar het de afgelopen jaren nog wel eens (vroeg in het seizoen) onrustig was door resultaten die wat tegenvielen? Is dat anders geworden. Een pluim naar de beleidmakers die in hebben gezet op lokaal talent en lokale(re) spelers. Coach Jeffrey van Iersel kent het klappen van de zweep als geen ander. En was onderdeel van het team dat in 2010 de beker won. Hij bewees eerder bij HYC al dat hij finales weet te winnen en nu opnieuw. De ploeg heeft weliswaar geen uitgesproken ‘sterren’. Het is een team dat zij aan zij stat en elke shift alles op het ijs wil laten. Gesteund door dik 600 trouwe Eaters-fans zullen zij de Uithof voor een deel (willen) omtoveren tot ‘Hell of the South’.  Kijk niet gek op als de Limburgers de beker omhoog steken na afloop.

Tekst gaat verder onder de foto

Eaters gans IJshockey
Foto: Robert Bos

WAAROM HIJS DE FINALE WINT

Den Haag zwalkte tot november over menig ijsbaan. Maar na de pick-up van interim-coach Jasper Kick lijkt het vuur weer terug in De Uithof. Marco Kronenburg, op en top HIJS-dier, staat nu aan het roer en kan zich direct de eerste prijs toe-eigenen. HIJS kan bogen op een spelersgroep die bol staat van de kwaliteit, die weet dat het wat recht te zetten heeft. Ouwe koeien blijven lekker in de sloot, de blik is naar voren gericht. Maar de wake-up call van Kick? Was niet alleen noodzaak, maar wierp ook zijn vruchten af. Ondanks dat er wat afwezigen zijn en het last-minute invliegen van Chad Niddery? Zal kwaliteit zich nooit verloochenen. Met een eventuele bekerwinst zet Den Haag koers naar de volgende prijs: De BeNe League. En wat ook wel lekker is? Is dat spelers weten dat ze in de eigen hal spelen, met veel eigen support.

Al met al zijn de ingrediënten aanwezig voor een waanzinnige bekerfinale. We kunnen onze vingers weer gaan aflikken. Het wordt in ieder geval een Bekerkraker tussen een hongerig Eaters en een getergd Den Haag. Voor diegenen die de wedstrijd thuis gaan of moeten kijken? De NOS zendt de bekerfinale uit vanaf 14;55 uur op NPO1.

Previous Herentals walst over Mechelen heen, Leuven wint bij Diez
Next Four Nations toernooi in 2025 met Canada, Finland, Zweden en Amerika