Heerenveen, Liège, Mechelen pakken volle buit, Herentals na shootouts


Op zondag 14 januari waren er vier wedstrijden in de BeNe League. Mechelen versloeg Leuven, Diez liep tegen Heerenveen op. Liège won op bezoek in Geleen en Herentals had shootouts nodig tegen Den Haag.

LEES OOK: Snackpoint Eaters Limburg wint bij Chiefs Leuven

Mechelen Golden Sharks – Chiefs Leuven 6-3

Binnen vier minuten stond het al 3-0 voor Mechelen. Ze overrompelde Leuven in de openingsfase. Cas Staps kon vanuit het midden tussen de face-off cirkels al snel de 1-0 scoren. De teruggekeerde Marek Ziarny scoorde met een wrap around de 2-0 en de 3-0 werd gescoord door Verners Egle. En hoe? Vanachter zijn eigen goal ging hij op avontuur en vanaf links in het aanvalsvak schoot de puck binnen bij een minuscuul gaatje boven de schouder van Leuven goalie Jelle Lievens. Chiefs coach Pascal Ryser voelde zich gedwongen om een time-out te nemen en de Chiefs wakker te schudden.

Maar ook de 4-0 viel nog in de laatste minuut van de eerste periode. Vadim Gyesbreghs kreeg hem op zijn naam maar de puck viel via de goalie binnen. Na vier minuten in de tweede periode was het Alec James die met een schot in de winkelhaak Leuven op het scorebord bracht. Halverwege de wedstrijd kreeg Mechelen de puck het verdedigingsvak niet uit. Op de rebound kon Grayden Gottschalk de 4-2 maken. Maar niet veel later was het Sandro Bosmans die de Sharks alweer snel op een drie goals verschil schoot. Een weggevertje door een Leuvense verdediger eindigde in het net. Shaun Dosanjh bracht de score naar 5-3 anderhalve minuut voor tijd waarna Verners Egle zijn tweede goal scoorde een empty netter scoorde met de 6-3. Chiefs Leuven heeft nu voor de vijfde keer op rij verloren in de BeNe League.

tekst gaat verder onder de foto

#13 Verners Egle Foto: Robert Bos

EG Diez-Limburg – Unis Flyers Heerenveen 1-5

Een verlaat kerstcadeau van Wesley de Bruijn leverde de 1-0 voor Diez op na vijf minuten. De Bruijn speelde de puck door het midden en die werd opgepikt door Artur Karpenko en die omspeelde Flyers goalie Martijn Oosterwijk voor de 1-0. Kevin Bruijsten zorgde in minuut dertien voor de voorsprong voor de Friezen. De Duitsers kregen de puck niet weg vlak bij het doel en Bruijsten kon met zijn lange reach de puck binnen tikken. In de slotfase van de eerste periode liep Heerenveen uit naar 2-1 doordat Jesse Barwell toesloeg op de powerplay.

Maar Diez was zo sportief om ook een verlaat kerstcadeau weg te geven. Op de powerplay kreeg Kevin Bruijsten de puck zo in de schoot geschoten door David Lademann. En zo’n kans laat Bruijsrten niet liggen. 3-1 al vroeg aan het begin van de tweede periode. Daarna lukte het beide teams niet meer om wat aan de score aan te passen in het verloop van de tweede periode.

In minuut 43 scoorde Heerenveen nog twee keer snel achter elkaar. Henri Ruotsalainen op de powerplay stond in het midden op een meter of vijf van de goal helemaal vrij. Jesse Barwell gaf hem een perfecte pass en Ruotsalainen had alle tijd om de hoek uit te zoeken voor de 4-1. Mike Collard schoot vanuit de hoek rechts van de goal schuin op het doel. En de puck vloog zo binnen zonder dat iemand de puck nog had aangeraakt. Een goede winstpartij van de Friezen op bezoek bij Diez.

tekst gaat verder onder de samenvatting

Snackpoint Eaters Limburg – Liège Bulldogs 2-3

Al binnen vijf minuten opende Akim Ramoul de score voor de Limburgers. Op een snelle uitbraak zette hij de Luikse verdediger op de verkeerde schaats met een schijnbeweging en kon zo ongehinderd de 1-0 hard achter goalie Troy Passingham binnen schieten. In minuut twaalf kreeg Liège de puck niet weg en vanaf de boarding schoot Akim Ramoul hard op de goal van de Walen en de puck kreeg een rebound en van dichtbij wist Yevgen Fadyeyev de puck in het Belgische net te deponeren. Tussendoor lukte het Geleen niet om een 5-op-3 powerplay te benutten mede dankzij goed keeperswerk van Liège goalie Troy Passingham.

In de tweede periode veranderde het spelbeeld een beetje. Een tripping penalty voor Kay Gielen werd afgestraft door Liège. Een afgeslagen puck komt terecht bij Bryan Kolodziejczyk. Die dreigt vanuit het midden maar passt op Frank Neven die met een one timer de 2-1 maakt. Halverwege de wedstrijd zijn het de twee Bryan’s die de stand gelijk trekken. Bryan Henry op de assist en Bryan Kolodziejczyk nu als afmaker. Geleen kreeg de puck niet weg en met een backhander wist Kolodziejczyk de 2-2 te maken.

In de slotfase van de tweede periode maakte de Bulldogs de comeback compleet door de 3-2 te maken. Op een uitbraak wist Kurt Sonne de puck klaar te leggen voor de instormende captain Jordan Paulus en die liet er geen gras voor groeien. In de derde periode lukte het beide teams niet om nog wat aan de stand te veranderen door goed keeperswerk van zowel Deniz Mollen bij Geleen en Troy Passingham bij Liège.

tekst gaat verder onder de foto

#31 Troy Passingham Foto: Ronald Jans

Heylen Vastgoed HYC – UltimAir HIJS Hokij Den Haag 3-2 SO

De score werd geopend in minuut dertien door HYC. Een face-off in het verdedigingsvak van Herentals leverde een uitbraak op van 2-op-1 waarbij Alexander Vasilyev een perfecte pass gaf op Mitch Morgan en die ronde de uitbraak met eneone timer af. Aan het begin van de tweede periode moest Chad Piccart voor Herentals de ‘Sin Bin’ in voor hooking. Daarvan profiteerde Den Haag met een perfecte one timer door Bjorn Willemse. Nadat halverwege de wedstrijd Alexander Vasilyev de thuisclub op 2-1 had gezet werden er nog even adressen uitgewisseld voor de kerstkaarten. Daarna konden Jelle Kronenburg en Joey Oosterveld al gaan douchen en aan de kant van HYC konden Wannes Moons en Alexander Vasilyev de warme kleedkamer op zoeken.

Vlak na de 2-1 zorgde Raymond van der Schuit voor de 2-2. Hij kon de puck in de verre hoek achter HYC goalie Andrew Masters knallen. In de derde periode en overtime hielden beide goalies hun netten droog zodat deze wedstrijd beslist moest worden met penaltyshots. HYC Emiel Goris scoorde op de Forsberg manier. En dat was de enige die wist te scoren zodat het extra punt in Herentals bleef en Den Haag een punt mee kon nemen naar Nederland.

#20 Emiel Goris Foto: Kurt Tops
Previous Tilburg verslaat Leipzig in slotminuten en hijgt Essen in de nek voor plek twee
Next Sprong scoort, Detroit verslaat Toronto met 4-2