Nashville Predators blessurevrij op jacht naar de play-offs


Face-off blikt vooruit op het NHL seizoen 2023-2024. Vandaag nemen we Nashville Predators onder de loep.

LEES OOK: Pittsburgh Penguins is Kyle Dubas de reddende engel?

terugblik seizoen 2022-2023

Nashville Predators werd achttiende met 42 overwinningen, 32 nederlagen en acht keer verlies na overtime of shootouts. In de Central Division werden ze vijfde met drie punten achterstand op de Winnipeg Jets die wel naar de play-offs gingen. In de League werden ze achttiende. Waar ging het fout bij de Predators? Na de All Stars break raakten belangrijke spelers geblesseerd. Filip Forsberg, Ryan Johansen, Matt Duchene, Roman Josi en Alexandre Carrier lagen er lange tijd uit. En geen enkel team uit de NHL kan dat zomaar opvangen. Het was haast een wonder dat ze nog zo dichtbij kwamen voor een wildcard. Toch was de nieuwe general manager  Barry Trotz van mening dat het mislopen wel het einde van coach John Hynes betekende en Andrew Brunette zijn vervanger is.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Nashville Predators

belangrijkste aangetrokken spelers

Denis Gurianov, forward

Denis Gurianov komt over van de Montreal Canadiens. Daarvoor zat hij zeven jaar bij de Dallas Stars. In zeven jaar NHL kwam hij tot 280 wedstrijden, 51 goals en zestig assists.

Gustav Nyquist, forward

werd vorig seizoen in februari getrade door Columbus Blue Jackets naar Minnesota Wild waar hij met een blessure dertig wedstrijden miste. Als free agent heeft de 34-jarige Zweed Gustav Nyquist nu een tweejarig contract getekend bij Nashville ter waarde van 3.35 miljoen per jaar. De winger speelt al dertien seizoenen in de NHL met daarbij 175 goals en 253 assists.

Luke Schenn, defense

De 33-jarige Canadese verdediger Luke Schenn heeft al twee Stanley Cups achter zijn naam staan. Beide behaald met Tampa Bay. Heeft nu een driejarig contract getekend bij de Preds. Is wel blessure gevoelig heeft alleen in 2010 een compleet seizoen gedraaid bij Toronto.

Ryan O’Reilly, forward

Toronto Maple Leafs dacht hem in te kunnen lijven maar de 32-jarige Canadees Ryan O’Reilly koos ervoor om de markt te testen qua wat er voor hem nog uit te halen was. De oud captain en Stanley Cup winnaar van de Blues kreeg een vierjarig contract bij Nashville voor achttien miljoen dollars.

tekst gaat verder onder de foto

Ryan O’Reilly Foto: Instagram Nashville Predators

belangrijkste vertrokken spelers

Matt Duchene, forward

Na vier jaar Nashville werd hij uitgekocht. En gaat nu naar Dallas Stars. Een eenjarig contract voor drie miljoen dollars. In vier jaar Nashville 249 wedstrijden met 84 goals en 113 assists.

Rasmus Asplund, forward

De 25-jarige Zweed Rasmus Asplund kreeg geen aanbieding van Nashville en gaat zijn heil zoeken in het zonnige Florida bij de Panthers. Speelde maar negentien wedstrijden met nul goals en assists.

Mark Borowiecki, defense

De 34-jarige Canadees geboren in Ottawa Mark Borowiecki. En die daar ook negen jaar speelde zet na drie seizoenen Nashville een punt achter zijn carrière. Goed voor twaalf seizoenen, 458 wedstrijden, vijftien goals, 41 assists en 858 penalty minuten.

tekst gaat verder onder de foto

#90 Mark Borowiecki Foto: Instagram Mark Borowiecki

Ryan Johansen, forward

Na acht jaar Nashville werd Ryan Johansen getrade om salaris vrij te maken. Ging naar Colorado met een trade waarbij Alex Galchenyuk naar Nashville kwam maar niet om een contract te tekenen. Inmiddels speelt Galchenyuk in Rusland na gearresteerd te zijn in verband met rijden onder invloed en onheus bejegenen van de politie.

Talenten die minuten kunnen gaan maken

Luke Evangelista, forward

De 21-jarige Canadees uit Toronto Luke Evangelista heeft vorig seizoen al 24 wedstrijden meegedaan met de Predators. Hij kwam daarin tot vijftien punten met zeven goals en acht assists. Hij staat erom bekend dat zijn passing op de forehand en backhand uitstekend is.

Egor Afanasyev, forward

De 22-jarige Rus Egor Afanasyev heeft al zeventien wedstrijden gespeeld voor Nashville afgelopen seizoen. Hij kwam tot een goal. In de AHL deed hij het stukken beter. 57 wedstrijden voor de Milwaukee Admirals en 26 punten (13G, 13A).

Yaroslav Askarov, goalie

Nog een Rus en wel de 22-jarige in Omsk geboren Yaroslav Askarov. Gaat het seizoen beginnen als derde goalie achter Juuse Saros en Kevin Lankinen. Heeft vorig seizoen zijn debuut gemaakt. En het bleef bij die ene wedstrijd. Op bezoek in Montreal werd er met 4-3 verloren.

Gaat Nashville Predators de play-offs halen?

In de zware Central Division kwamen ze afgelopen seizoen drie punten tekort. Ze hebben vooral ervaring erbij gehaald. Maar de andere teams hebben ook niet stil gezeten. En de nieuwe coach Andrew Brunette heeft maar een half jaar ervaring als hoofd coach. Maar dat deed hij toen wel prima in het seizoen 2021-2022 bij de Florida Panthers. Ze behaalde de tweede ronde van de play-offs. Ja ze gaan de play-offs halen.

vermoedelijke lijnen

Filip Forsberg – Ryan O’Reilly – Gustav Nyquist
Yakov Trenin – Colton Sissons – Denis Gurianov
Juuso Parssinen – Cody Glass – Philip Tomasino
Cole Smith – Tommy Novak – Luke Evangelista

Roman Josi – Dante Fabbro
Ryan McDonagh – Alexandre Carrier
Tyson Barrie – Luke Schenn

Juuse Saros
Kevin Lankinen
Yaroslav Askarov

Previous Mechelen Golden Sharks zocht de imports in het Oostblok
Next Ron Berteling Schaal prooi voor UltimAir HIJS Hokij