Nederland verslaat België pas in derde periode


Dag vier van het IIHF brachten ons de wedstrijd Nederland – België waarbij na winst van Nederland sowieso de zilveren medaille al heeft. Wint het op zondag twee april van China dan zijn ze wereldkampioen en promoveren ze naar divisie IIA. Ook hadden jullie nog de wedstrijden van dag drie nog tegoed.

LEES OOK: Sprong scoort goal nummer 20, Bruins winnen Presidents Trophy

Nederland – België 4-2

Aangezien Nederland aan het begin van de eerste periode twee snelle penalties pakte kreeg België een 5-on-3. Tobi Gentry (HYC Herentals) wist daar wel raad mee. Een pass richting een vrijstaande speler ging via de schaats van een Nederlandse verdediger het Nederlandse doel in. Goalie Thijs Kivits (Red Eagles Den Bosch) was uiteraard kansloos. Hier kan een goalie niets aan doen. Toch moest ook Kivits nog een tweede goal toestaan. Een minuut voor tijd wederom op de powerplay was het Eliot Sallendre (Charleroi Red Roosters) die een schot van de blauwe lijn losliet en Felix Poitras (Cold Play Sharks Mechelen) kon de puck vlak voor de goal staand dusdanig van richting veranderen dat Thijs Kivits wederom kansloos was.

Het was tenslotte aan Thijs Kivits te danken dat er van de 21 Belgische schoten er maar twee doel troffen. Oranje zal even uit een ander vaatje moeten gaan tappen in de resterende veertig minuten anders kunnen ze de gouden medaille wel op hun buik schrijven. Je kon ook in de tweede periode niet zien dat België troosteloos onderaan staat en Nederland de koploper is op dit wereldkampioenschap. De schoten verhouding was 10-om-6 in het Belgische voordeel maar een van de zes schoten ging er wel in van Nederland. Goalie Thijs Kivits hield Nederland nog steeds overeind. En een zondagsschot op zaterdagmiddag vloog vanaf de blauwe lijn zo de Belgische goal in. Twanne Haisma (Eindhoven Kemphanen) haalde stevig uit en hij werd beloond met de aansluitingstreffer. Tibe Palinckx (Cold Play Sharks Mechelen) zicht werd geblokkeerd door een Nederlandse forward en mede daardoor was Palinckx kansloos.

Kan Nederland de wedstrijd nog omdraaien in de laatste twintig minuten?

Nederland pakte eindelijk het momentum op wat ze al eerder hadden laten zien op dit wereldkampioenschap. En dat werd ook beloond na vijf minuten in de derde periode. Vanachter de Belgische goal was het Maxime Rentmeester (Northern Cyclones Hudson) die de puck terug legde op de instormende Jelle Noblesse (Geleen Smoke Eaters) en die wist het net te vinden. Een dikke twee minuten later wederom een assist van Maxime Rentmeester en dit keer zette hij Jaidy van Mourik (UltimAir HIJS Hokij Den Haag) alleen voor de Belgische goalie en die wist met een mooie forehand backhand move de Belgische goalie Tibe Palinckx op het verkeerde been te zetten.

#17 Jaidy van Mourik Foto: IIHF

En zo Nederland op voorsprong te schieten voor het eerst in deze wedstrijd. Nederland leek herboren in de derde periode. En coach Paul Vincent kennende zullen er wel wat aardige speeches hebben plaatsgevonden na de eerste en tweede periode.Een aanval over drie schijven betekende zelfs de 4-2 in het Nederlandse voordeel. Maxime Rentmeester speelde de puck op Jorma van de Meerakker (Kristianstads IK) en die wist Luka Mittendorf (Red Eagles Den Bosch) te vinden en die scoorde de bevrijdende 4-2. Tot man of the match werd terecht verkozen goalie Thijs Kivits die Nederland in de eerste veertig minuten op de been hield. Hij kwam in totaal tot 34 saves. En als Australië Bulgarije verslaat later op de dag is België gedegradeerd.

Nederland – Bulgarije 5-1

Nederland had geen moeite met het thuisland Bulgarije. Maar liefst vijftig keer werd het doel van Bulgarije onder vuur genomen. Goalie Kayolan Stoyanov moest tien procent goals toestaan. Jorma van de Meerakker (Kristianstads IK) scoorde in de elfde minuut de 1-0. In de tweede periode werd zelfs de eindstand al gehaald. De 2-0 was met een man meer op het ijs en werd gescoord door Mex Cornelder (Dordrecht Lions). Aleksandar Kozhuharov wist voor de Bulgaren een goal achter de Nederlandse goalie Sam Luitwieler (Helsingborgs HC) te krijgen. Maar in de laatste drie minuten van de tweede periode wist Nederland drie keer te scoren. Jaidy van Mourik (UltimAir HIJS Hokij Den Haag) en twee goals door Luka Mittendorf (Red Eagles Den Bosch) zorgde na veertig minuten al voor de eindstand van 5-1.

#18 Luka Mittendorf Foto: Facebook IJshockey Nederland

China – België 6-2

De Belgen moeten op gaan passen voor degradatie. Want na negentien minuten in de eerste periode stond het al 3-0 voor de Chinezen. Yinuo Wang, Junhao Qian en Peng Sun hadden er al drie op het scorebord staan. Maar Dylan Hendrix (Cold Play Sharks Mechelen) zorgde voor de 3-1 nog voordat de zoemer ging van de eerste periode. Meteen aan het begin van de tweede periode was het Owen Bernard (Cold Play Sharks Mechelen) die de aansluitingstreffer maakte met de 2-3. Maar dichterbij kwamen de Belgen niet omdat de Chinezen de score uitbouwde naar 4-2 via Fanke Meng in de tweede periode. De 5-2 viel vijf minuten voor tijd door Zhiahao Li en een shorthanded goal eveneens gescoord door Zhiahao Li anderhalve minuut voor tijd betekende de eindstand van 6-2.

Previous Sprong scoort goal nummer 20, Bruins winnen Presidents Trophy
Next Sprong verliest met Seattle, vijf shutouts en vijf hattricks