Nederland mist bronzen medaille na nederlaag tegen Litouwen


Op de laatste dag van het IIHF wereldkampioenschap mannen U20 in Litouwen moest Nederland winnen van Litouwen om de bronzen medaille te behalen. Helaas zat dat er niet in. Er werd met 3-1 verloren.

LEES OOK: Hattrick Zuccarello, veertiende nederlaag in vijftien wedstrijden Chicago

Nederland – Litouwen 1-3

Het ging mis in de openingsfase. Net als tegen Roemenië kwam Nederland op achterstand binnen de eerste minuut. Bij het uitverdedigen ging het mis en Artur Seniut kon vanuit het midden doorstomen naar de Nederlandse goal. En wist goalie Sam Luitwieler (Helsingborgs HC) te passeren. Ondanks het lichte overwicht voor het thuisland lukte het Nederland om in de slotfase van de eerste periode de gelijkmaker te scoren. Werkelijk een prachtig afstandsschot van Matteo Castronovo (Smoke Eaters) verdween in de linker winkelhaak van de Litouwse goalie Kazimeiras Jukna.

In de tweede periode was het overwicht van de Litouwers beduidend meer als in de eerste periode. Halverwege de wedstrijd was het Marijus Dumcius die de 2-1 op het scorebord zette. Ilja Michaljevic gaf de assist in de breedte waarna Dumcius met een inside out move vrije baan kreeg en tussen de face-off cirkels de Nederlandse goalie passeerde met een laag hard schot.

De derde periode stond vol van straffen aan beide kanten. Het was spannender gezien de schotenverhouding in de derde periode 11-om-7. In totaal was het 35-om-18. En vijftien seconden voor tijd zorgde een empty netter van Razin Sedleckij. Ervoor dat het brons om de nek van Litouwen ging en niet aan Nederland. Een goede start van het toernooi met winst op de latere wereldkampioen Kroatië en de degradant Roemenië kon niet worden voortgezet tegen Spanje en Groot Brittannië.

Previous Hattrick Zuccarello, veertiende nederlaag in vijftien wedstrijden Chicago
Next Moedig Den Haag ten onder tegen koploper Liège