Nederland verslaat Kroatië in overtime

Na de promotie kan Nederland U20 nu aan de bak in Litouwen voor het wereldkampioenschap IIHF Divisie II groep A. De eerste wedstrijd is tegen Kroatië.

Nederland – Kroatië 3-2 OT

Nederland deelde de eerste klap uit door meteen in de eerste aanval te scoren. Mike Collard (Heerenveen Flyers) schoof de puck langs de keeper en net voor de lijn bleef de puck liggen en was het een koud kunstje om de score te openen voor Marvin Timmer (Tilburg Trappers). Lang kon Oranje er niet van genieten want twee minuten later lag ook de puck achter goalie Jowin Ansems (Tilburg Trappers). Op een afstandsschot van Tin Alic moest Ansems een rebound weggeven en die kon van dichtbij worden binnen getikt door Filip Kasparek. Goalie Ansems had het erg druk in de eerste periode hij moest meteen aan de bak en zestien keer de puck stoppen. De periode werd afgebroken na vijftien minuten en zesendertig seconden aangezien er problemen waren met het glas achter de een van de doelen.

Na de herstart kreeg Oranje de mogelijkheid om weer op voorsprong te komen met een powerplay. Maar de penalty kill van de Kroaten en goalie Teo Janjatovic Loncar stonden dat niet toe. Aan het eind van de eerste periode was de schotenverhouding acht om negentien in het voordeel van de Kroaten. Bij aanvang van de tweede periode sloeg Kroatië snel toe. Binnen een dikke minuut lag de puck in het Nederlandse net. Bruno Idzan kon niet bijgehouden worden en op assist van Tin Alic werd de stand gebracht naar 1-2.

Weinig schoten op doel

Nederland moest vol in de verdediging doordat met twee straffen kort achter elkaar pakte. Lennart Vosmer (Heerenveen Flyers) voor tripping en Lode Arts (New Hampshire Jr. Monarchs) voor interference. De goalie Jowin Ansems hield Oranje in het verloop van de tweede periode op de been. Pas toen Nederland in minuut 37 een powerplay kreeg noteerde ze het eerste schot op doel in de tweede periode. De score ques shots on goal in de tweede periode was net als in de eerste periode duidelijk voor de Kroaten zestien om vier. Na veertig minuten dus twaalf voor Nederland en de Kroaten op 36.

Na acht minuten in de derde periode moest Nederland weer op de penalty kill na een straf voor Chay Schults (Tilburg Trappers) in verband met een cross-check. Wederom hield Nederland met een mannetje minder stand. Meteen daarna kon Nederland met een man meer het ijs op want Hrvoje Zovko deed een high stick. En Nederland deed wat het moest doen. Op assist van Wesley de Bruijn legde Lode Arts de puck eens even goed neer en schoot hoog op de goalie en die graaide mis en zo trok Nederland acht minuten voor tijd de stand naar 2-2.

Zes minuten voor tijd moest Nederland weer op de penalty kill. Een tripping penalty door Kyan Helenklaken (Jonstorps IF) zorgde voor een man minder op het ijs. De Nederlandse penalty kill deed weer prima zijn werk in combinatie met goalie Jowin Ansems. Anderhalve minuut voor tijd kreeg Nederland nog een 2-op-1 maar die werd gestopt door de Kroatische goalie. In de slotseconden was het wederom Nederland wat nog wat mogelijkheden kreeg maar uiteindelijk werd na zestig minuten afgesloten met een 2-2.