NHL trainers carroussel draait op volle toeren


Terwijl de Stanley Cup dit seizoen op de laatste wedstrijd c.q. laatste twee wedstrijden tussen Colorado Avalanche en Tampa Bay Lightning afstevent. Waren er tien clubs waar coaches werden ontslagen c.q. contracten niet werden verlengd. Inmiddels hebben zeven clubs al een nieuwe coach. Wij nemen u mee in de wereld van de NHL coaches en de grillen van de General managers.

Boston Bruins

Boston ontsloeg Bruce Cassidy op 6 juni. Hij was zes seizoenen actief bij de Bruins waarmee hij ieder jaar de play-offs haalde. Afgelopen seizoen verloor hij in de eerste ronde van Carolina Hurricanes. In 2019 verloor hij de Stanley Cup finale van St. Louis Blues. Inmiddels is hij benoemd tot coach van Vegas Golden Knights. De vacature van hoofdcoach is nog niet vergeven in Boston en er zijn nog twee kandidaten volgens de social media.

Vegas Golden Knights

Coach Peter DeBoer werd op 16 mei ontslagen mede omdat de Golden Knights de play-offs niet haalden. Op 14 juni werd Bruce Cassidy (ex Boston) benoemd als de nieuwe coach. Peter DeBoer heeft ook niet lang stil gezeten want hij kan aan de bak als coach van de Dallas Stars.

Edmonton Oilers

De Oilers ontsloegen op 10 februari Dave Tippett na een hele slechte serie wedstrijden. Interim coach werd Jay Woodcroft die van de aan de Oilers verbonden franchise Bakersfield Condors kwam. Woodcroft loodste de Oilers naar de Western Conference finale en heeft inmiddels een driejarig contract getekend.

Jay Woodcroft foto: via twitter

Florida Panthers

De coach waar de Panthers het seizoen mee startte was Joel Quenneville. Die kon na openbaring van het misbruik schandaal wat uitkwam bij de Chicago Blackhawks zijn biezen pakken. Ad Interim werd Andrew Brunette en die bracht een van de beste seizoenen van Florida in de boeken. Ze wonnen de Presidents cup maar werden in de tweede ronde van de play-offs met 4-0 verslagen door Tampa. Daarna werd bekend gemaakt dat het contract van Brunette niet werd verlengd. Inmiddels heeft men een week geleden Paul Maurice (ex Winnipeg) aangesteld.

Chicago Blackhawks

Na twaalf wedstrijden werd Blackhawks coach Jeremy Colliton al ontslagen bij de Blackhawks. Zijn opvolger werd Derek King, die mee mocht solliciteren in de strijd om de permanente functie. Hij werd niet gekozen. De nieuwe coach van Chicago voor aankomend seizoen wordt Luke Richardson.

Detroit Red Wings

Coach Jeff Blashill zijn aflopende contract werd niet meer verlengd. Na zeven seizoenen waarvan zes zonder play-offs kiest General manager Steve IJzerman voor een nieuwe coach. Maar wie? Barry Trotz werd genoemd maar die stopt (tijdelijk?) na zijn ontslag bij de Islanders om meer tijd met zijn familie door te kunnen brengen. Gerucht gaat dat oud speler Sergei Fedorov en winnaar van de Gagarin Cup (KHL) met CSKA Moskou dit seizoen een van de gegadigden is.

Dallas Stars

Coach Rick Bowness die de club naar de finale van de Stanley Cup bracht in 2020, 2021 zonder play-offs en 2022 verloor men in de eerste ronde in game zeven van de Calgary Flames. Die zijn contract werd niet verlengd. Inmiddels heeft men Peter DeBoer gepresenteerd als de nieuwe coach. Hij kwam van Vegas Golden Knights.

Winnipeg Jets

Paul Maurice stapte zelf op bij de Jets op 17 december ’21 aangezien voor zijn gevoel hij het team niet meer genoeg kon motiveren. Winnipeg benoemde Dave Lowry als interim coach. Hij gaat mee in de sollicitatie ronde voor de functie als permanente coach. Barry Trotz kreeg bijna carte blanche maar besloot om het toch niet te doen.

New York Islanders

Na het missen van de play-offs besloot General manager Lou Lamoriello om Barry Trotz zijn vijf jarig contract niet uit te laten dienen en hem te ontslaan na vier seizoenen. Zijn opvolger is ook al bekend. Het is de jarenlange assistent van Trotz, Lane Lambert.

Philadelphia Flyers

Het meest verrassende nieuws kwam van de Flyers. Op 17 juni maakte zij bekend dat John Tortorella interim coach Mike Yeo zou gaan opvolgen.

Previous Tampa verslaat Colorado, op naar game zes
Next Colorado Avalanche wint Stanley Cup seizoen 2021-2022