Frankrijk verslaat Nederland door op het juiste moment toe te slaan

Op Koningsdag 27 april speelt Nederland tegen het gastland Frankrijk. Na de twee nederlagen in het IIHF DIV IA ligt de druk wat hoger. Kan Nederland wat punten sprokkelen tegen het thuisland?

Nederland – Frankrijk 1-4

In een bijna vol IceParc te Angers mocht Eline Gabriele weer beginnen om het doel verdedigen. Het was vooral eerst aftasten van beide kanten. Na vijf minuten hebben beide goalies nog niets te doen gehad. Nederland kreeg na acht minuten een powerplay nadat de Franse dames een dame teveel op het ijs hadden staan. Helaas net als tegen Oostenrijk kwam er geen schot op doel met een vrouw meer op het ijs. Pas na tien minuten kregen beide goalies hun eerste schot op doel te verwerken. Beide goalies hadden geen problemen.

De beste kans was na elf minuten voor Nederland. Kayleigh Hamers kon van dichtbij de Franse goalie niet passeren. Na vijftien minuten scoorde Frankrijk via Jade Barbirati maar ondanks wat reclamaties van het Nederlandse team werd de goal toch goed gekeurd. Na de goal speelde Nederland wat onrustiger en kon Frankrijk twee keer Eline Gabriel onder vuur nemen maar zij stond haar mannetje. Vier minuten voor tijd was er een breakaway van de Franse dames maar wederom was het Gabrielle die haar werk prima deed. Emily Even kreeg twee minuten voor tijd een penalty shot tegen voor holding. Maar Eline Gabriele wist ook die onschadelijk te maken. Aan het eind van de eerste periode was de schoten verhouding elf om vier in het voordeel van de Fransen.

In de tweede periode mocht Nederland gelijk op de penalty kill toen Julie Zwarthoed mocht gaan zitten in de strafbank voor tripping. Nederland doorstond de twee minuten op de kill uitstekend. Toch was het Frankrijk wat bleef aanvallen en het doel van Gabriele onder vuur bleef nemen. Het lukte de Fransen het vooralsnog niet om de score uit te breiden. Nederland kon wat speldenprikken uitdelen maar de eindpass lukte net niet. Na negen minuten mochten de dames weer op de powerplay.

De Franse goalie maakte een high sticking en kreeg daarvoor een penalty. Diverse schoten werden afgevuurd op het Franse doel van Caroline Baldin maar de goalie en de paal stonden een Nederlandse treffer in de weg. In de twaalfde minuut moest Zoë Barbier van het ijs afgedragen worden na een valpartij. Dat zag er niet goed uit. Maar na een Franse elleboog door Estelle Duvin mocht Nederland weer op de powerplay. De puck wilde er maar niet in. En bij een uitbraak van 3-op-1 kon Frankrijk wel de 2-0 maken. Nederland werd op snelheid geklopt. Chloe Corard kon voor geven en Estelle Duvin wist de Nederlandse goalie van dichtbij te passeren.

Drie minuten voor tijd kon Oranje het nog spannend gaan maken met weer een powerplay. Maar net zoals bij de vorige powerplay wilde de puck er niet in. En turnovers in de neutrale zone leverde gevaarlijke counters op voor de Fransen shorthanded. Toch kwam er een scheurtje in de Franse muur. Een mooie one timer op de powerplay van Kayleigh Hamers verdween in de verre hoek.

Maar Nederland kon er niet lang van genieten. Na achttien seconden mocht Jet Milders gaan zitten op het strafbankje voor hooking en Frankrijk scoorde meteen na de face-off zes seconden later. Een goal die Eline Gabriele nooit heeft zien aankomen verdween hoog in het net. Vlak daarna was het ook meteen de toeter voor het einde van een enerverende tweede periode.

Kan Nederland nog wat herstellen in de laatste twintig minuten.

Gelijk na een minuut kon Nederland het al weer spannend maken door op de powerplay toe te slaan. Maar ook deze bleef beperkt tot een schot op het vijandelijke doel. Terwijl de tijd verstreek verstreken ook de kansen om er nog een punt uit te halen. Nederland krijgt ook in de laatste periode mogelijkheden om de score wat dragelijker te maken. Maar de beste uitgespeelde kansen zijn ook in de derde periode voor de Fransen. Maar zoals eigenlijk de gehele wedstrijd is bij de meeste Franse aanvallen Eline Gabriele het eindstation. Nederland moest vijf minuten voor tijd nog op de penalty kill maar Gabriele vond drie goals wel genoeg.

Zelfs de journalist van Le Ouvre (krant in omgeving van Angers) had lovende woorden over onze Nederlandse goalie op de perstribune. Nederland ging drie minuten voor het einde nog zonder goalie spelen en kreeg zelfs nog een powerplay omdat Anouk Bouche nog een tripping penalty maakte. Helaas eindigde dat in een shorthanded goal voor Frankrijk nadat er puck verlies werd geleden in de neutrale zone en Chloe Corard de 4-1 kon maken.

Nederland zal vandaag 28 april aan de bak moeten tegen Slowakije. Want er is nog steeds geen duidelijkheid of we nou wel of niet kunnen degraderen. Dus om zeker te zijn dat we in 1A blijven zijn drie punten vandaag keihard nodig.

Na de wedstrijd spraken wij met Maree Dijkema en Kayleigh Hamers.