China met ‘elf’ Canadezen verslaat Nederland met ‘maar’ 5-1


foto: via ijshockeynederland

Op ‘Koningsdag’ 27 april 2022 mocht de mannen uit Nederland aantreden tegen China die na het afgelopen Olympisch toernooi hebben doorgepakt en wat ‘genaturaliseerde’ spelers (elf Canadezen en twee Amerikanen) hebben gehaald met NHL-ervaring. In het IIHF DIV II A versloeg China met 14-1 van Israel en Nederland versloeg Spanje met 5-3.

LEES OOK: Frankrijk verslaat Nederland door op het juiste moment toe te slaan

Nederland – China 1-5

In de eerste periode had Nederland aanvallend niet veel in de melk te brokkelen. Het was vooral China wat de toon zette. Desondanks ook met een man minder tijdens de powerplay voor China stond vooral goalie Ruud Leeuwesteijn zijn mannetje. Totdat twee minuten voor tijd op de breakaway An Jian aka (Corey Kane) tussen twee verdedigers door glipte en zo op Leeuwesteijn kon afgaan en ongehinderd de 1-0 kon scoren. In de slotseconden lette niemand op nummer 13 van China. Jilaei Shen aka (Alex Riche) stond vogelvrij voor de goalie. Hij kreeg de puck en met een simpele 180 graden draai wist hij het bevroren rubber in de verre hoek te plaatsen. 2-0 was de stand na twintig minuten. Schoten verhouding 15-4 in het voordeel van China.

Tijdens de tweede periode was het nog erger dan in de eerste. Het is te danken aan goalie Ruud Leeuwesteijn dat de stand nog hoop geeft na veertig minuten. De Chinezen scoorde in de vijfde minuut van de tweede periode de 3-0. Jinguang Ye aka (Brendon Yip) was de gelukkige schutter. De schoten verhouding in de tweede periode was nog groter als in de eerste. 25 voor China en zeven voor onze landgenoten. Toch wist Nederland dichterbij te komen. in minuut 35 mocht de Chinees Junjie Yuan aka (Zach Yuen) de ‘Sin Bin’ in voor roughing. Op de powerplay was het Nick Verschuren die op assist van Noah Muller en Raymond van der Schuit goalie Youngli Ouban aka (Paris O’Brien) passeerde. Zodat na veertig minuten de nog redelijke stand van 3-1 in het voordeel van China op het bord stond.

foto: via ijshockeynederland

Comeback time nog mogelijk voor Nederland?

Al snel aan het begin van de derde periode kon Nederland op de powerplay. Maar men kon niet profiteren van de twee minuten met een mannetje meer. Na zes minuten kon de hoop van Nederland eigenlijk de prullenbak in. Vanuit lang lopend puck bezit voor China moest Ruud Leeuwesteijn het antwoord schuldig blijven op een tip-in van dichtbij. Taile Wang aka (Tyler Wong) kon een strakke assist van Sipulaoer Ruian aka (Ryan Sproul) haast ongehinderd binnen tikken.

Drie minuten voor tijd bouwde China de score nog uit met een strak schot wat precies in de winkelhaak verdween. Shuai Fu aka (Parker Foo) haalde ongenadig hard uit. China aka (Canada III) was duidelijk een maatje te groot voor Nederland. Alhoewel in de derde periode de schoten verhouding een stuk redelijker was. Elf om zes in het voordeel van China. In totaal heeft goalie Ruud Leeuwesteijn 52 reddingen gemaakt. Een medaille zit er nog steeds in voor de Hollanders maar geen goud. Op naar de volgende wedstrijd. Morgen 28 april tegen Israel om 19:45 uur. Absoluut respect voor het Nederlandse team dat het tegen zoveel professionele hockeyers het op 5-1 hebben kunnen houden.

Previous Frankrijk verslaat Nederland door op het juiste moment toe te slaan
Next Sprong verliest, Dallas naar play-offs, Vegas blijft thuis