Robin Van Calster klaar voor het WK U18


Robin van Calster

De 18-jarige Belg Robin van Calster, actief bij de Kölner Haie, verkreeg enkele weken geleden eindelijk zijn langverwachte Duits paspoort. De jongeman uit Ramsel werd last-minute opgenomen in de Duitse U18-selectie.

Lees ook: Robin van Calster tekent bij Kölner Haie

Spannende weken voor Robin

Het Duitse team is al enkele dagen in Amerika. Aanstaande maandag begin het WK toernooi voor de Mannschaft. Tegenstander voor deze opener wordt buurland Tsjechië. Hoog tijd voor een kort gesprek met kersvers Duits jeugdinternational Robin. 

Herr Robin, er gebeurde wel heel wat de voorbije weken in jouw leven? 

“Jawel! Een maand geleden vierde ik mijn achttiende verjaardag en behaalde ook mijn rijbewijs. En plots rinkelde de telefoon en kreeg ik het bericht dat mijn Duits paspoort klaar lag. Dat was écht een verrassing. Ik had het eigenlijk niet meer durven verhopen zo vlak voor het WK U18. Ik werd ook uitgenodigd door de Duitse Bond om deel te nemen aan het eerste van drie camps.”

Robin van Calster

“De eindfase van de voorbereiding was best intens. Drie korte maar hevige camps stonden op de rol. De spelersgroep was ruim dat eerste camp. Voor het tweede camp werd flink geschift, kwamen er spelers uit de DEL-teams bij en ging het niveau omhoog. Tijdens het derde camp hadden we een COVID-19 besmette speler. Het camp werd stopgezet en de geplande oefenwedstrijd tegen Zwitserland geschrapt.”

Jullie zijn nu al enkele dagen in Frisco, Texas, het aftellen is begonnen.

De eerste twee dagen werden we als groep in quarantaine in het hotel gehouden. Nu is het best druk. Elke dag het ijs op. Werken aan de tactische varianten, video-analyses en zorgen dat we ook fysiek gefocust naar de wedstrijden toeleven. Het klimaat is hier top. Voor ons lekker warm en soms een flinke bui. Enkel onze Europese keuken mis ik en bij het ontbijt kan je lang zoeken naar een lekker stuk brood.

Zaterdag staat nog een oefenwedstrijd tegen Letland op de rol?

“Ja, daar kijken we met de spelersgroep naar uit. We hebben goed gewerkt in de voorbereiding. Onderlinge partijtjes afgewerkt op training. Maar écht een oefenwedstrijd kunnen afwerken zat er niet in de voorbije weken. In de eerste lijn spelend wil je natuurlijk ook aan je ploegmaats en de coaching-staff tonen dat je er klaar voor bent.”

Duits U18 team in voorbereing voor het WK U18 in Texas
Duitsland U18 in voorbereiding voor het WK in Texas (Foto: Dominic Pencz)

Wat verwacht je van het Duits team en van jezelf op dit WK? 

“We zitten hier op het top WK met de sterkste landen aanwezig natuurlijk. Zeker in onze groep zitten we flink pittig ingedeeld met Finland, Rusland en thuisploeg USA. Weet je, dit Team USA heeft een reguliere competitie afgewerkt met hun selectie. En Finland? Ja, dat is werkelijk wereldtop. Dus zullen we vol aan de bak moeten in onze opener tegen Tsjechië. Elke shift hard werken en het de tegenstander moeilijk maken. Als team is dat ook onze doelstelling: onze huid zo duur mogelijk verkopen. Zelf wil ik natuurlijk mijn meerwaarde tonen op het ijs. En mij ook amuseren tegen zulke sterke tegenstanders. Ik kijk er naar uit! Leuk detail is dat in het stadion waarin onze groep speelt beperkt publiek toegelaten wordt.”

Previous Boston onderuit in Buffalo, Minnesota is er bijna
Next Sprong belangrijk voor Washington, pers en fans lyrisch over Nederlander