Robin Van Calster tekent bij Kölner Haie


Geboren in 2003, net 17 jaar jong en jouw eerste profcontract bij een Duitse grootheid als Kölner Haie tekenen. Een jongensdroom voor vele knapen. De jonge Belg Robin Van Calster dwong de kansen af en toonde de verantwoordelijken van achtvoudig Duits kampioen Keulen dat hij profrijp is.

Van Heist, via Cold Play, naar KEC

Robin, amper zeventien lentes oud en nu prof. Dikke proficiat! Vertel ons even hoe je dit waargemaakt hebt als jonge kerel uit het Belgische Ramsel.

Van Heist via Cold Play naar KE

“Dankjewel en inderdaad het is hard gegaan. Op mijn vijfde heb ik bij Olympia Heist-op-den-Berg mijn eerste twee seizoenen getraind en gespeeld. Dan zijn mijn zus Chinouk, ook Belgisch hockey international trouwens, en ik naar Cold Play getrokken. We trainden en speelden op de kleine ijsbaan van Leest. Als kleine groep maakten we flink stappen. Senna Peeters, jullie welbekend natuurlijk, was er ook bij. En kleppers als Mick Op de Beeck, Rik Cuylen en Sandro Bosmans. Zo speelden we het welbekende jeugdtoernooi in Mannheim, waar ik als negenjarige de aandacht trok van Duitse trainers. Ik ben wat later uitgenodigd om bij Iserlohner EC te testen. Dat viel sportief mee maar was logistiek niet behapbaar. 250 km van thuis naar de ijsbaan. Ik kreeg hierdoor wel de kans om bij de jeugd in Köln te testen.

Op mijn tiende gingen we volop voor Kölner EC. Mijn ouders pendelden vier jaar met mij op en neer. 190 kilometer enkele reis. Ik zal hun natuurlijk altijd enorm dankbaar zijn dat die kansen mogelijk gemaakt werden. Met de overstap naar de U16 van KEC trok ik dan als 14-jarige naar het “Kölner Sportinternat”. Daar verblijven heel wat jongeren die allen topsport combineren met de schoolopleiding. Ja, ja, ik ga natuurlijk ook nog naar school. Nog één jaar in de “Fachschule” als alles goed gaat en dan hebben we dat klaar. ”

Succesvol DNL debuutseizoen met 16 jaar

Vorig seizoen ging het hard voor jou, Robin. Als succesvolle 16-jarige werd je snel doorgeschoven naar de DNL. Plots moest je opboksen tegen achttien-, negentienjarige spelers op het hoogste niveau in Duitsland.

“Ik voelde veel vertrouwen vanuit de sportieve staff. Met Justin van der Ven, mijn Nederlandse ploegmaat in Keulen, had ik steeds een vriend in de buurt. En weet je, ik ben misschien een jaartje of twee jonger dan mijn medespelers, maar met mijn 85 kilo en 1m85 laat ik me niet wegdrummen door de tegenstanders, hoor. We speelden een topseizoen dat natuurlijk voortijdig afgebroken werd door de gekende Corona-toestanden.”

Dat kan je wel zeggen. Naast je energiek spel scoorde je ook 25 punten in 34 wedstrijden in je eerste seizoen DNL. En in december jongstleden scoorde je de enige treffer tegen grote concurrent Adler Mannheim. “Fantastische wedstrijd en ja, de winner scoren voor je team in een goed volgelopen SAP Arena in Mannheim was geweldig. In Mannheim dan nog, daar waar mijn Duits avontuur zeven jaar geleden begon met onze Cold Play-deelname aan het U10-toernooi.”

Haie Sports Manager gecharmeerd door Robin

En dan komen plots de geruchten dat je een volgende grote stap zou zetten.

“Het ging weer snel. Haie Sports Manager Mark Mahon had me zien spelen, zien trainen bij de DNL. Ik werd uitgenodigd om enkele trainingssessies bij de profs, de grote jongens uit de DEL, af te werken. Stel je voor; een zestienjarige kerel uit Ramsel de kleedkamers in bij ‘Die Haie’ en mee het ijs op. Heb zelf een oefenpot mogen meespelen.”

Profcontract bij traditieclub Kölner Haie

En nu raakte bekend dat je een profcontract getekend hebt.

“Ongelooflijk hé. Ik ben fier. Werk er hard voor, heb geen tijd voor andere hobby’s. Geloof me, de combinatie met school is niet altijd evident. En ja, ik heb mijn eerste profcontract vast, maar zal nog harder moeten werken. De opzet is dat we volgende week de Off Ice-voorbereiding in Keulen aanvatten met het eerste team. Enkele weken later zullen ook de scholen de deuren heropenen in Duitsland. Met Robin achter de banken. Ik krijg nu de kans om de hele voorbereiding met de profkern af te werken en dan zien we wat komt. Kan ik al een plaats afdwingen bij de profs? Speel ik nog DNL U20 of ga ik ijstijd opdoen in DEL2? Met enkele andere beloften van Köln hebben we immers ook een licentie om bij tweedeklasser EC Bad Nauheim speeltijd af te dwingen.”

We gaan niet te ver vooruit kijken, Robin. Wat is je droom, je doel voor het komend seizoen?

“Hard werken, gezond blijven en stappen zetten. Stel je voor dat ik echt geselecteerd wordt voor het Eerste. Man, in de Lanxess Arena het ijs op schaatsen voor de Kölner Haie. Dat zou pas cool zijn. Straks heb ik ook een Duits paspoort. Als ik een carrière wil opbouwen in Duitsland, is die Duitse pas natuurlijk een must. Ik zou dan ook dolgraag geselecteerd worden voor het WK U18 met het Duitse team. Dat moet ook een geweldige belevenis worden.” besluit een gemotiveerde Robin.

Previous Transfer Talk: Stefano Cantali Chiefs Leuven
Next Yoren de Smet terug naar Bulldogs de Liège