NOC*NSF schaart zich achter Oranje vrouwen


Oranje Dames WK Peking

Goed nieuws voor onze Oranje Dames. Nadat zij de laatste jaren als een komeet omhoog schoten op de internationale ranking, is nu ook NOC*NSF achter de ploeg van Joep Franke gaan staan. Oranje gaat deel uitmaken van TeamNL.

Lees ook: ‘Vanuit het niets’ zijn de Oranje dames hot

Oranje dames IJshockey

ORANJE VROUWEN: ERKENNING

De erkenning vanuit het NOC*NSF is terecht, zo stelt Ed Versteeve, hoofdredacteur van Face-Off. “Het vrouwen ijshockey zit al jaren in de lift. En heel eerlijk: dat hebben zij zélf gedaan. Er is veel te lang een scheve balans geweest tussen de mannen en dames binnen IJshockey Nederland. De laatste jaren is dat ietsjes rechtgetrokken. Met minimale middelen, vooral veel zelf regelen en de toewijding van de dames zelf en hun technische staf hebben zij zich spectaculair ontwikkeld. Vanuit Face-Off zeggen wij het al jaren: inzetten op het dames ijshockey, is de kortste route naar hernieuwd internationaal succes voor de gehele. Ik ben blij dat de ogen eindelijk open zijn gegaan op bestuursniveau. En dat ze er nu iets mee doen. Deze erkenning is meer dan verdiend.”, aldus de ambassadeur van het vrouwenijshockey.

Tekst gaat verder onder de video

TEAM NL

Oranje krijgt in de strijd voor een ticket naar de Winterspelen ondersteuning van NOC*NSF én het ondersteuningsfonds van het IOC, Olympic Solidarity. Ook Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF, is enthousiast.  “We willen graag zo veel mogelijk sporten in TeamNL vertegenwoordigd zien. We zouden het een verrijking vinden van onze winterploeg als in Beijing een teamsport mee zou doen. IJshockey is geen sport met veel vrouwenteams in Nederland. Dat ze toch op dit niveau zijn gekomen verdient waardering en ondersteuning.”

ANNEKE VAN ZANEN

Eind 2019 zat Versteeve, met Savine Wielenga al om tafel met NOC*NSF voorzitter Anneke van Zanen. De Face-Off frontman onderzocht op eigen initiatief, wat er nodig was om de dames onder de vleugels van NOC*NSF te krijgen “Anneke heeft ons toen aangegeven dat zij dolgraag een écht team op de Spelen zou willen zien. En dat de vrouwen daar een heel reële optie in waren. Heel expliciet heeft ze toen aangegeven dat, als er ondersteuning zou komen, dat deze voor de Oranje dames zou zijn en niet voor de bond of de sport in de breedte.”

Tekst gaat verder onder de tweet

“Ik was het gewoon zat dat er te weinig voor de leeuwinnen gedaan werd al die jaren, terwijl ze veel meer verdienden. Ik kan nooit zo goed tegen stilzitten, een afwachtende houding aannemen en toekijken tot iets aan komt waaien. Er moest iets gebeuren vond ik. De dames moesten op de radar komen van de sportkoepel. En daar vooral blijven Savine en ik werden veel wijzer in het gesprek en hadden er een goed gevoel bij.”

Tekst gaat verder onder de tweet

TWEE OKT’s

De ondersteuning is direct al van waarde voor de twee OKT’s die volgen. De eerste fase van financiering begint nu. Daarin ondersteunt NOC*NSF de ploeg richting het OKT in Gdansk in oktober. En als die eerste horde is genomen, volgt ook ondersteuning voor de laatste stap, tijdens het tweede OKT.

Tekst gaat verder onder de video

“Ik vind het oprecht geweldig. Als je kijkt naar wat de dames als ploeg hebben bereikt, met tegenwind in de zeilen vanuit diverse hoeken, kun je daar alleen maar de pet voor afnemen. Iedereen die zich al die jaren ingezet heeft voor de Oranje leeuwinnen mag trots zijn. Van oud-internationals, tot coaches, begeleiding, de nieuwe U18 lichtingen, hun begeleiding, ouders, noem het maar op. Iedereen. Maar boven alles deze ploeg zélf en hun kader. Zij zorgen er met deze NOC*NSF steun nu voor dat er een droom kan worden nagejaagd. Een droom op het hoogste toneel ter wereld. En die ondersteuning is meer dan terecht!”, sluit Versteeve af.

Previous Vegas als eerste naar de play-offs, prachtige comeback Chicago
Next Capitals zonder Sprong naar winst, Hurricanes lopen uit in Central, Colorado zeker van play-offs