Oranje vrouwen beginnen Olympische droom in oktober in Gdansk


Oranje dames IJshockey

De Nederlandse dames ijshockeyers, nummer 16 van de wereld, gaan van 7-10 oktober van start met de Olympische droom. In het Noord-Poolse Gdansk zal Oranje aantreden in ronde twee van de kwalificatie.

Lees ook: Vanuit het niets wil iedereen iets van de Oranje Dames

OLYMPISCH ORANJE?

Om de laatste ronde, de daadwerkelijke strijd om de laatste tickets van de Spelen in 2022 te bemachtigen, te bereiken dient er in Polen gewonnen te worden. Er moet afgerekend worden met Mexico, Turkije en gastland Polen. Op papier zijn Turkije en Mexico een flinke maat te klein voor Oranje. Het duel met Polen zal de ‘finale’ moeten worden. Het laatste duel met de Poolse dames werd tijdens het WK Divisie 1B in Bejing met 2-0 gewonnen, waarna Oranje het goud om de nek gehangen kreeg.

Tekst gaat onder de foto verder

Oranje Dames Peking

Als dan de winst uit het vuur gesleept wordt. Volgt de laatste horde. Nederland reist dan af naar Tsjechië, Duitsland of Zweden. Waar Nederland terecht komt hangt af van de positie van de andere twee winnaars van ronde twee. Die worden gelabeld als Q4, Q5 en Q6 op basis van de ranking. De laatste groepen zien er als volgt uit:

Groep C: Tsjechië, Hongarije, Noorwegen, Q6
Groep D: Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Q5
Groep E: Zweden, Frankrijk, Slovenië Q4

Tekst gaat onder de video verder

NOC*NSF

Ook Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, houdt de prestaties van Oranje in de gaten. Zij heeft al laten weten dolgraag een sportploeg op de Spelen te zien. Captain Savine Wielenga en Face-Off oprichter Ed Versteeve spraken in december 2019 al uitvoerig met de preses.

“In dat gesprek wilden Savine en ik gewoon eens horen, waar de Nederlandse dames en het ijshockey in het algemeen nu staan bij de sportkoepel. Maar belangrijker nog: wat moet het ijshockey doen als sport en vooral IJshockey Nederland als bond doen, om échte ondersteuning vanuit NOC*NSF te krijgen. Daar hebben wij heel veel handvatten op allerlei vlakken in meegekregen.”, aldus Versteeve.

Tekst gaat onder de tweet verder

“De bond moet een feilloze casus neerzetten om structureel geld vrij te maken vanuit NOC*NSF. Dat gaat dan om dames ijshockey, dat heeft Van Zanen in ieder geval heel helder door laten schemeren. Niet de sport of de bond, maar het damesteam zou dan worden ondersteund. Het NOC*NSF zou heel graag eens een sportploeg naar de Winterspelen afvaardigen en niet alleen maar individuele sporters. Daar zijn onze dames natuurlijk de mogelijkheid bij uitstek voor. Zeker als het aantal teams tijdens het ijshockeytoernooi bij de Spelen ooit vergroot wordt naar tien of twaalf, zijn we ontzettend dichtbij.”

Previous Vegas onderuit in Minnesota, Draisaitl pakt five point game
Next Prachtige assist Sprong, Detroit vloert Tampa Bay