IJshockey loopbaan Ryan Collier ten einde door hersenschudding


Ryan Collier
Foto: Arie Leeuwesteijn

Het vertrouwde nummer 4 van Tilburg Trappers werd al een tijdje gedragen door Ryan Collier. Niet meer. De naweeën van een hersenschudding dwingen de 29-jarige verdediger per direct te stoppen met ijshockeyen.

Lees ook: Trappers boekt in overtime zege tegen Leipzig

COLLIER VASTE WAARDE

De Amsterdammer speelde in Canada en Amerika (NCAA III College niveau) en stapte in 2015 voor het eerst op het ijs als onderdeel van Tilburg Trappers. Omdat hij zijn Nederlandse paspoort nog had kon hij direct, zonder importstatus, instromen. Op zoek naar de combinatie van ijshockey op niveau en een maatschappelijke carrière starten, kwam hij bij Trappers meer dan aan zijn trekken. Direct in het eerste seizoen maakte hij onderdeel uit van de ploeg die bij zijn Oberliga-debuut de titel pakte.

Tekst gaat verder onder de foto

Ryan Collier Tilburg Trappers
Foto: Arie Leeuwesteijn

In het seizoen 2018 veroverde hij de MVP-titel, maar zijn ongetwijfeld mooiste herinnering zal hij aan uit uitduel in Deggendorf hebben. Daar scoorde hij in de finaleserie van de Oberliga de beslissende en winnende treffer, waardoor Tilburg voor de derde keer op rij de Oberligatitel binnenhaalde.

Tekst gaat verder onder de video

BLESSURELEED

Nadat hij tijdens het WK in Tilburg tegen IJsland een breuk in de enkel opliep, moest hij in het duel tegen Herner (eind 2019) met een zware hersenschudding van het ijs af. Pas in het laatste duel voor de coronabreak keerde hij terug. Tijdens een training in voorbereiding ol dit seizoen werd hij geraakt ongelukkig op het hoofd geraakt door een puck, waardoor de verdediger opnieuw moest toekijken.

Tekst gaat verder onder de foto

Ryan Collier
Foto: Arie Leeuwesteijn

23 december speelde Collier zijn laatste duel voor Trappers. In Krefeld. Opnieuw sleog het noodlot toe, toen hij de boarding ingereden werd. Wederom keerde hij na de klap niet terug op het ijs. Naar nu blijkt voorgoed.

TRACK RECORD

In vijf seizoenen kwam de Amsterdammer 282 maal voor Trappers uit. Hij kwam tot 28 goals, 81 assists en 290 strafminuten. Collier gold als sterkhouder, iemand die nooit verzaakte en voor onze camera’s altijd nuchter de wedstrijden analyseerde. Wij spraken hem, toevallig, na het met 6-1 gewonnen duel tegen Krefeld voor het laatst.

Previous Daniel Sprong pikt eerste assist op, 500e punt MacKinnon
Next Washington Capitals krijgt boete voor overtreden COVID protocol