Nederlandse BeNe League clubs zetten zelf streep door het seizoen


CAIROX HIJS Hokij BeNe League
Foto: Robert Bos

Nadat de voorwaarden en formuleringen rond topsportcompetitie bekend waren geworden, leek het doek te gaan vallen voor de Nederlandse teams. Ploegen uit de Eerste Divisie, lagere divisies én de jeugdcompetities konden al definitief de schaatsen ophangen. Nu hebben de vijf Nederlandse BeNe League teams, na overleg, zelf besloten om komend seizoen niet in actie te komen. Tilburg Trappers is en blijft daarmee de enige Nederlandse ijshockeyploeg, die in competitie is en blijft in de Oberliga.

Lees ook: Het ijshockey is in groot gevaar

BENE LEAGUE TEAMS: EIGEN BESLUIT

Cairox HIJS Hokij, Snackpoint Eaters Limburg, UNIS Flyers Heerenveen, Select 4-U Devils Nijmegen en Zoetermeer Panters, hebben na onderling overleg besloten dit seizoen niet meer te starten met een competitie. Dit geldt voor de BeNe League, als het Nederlands kampioenschap en de Bekercompetitie. Dit betekent dat het BeNe League seizoen 2020-2021, net als afgelopen seizoen, geen winnaar kent.

UNIS Flyers Heerenveen Select 4-U Devils Nijmegen, CAIROX HIJS Hokij, Zoetermeer Panters, Snackpoint Eaters Limburg IJshockey
Artwork: Kjelt Vlaardingerbroek

De clubs hadden al eerder besloten een start van de BeNe League uit te stellen tot in december van dit jaar. De maatregelen rondom COVID-19 maakten het vrijwel onmogelijk om een competitie op te starten. Vorige week kwam er een mogelijke verruiming van deze maatregelen door de overheid. De BeNe League werd als topcompetitie aangemerkt en dat betekende dat ijshockeywedstrijden en trainingen zijn toegestaan onder een strikt geldend protocol.

PROTOCOL NIET OP TE HOESTEN

De vijf Nederlandse clubs hebben het protocol uitvoerig bestudeerd en moeten helaas constateren dat het niet realistisch is om nog een fatsoenlijke verantwoorde competitie te gaan spelen. De financiële en organisatorische risico’s zijn te groot voor de clubs.

Unis Flyers Heerenveen Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Zonder toeschouwers, zijn de inkomsten uit sponsoring een stuk minder. Het kostenplaatje (door Face-Off geschat op minimaal €60.000 op basis van 20 duels) is veel te groot en er zijn verschillende protocollen in beide landen van toepassing. Daarnaast is het ijs in de Silverdome van Zoetermeer al verdwenen. Dit laatste als kostenreductie vanuit de ijsbaan en maatregelen van de overheid.

TIJD VOOR EEN REBUILD

Hoofdredacteur Ed Versteeve snapt het besluit volkomen. “Als de teams wél in een competitiezouden stappen zou het ijshockey opgeblazen worden. We moeten er nu alles aan doen om (zo goed als mogelijk) klaar te staan voor het seizoen 2021/2022. Wellicht in een nieuwe realiteit, waarin niet de drang naar de titel voorop moet staan, maar financieel gezond worden en blijven. Een seizoen, of meerdere seizoenen, zonder imports werken. Met een salarisplafond, waarbij vastgesteld wordt dat clubs niet meer dan bedrag x aan vergoedingen mogen uitkeren. Waarbij volledige transparantie een eis kan zijn.”

Microz Eaters Limburg Zoetermeer Panters
Foto: Jan Hofstede

Versteeve is ook kritisch en ziet kansen om nu écht eens te bouwen aan vooruitgang. “Wellicht is nu het moment om binnen het ijshockey écht te gaan nivelleren, waarbij nóg meer ingezet wordt op jeugdwerking en jeugdopleiding. Een collectieve rebuild zogezegd. Blijvend inzetten op de werving van nieuwe jeugdleden, de nieuwe helden voor later. Nadenken over kwaliteitsverbetering, cross-sport trainingen om jeugd weerbaarder te maken. Zomaar wat ideetjes.”

UNIS Flyers Heerenveen Select 4-U Devils Nijmegen, CAIROX HIJS Hokij, Zoetermeer Panters, Snackpoint Eaters Limburg IJshockey
Face-Off hoofdredacteur Ed Versteeve (Foto: Kurt Tops)

Maar ik denk dat het wel duidelijk is dat met zo’n magere financiële en sportieve (jeugd)basis, het vicieuze cirkeltje eens doorbroken moet worden. Ander beleid, andere manieren van naar de sport kijken, andere manier van besturen. Het uitgangspunt moet zijn dat je gaat managen naar een lange termijn visie. Niet alleen voor je eigen bond, club of jeugdvereniging. Maar kijkend naar wat de sport in zijn totaal nodig heeft. Als je nu die kansen grijpt, komen we op termijn heel sterk terug.”, sluit hij af.

BeNe League IJshockey

Previous SDE kruipt richting plaats zes na overtime winst, Göteborg had een lastig weekend
Next Slordig Trappers pakt winst tegen Herford op Stappegoor