Herstart ijshockey: flinke kosten, Eerste Divisie start niet


Devils Nijmegen UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Paul Nicolaassen

De mitsen en maren voor een mogelijke herstart van het ijshockey in Nederland zijn een stuk duidelijker. Nadat premier Rutte bekend maakte dat er per 17 december aanstaande ruimte komt voor topsporters, is via NOC*NSF meer bekend geworden over de invulling. Conclusie: (nog) meer hoofdbrekens, flinke kosten en consequenties.

Lees ook: Stip aan de horizon vol mitsen en maren

Tekst gaat onder de foto verder

CAIROX HIJS Hokij Microz Eaters Limburg
Foto: Robert Bos

IJSHOCKEY: ALLEEN HOOGSTE LEAGUES

Eén van de zaken die nu duidelijk is geworden is dat NOC*NSF moet gaan bepalen welke competities er onder de categorie topsport (moeten) vallen. Uitdaging daarin is, dat het aantal van 5000 sporters in totaal over alle sporten niet overschreden mag worden. Alleen de hoogste divisies per sport komen in aanmerking, plus deze teams moeten veel spelers herbergen voor hun nationale teams.

Tekst gaat onder de foto verder

OranjeDe nationale jeugdselecties zijn hierin niet opgenomen. Voor wat betreft de WK’s heeft het voor Oranje geen gevolgen. Alle toernooien van de senioren en de jeugd, waar Oranje actief zou zijn, zijn geschrapt door de IIHF. Wellicht is dat nog een punt dat IJshockey Nederland terug kan leggen om meer competities in gang te kunnen zetten, maar dan nog is er een maximum van 5000 sporters dat in actie mag komen. Om over de (extra) kosten nog te zwijgen,

DURE EN STRIKTE PROTOCOLLEN

Willen ploegen of competities in aanmerking komen, dan zijn daar ook hele strikte coronaprotocollen bij aanwezig. Spelers dienen twee keer per week getest te worden, waarbij de meest recente test niet langer dan 24 uur voor aanvang van een wedstrijd mag zijn geweest. Een voorbeeld wat die kosten dan zijn:

Tekst gaat onder de foto verder

Foto: Arie Leeuwesteijn

Kosten sneltest (geschat): €50,00 (€100,00 per week)
Aantal selectiespelers en staf per team (ruim): 30
Duels resterend (fictief): 20 wedstrijden
TOTALE KOSTEN RESTEREND SEIZOEN: €60.000,-

De vraag is of de ploegen en spelers deze kosten kunnen dragen, die aangewezen worden om weer in actie te komen. Het zou hierbij dan in eerste instantie om Tilburg Trappers (Oberliga) en de teams uit de BeNe League gaan. Zij leveren nagenoeg alle spelers aan Oranje, zoals aangegeven als één van de voorwaarden.

Tekst gaat onder de foto verder

Dordrecht Lions GIJS Eerste Divisie
Foto: Dordrecht Lions

(VOORALSNOG) GEEN EERSTE DIVISIE

Ondanks dat de Eerste Divisie een weekend in actie is gekomen, lijkt het erop dat het bij dat ene weekend zal blijven. Zij mogen hun trainingen niet anders in gaan richten dan nu het geval is. Het Return to Play plan voor deze competitie dat door IJshockey Nederland was opgesteld moet hiermee (definitief) de koelkast in. De herstart zou volgens de plannen op 16 januari plaatsvinden.

Previous Onder voorbehoud hoop voor het ijshockey
Next Trappers nipt langs EG Diez Limburg