Unieke reeks voor SDE HF, twee goals Wielenga


Vijf van de zes Oranje internationals kwamen afgelopen weekend in actie in Zweden. En ze kwamen elkaar tegen in een onderling treffen. Waar Zoë Barbier nog steeds niet in actie komt omdat de DamEttan Södra stil ligt vanwege Covid-19, gaat de SDHL in volle vaart door.

Geen WK in april

Vorige week kwam het nieuws dat het WK voor de Oranje in Angers niet door zal gaan. Een flinke klap voor het complete team en begeleiders.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Julie Zwarthoed (Foto: Barend Hoogteijling)

“Het nieuws van het WK is super balen natuurlijk. Misschien een beetje vroege beslissing,” reageert Julie Zwarthoed. “ Alle meiden in het NVT werken er super hard aan om zo goed mogelijk ‘in shape’ en voorbereid te zijn in deze bizarre tijden. Iedereen van ons kijkt er ook altijd naar uit om zich weer te melden in Nederland voor een trainingskamp. Uiteindelijk kan ik de beslissing van de IIHF wel begrijpen hoe *** het ook is, hopelijk krijgt de wereld Corona zo snel mogelijk onder controle zodat alles weer terug naar “normaal” kan.”

Göteborg HC – SDE HF 1-4

Esther de Jong stond met haar Göteborg HC tegenover SDE HF dat aantrad met het kwartet Savine Wielenga, Marée Dijkema, Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed. Die één tegen vier werd ook de eindstand.

Na de knappe winst, vorige week, op Luleå HF en MODO Hockey mocht SDE HF, zeker op papier, gezien worden als favoriet. “Nee, we gaan zo’n wedstrijd niet anders in,” geeft Julie Zwarthoed aan. “Als team weten we dat we de wedstrijden tegen teams die onder ons staan in het klassement moeten blijven winnen. Tegen Göteborg wil je zo snel mogelijk scoren om de wedstrijd goed in te gaan en de druk er een beetje af halen.”

Na vijftien minuten kon de druk wat van de ketel nadat Wielenga de 0-1 binnenwerkte. Göteborg werkte hard maar ondanks twee powerplays kon het SDE in de eerste periode niet al te moeilijk maken.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

In het middenstuk wist SDE de voorsprong uit te breiden naar 0-2 door een goal van Amy Budde. Wielenga tekende halfweg de wedstrijd, met twee speelsters van GHC op de strafbank, voor de 0-3. Voor Wielenga betekende het haar vijfde goal in de laatste drie wedstrijden. De 0-3 was ook de stand aan het begin van de derde periode.

De afsluitende periode was nog maar net op gang getrokken toen Sofia Gidsäter-Nicklasson de 1-3 wist te scoren. Göteborg wist in het verloop van de wedstrijd nog wel meer druk te zetten en wat kansen te creëren maar de dames van SDE losten dat geroutineerd op. Ook verrichte Linn Jansson Almgren een paar goede reddingen.

De wedstrijd werd uiteindelijk beslist door Hamers die vanuit een face-off in het eigen verdedigingsvak de puck in het lege doel aan de overkant schoot. Al ruim voordat de puck de doellijn passeerde kon Hamers haar armen de lucht in gooien.

“Ze hebben een grote impact op hun team”

Voor Esther de Jong was SDE de terechte winnaar: “Ik denk dat we het SDE wel een tijdje moeilijk maakten, maar uiteindelijk speelden zij beter.”

Een ontmoeting tussen SDE en Göteborg betekend ook dat de vier Nederlandse dames Esther de Jong weer tegenkomen. Julie Zwarthoed: “Om Esther te zien is natuurlijk voor ons allemaal super leuk! Natuurlijk hebben we liever dat ze ook lekker bij ons zou spelen maar ze doet het goed bij Göteborg en ze speelt tegen goede teams die haar in de toekomst veel ervaring zullen brengen.”

Die ervaring hebben de Oranje leeuwinnen uit Stockholm al. De Jong: “Ze zijn zo ervaren en staan op de goede plek op het juiste moment. Dat zie je ook op de manier waarop Savine twee keer scoort. Ik vind het heel leuk om tegen ze te spelen en te zien hoe groot hun impact in het team is. Van alle vier.”

De winst van SDE betekende de vierde winst op rij. Voor de ploeg een unieke reeks in de SDHL. Nooit eerder wist het dat voor elkaar te krijgen.

Tekst gaat verder na de video

 

Göteborg HC – AIK 0-2

Al in de eerste minuut werd Göteborg HC tegen AIK gedwongen om, voor twee minuten, met een speelster minder de strijd aan te gaan. De ploeg uit Stockholm wist daarvan te profiteren en kwam al na tweeënhalve minuut op een 0-1 voorsprong.

Na die voorsprong bleef AIK druk zetten en ondanks dat GHC hard werkte in het eigen verdedigingsvak moest het toch de 0-2 incasseren.

In de tweede periode wist de thuisploeg zich te herpakken en kwam het ook zelf meer aan aanvallen toe. De wedstrijd ging gelijk op. Zo gelijk dat beide ploegen niet wisten te scoren.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Esther de Jong – Göteborg HC (Foto: Mats Bekkevold)

De afsluitende periode leek op het middenstuk. Göteborg bleef tot aan het eindsignaal vechten voor een goed resultaat maar wist niet tot scoren te komen. Ook de gasten lukte dat, door goed verdedigend werk van GHC, niet meer waardoor de twee in de eerste periode gescoorde goals voor de eindstand zorgden.

Esther de Jong: “Deze wedstrijden hebben we in de eerste periode verloren. De rest van de wedstrijd hebben we het AIK echt moeilijk gemaakt. We weten alleen niet te scoren.”

HV71 – SDE HF 2-1

Op de terugweg van Göteborg naar Stockholm werd Jönköping aangedaan voor een onderonsje tegen HV71. SDE liet er zien dat het steeds beter mee kan met de ‘grote’ teams in de SDHL.

HV71 had, in de eerste periode, een powerplay nodig om de 1-0 op het scorebord te zetten. In het tweede deel wisten beide goalies hun doel schoon te houden waardoor de afsluitende periode beslissing zou moeten gaan brengen.

Daarin kwam, met nog een kwartier te spelen, SDE HF dankzij Amy Budde, met haar tweede doelpunt van het weekend én het seizoen, op 1-1. Toch liep het nog mis voor de gasten uit Stockholm toen, met nog vijf minuten op de klok, HV71 2-1 scoorde.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Amy Budde – SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

“Ik zou er niet echt een antwoord op kunnen geven wat we missen om ook deze wedstrijden te winnen,” geeft Zwarthoed aan. “Ik zal het maar op het ontbreken van wat extra geluk gooien. De ene wedstrijd hebben we meer geluk dan de andere. HV71 had één powerplay goal en de andere was een face off play. Als je kijkt naar hun eerste lijn, dan hebben ze gewoon allemaal supersterren rondschaatsen die natuurlijk super veel ervaring en kwaliteit hebben op dat soort momenten. Deze momenten zijn leermomenten voor ons en ik denk dat we als team daar wel steeds beter mee omgaan.”

De Stand

Zowel SDE als Göteborg zijn, met achttien gespeelde wedstrijden, inmiddels halverwege de competitie. Komend weekend staan er voor Göteborg HC weer twee thuiswedstrijden op het programma. Zaterdag ontvangt het, de mogelijke koploper, Luleå HF (Als ze hun wedstrijd dinsdag tegen MODO weten te winnen). Zondag komt MODO Hockey op bezoek in Göteborg. SDE HF gaat die dag naar Linköping.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Brynäs IF 18 45 84:43 (41)
2 Luleå HF 17 43 72:31 (41)
3 HV 71 17 35 64:30 (34)
4 Linköping HC 16 31 43:28 (15)
5 Djurgårdens IF 17 29 39:35 (4)
6 MODO Hockey 17 23 37:37 (0)
7 SDE HF 18 23 39:44 (-5)
8 AIK 18 19 35:57 (-22)
9 Leksands IF 18 11 31:70 (-39)
10 Göteborg HC 18 2 19:88 (-69)
Previous Oppermachtig Trappers slacht slordig Herne af
Next Nederlandse talenten in Scandinavië - Deel 1