Restart NHL is kans voor Daniel Sprong om zich te laten zien


Daniel Sprong

De NHLPA heeft ingestemd met het 24 team play-off format van de NHL, mocht de league straks gaan herstarten. Dat lees je hier. Hij is even in de luwte geweest, maar Daniel Sprong bereid zich voor op zijn debuut bij Washington Capitals. Onze landgenoot kwam van Anaheim Ducks over naar AHL-filiaal Hershey Bears. De AHL is definitief afgeblazen, dus de Bears zijn klaar. Wat zijn de kansen voor de Amsterdammer bij de Caps? En zijn die er ook? Wij zeggen: JA!

Lees ook: Daniel Sprong van Anaheim naar Washington

SPRONG: HAAT/LIEFDE MET DE NHL

Sprong en de NHL is een beetje een haat/liefde verhouding tot nu toe. De kenners zijn het er unaniem over eens dat de aanvaller één van de meest dodelijke wapens heeft, in de vorm van zijn release en schotprecisie. De laatste jaren werkt de Nederlander echter ongekend hard aan zijn zwakkere kant: het spelen in alle zones. Langzaam maar zeker gaat dat de goede kant op en sinds de Corona periode zijn intrede deed werkt Sprong kei- en keihard aan zijn fitheid. Verraadt dit een ‘call’ van de Caps straks? Wetende dat Sprong zijn contact af zal lopen?

Tekst gaat onder de video verder

 

View this post on Instagram

 

💥Uphill Crossover Pivots⤵️#theextra10 • ⚡️Improves foot speed • 🚀Improves explosiveness • 🌐Improves multi-planer movement • 🥅The goal of this exercise is to maintain speed though the pivots. This can only be accomplished through sufficient control of the hips. If the hips fail to flip fast enough, speed and rhythm will be significantly compromised. Additionally, to maintain speed through this exercise, one must possess sufficient frontal plane explosiveness • 🏈🏒🏀This exercise has excellent athletic carryover to any sport that involves multiple planes of motion, and multi-tasking. The ability to maintain speed and direction, while looking/facing a different direction; is a skill frequently used in many sports to make plays. Doing so effectively entails components such as foot work, body control, and mobility; which must work together in a very specific way. Improving your capacity to integrate these elements can only be achieved through direct practice •

A post shared by Alex Whitehair (@realgame.athletics) on

BOTTOM SIX SCOREND VERMOGEN

Sprong, goed voor 97 NHL wedstrijden bij Pittsburgh (42) en Anaheim (55), is iemand die offensief een extra tool is. Dat klinkt gek als je het over het team van Washington hebt met Ovechkin aan boord van het team. Bij Anaheim kwam hij, na een succesvol eerste deel, niet meer in de plannen voor. Vreemd, want Anaheim was het minst productieve team én Sprong noteerde gemiddeld genomen 1.22 goal per 60 minuten ijshockey in dat seizoen. Daarmee was hij de nummer één. Amerikanen zijn gek op stats en deze telt! Op lijn drie en vier zullen zijn kansen gaan liggen, mocht het zover komen dat onze landgenoot ‘the call’ krijgt van Washington.

LEIPSIC EXIT

Waarom denken wij aan een debuut van Sprong in het rood en wit van Washington? Er zijn wat ontwikkelingen geweest die in het voordeel zouden kunnen zijn van de 23-jarige aanvaller. Brendan Leipsic, left winger, haalde de woede van de Caps op zijn hals door in een (privé) Messenger gesprek de vrouwen van zijn teamgenoten onderuit te halen. Ze waren (te) dik, lelijk en zagen er niet uit. Het gesprek lekte uit en Washington stuurde hem de laan uit. Voordeel voor Sprong: een concurrent op de wing minder, ook al was dat aan de linkerkant.

De competitie is echter moordend. Op de rechterflank spelen Tom Wilson, T.J. Oshie, Trevor Boyd en Garnet Hathaway, waar Trevor Boyd ook wel eens opdook. Aan de linkerkant heb je dan Carl Hagelin, Ilya Kovalchuk, Jakub Vrana en die ene speler die er ook wel wat van kan: Alex Ovechkin.

DE CIJFERS

Van alle aanvallers op de derde en vierde lijn heeft alleen Lars Eller tien goals of meer gemaakt (16G, 23A). Travis Boyd, 26 jaar en net als Sprong een aflopend contract, zal een betere deal van Washington willen krijgen. Maar de vraag is: willen de Caps hem die bieden? In 24 duels kwam hij tot 3 goals en 7 assists dit seizoen. In zijn carrière, drie seizoenen onderweg, zette hij geen indrukwekkendere stats neer ten opzichte van Sprong. Daarbij wordt Boyd in september 27 en is daarmee vier jaar ouder dan onze landgenoot. Het verschil? De +/- rating.

Tekst gaat onder de foto verder

Daniel Sprong

Travis Boyd GP G A +/-
2017/2018 8 0 1 +2
2018/2019 53 5 15 +6
2019/2020 24 3 7 +9
TOTAAL 85 8 23 +17

 

Daniel Sprong GP G A +/-
2017/2018 8 2 1 +2
2018/2019 63 14 9 -9
2019/2020 8 1 1 -2
TOTAAL 79 17 11 -9

Als je alles bij elkaar optelt, zou het zomaar eens kunnen gebeuren. Die befaamde zin die we allemaal wel kennen (en in het geval van Sprong heel vaak gehoord hebben): ‘The Caps have recalled Daniel Sprong from Hershey Bears.’ Wie de feiten op een rijtje zet én onze landgenoot zo fanatiek ziet trainen, weet één ding zeker. Als de call komt is Sprong er klaar voor om te vlammen bij Washington. Hij zal ook wel moeten, gezien het laatste jaar van zijn lopende contract. Er is iets te bewijzen voor de Amsterdammer en hij lijkt er 100% klaar voor te zijn. En Washington? Zou best wel eens een gokje kunnen wagen.

Previous Select 4-u Devils Nijmegen haalt Jesse Gabrielle terug naar BeNe League
Next Transfer Talk: Eef Gerritsen Select 4-U Devils Nijmegen