Den Haag in heerlijk duel langs Geleen, Heerenveen met gemak langs Mechelen

CAIROX HIJS Hokij Microz Eaters Limburg

We zijn los! De play-offs in de BeNe League zijn gisteren van start gegaan. Nummer één UNIS Flyers Heerenveen opende met een ruime overwinning op Mechelen Golden Sharks, terwijl CAIROX HIJS Hokij en Microz Eaters Limburg een nagelbijter afleverde. Den Haag pakte uiteindelijk de eerste winst.

BeNe League Playoffs 2020
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

CAIROX HIJS HOKIJ – MICROZ EATERS LIMBURG 5-4

In Den Haag vond de première plaats van de play-off series tussen CAIROX HIJS HOKIJ en MICROZ EATERS LIMBURG. De laatste keer dat de ploegen het tegen elkaar opnamen in Den Haag werd een waar spektakelstuk. Bij de Hagenaars ontbrak Donny van Musscher vanwege een schorsing. Bij Geleen waren Akim Ramoul, Jens Engelen en Renzo Meulenbeek afwezig. De 1.750 aanwezige ijshockeyfans, ietwat aan de lage kant voor een play-off wedstrijd, kregen een spannende wedstrijd voorgeschoteld waarin Den Haag uiteindelijk met de overwinning van het ijs stapte: 5-4. Met deze overwinning nemen de Hagenezen een 1-0 voorsprong in de serie.

Tekst gaat onder de foto verder

ARtwork: Tom de Groot, Face-Off

Score in evenwicht

Na vier minuten gespeeld te hebben in de eerste periode zijn het de Geleenders die, met enig fortuin, de voorsprong pakten. Door knullig uitverdedigen van de Haagse defensie kwam Mitch Koumans diep aan de rechterzijde in het Haagse verdedigingsvak in puckbezit. In een poging de puck voor de goal te krijgen plofte de puck via de stick van Stef Overweg glove side achter Brett Magnus: 0-1.

Tekst gaat onder de video verder

Kort daarna krijgen de Eaters een reuzenmogelijkheid om, shorthanded, de voorsprong te verdubbelen. Door het onderscheppen van een Haagse pass kreeg Tom Marx een vrije doortocht richting het Haagse goal. Op de inzet van Marx had Magnus echter een passend antwoord. Na twaalf minuten spelen viel de gelijkmaker. Na een schot van Zach Doerring, vanaf links, en de pad save van Rowan Delil kwam Joey Oosterveld aan de rechterzijde in het bezit van de puck. Oosterveld draaide weg van zijn directe tegenstander en schoot, vanuit de face-off cirkel, in de korte hoek van Delil binnen: 1-1. Met de score in evenwicht gingen beide ploegen voor de eerste keer een kwartier rusten.

Geleen twee maal op voorsprong

Vroeg in de tweede periode kwamen de Limburgers opnieuw op voorsprong. Ditmaal was het Marco Postma die vanaf de linkerzijde de puck richting de crease speelde. Via Magnus eindigde de puck in het Haagse goal: 1-2. In de 31e minuut kwam Den Haag wederom op gelijke hoogte. Nadat Reinier Staats van de strafbank was teruggekeerd werd deze vrijwel direct, door Magnus en Justin Evers, op een breakaway weggestuurd. Staats greep deze kans met beide handen aan en verschalkte Delil in het onderlinge duel: 2-2. Nog geen twee minuten later kwamen de Eaters, middels een powerplay, voor de derde maal op voorsprong. Postma kon ongehinderd oversteken naar het Haagse vak en besloot, vanaf rechts, op goal te vuren. Magnus kon de puck niet klemmen en het was dezelfde Postma die het wisselgeld opraapte. Laat in de periode kwam Den Haag, ook middels een powerplay, wéér op gelijke hoogte. Na een combinatie van Jasper Kick en Marco Bommezijn was het Alan van Bentem die vanaf links binnenschoot. Met een 3-3 tussenstand zochten beiden ploegen de kleedkamers weer op.

Game winning goal Oosterveld

Vroeg in de derde periode waren de Hagenaars dichtbij de eerste voorsprong van de avond maar het trof het ijzerwerk. In de 48e minuut namen de Hagenaars voor het eerst de leiding. Koumans probeerde met de puck aan de stick recht voor het eigen goal weg te schaatsen. Met een poke check wist Alan van Bentem het rubber achter Delil te krijgen: 4-3.

Nu was het Geleen dat in de achtervolging moest. In de 56e minuut toonden de Eaters mentale veerkracht. Postma stond, volgens de refs, op een haar na geen offside en vond Nick Verschuren. Verschuren paste terug op Postma en vice versa. Vanaf links schoot Verschuren raak voor de gelijkmaker. Nog geen twee minuten later was het Den Haag dat opnieuw wist te scoren. In het aanvalvak, aan de rechterzijde, heroverde Oosterveld de puck. Oosterveld schaatste in op het Limburgse goal en passeerde uiteindelijk Delil voor de game winning goal.

Het spel van Geleen biedt voldoende aanknopingspunten voor het tweede duel komende zondag op Glanerbrook. Den Haag zal echter geen derde duel willen laten plaatsvinden op dinsdag. Na afloop van het enerverende duel sloten Rowan Delil en Doug Rose aan voor de Post Match Interviews.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – MECHELEN GOLDEN SHARKS 8-1

UNIS Flyers Heerenveen Mechelen Golden Sharks

Na een succesvolle reguliere campagne voor UNIS Flyers, begon vrijdagavond de eerste ronde van de play-offs tegen Mechelen Golden Sharks. In Thialf begon de titelkandidaat uitstekend. Wie anders dan Trevor Petersen schoot in de derde minuut de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Nadat de topscorer van het reguliere seizoen alleen voor de goal kwam, wist hij met een knappe individuele actie de 1-0 binnen te werken. Nog geen drie minuten later zag Dennis Sikma zijn backhander in het net belanden. Beide teams gingen ondanks een groot overwicht van de thuisploeg met 2-0 rusten.

Foto Debra Schotanus, DS Photography

In de tweede periode werden er veel straffen uitgedeeld, wat de wedstrijd boeiend maakte voor de aanwezige toeschouwers. Ondanks de vele straffen aan beide kanten wisten goalies Martijn Oosterwijk en Mike Gyesbrechts hun goal schoon te houden. Met nog 10 seconden op de klok, en Mick op de Beeck op de strafbank, werd het 3-0 door Lars Den Edel. De thuisploeg kwam in de derde minuut van de derde periode op 4-0 door de tweede goal van de avond van Dennis Sikma. Via Brent Janssen en Marc Nijland werd het 6-0 in een tijdsbestek van twee minuten.

In de slotfase van de wedstrijd liep Heerenveen uit naar 8-0 via Trevor Petersen en Juha Kiilholma. Met nog een kleine drie minuten op de klok wist Elia Urlings de eer te redden voor de gasten, op de powerplay wisten de Golden Sharks eindelijk te scoren. Jasper Nordemann kreeg in de laatste minuut een grote kans nadat hij een penaltyshot kreeg, maar Gysbrechts wist het penaltyshot te keren. De wedstrijd eindigde in een simpele 8-1 overwinning voor de Unis Flyers.

Vanavond ontvangen de Golden Sharks Heerenveen in game two, in het Ice Skating Center in Mechelen. Puck Drop om 19:45 uur