Zoetermeer uitgeschakeld, Herentals en Den Haag strijden verder om plek twee


ERA Renomar HYC
Foto Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

Drie duels vol belangen op de vrijdagavond. De strijd om plaats twee barstte weer los tussen Den Haag en Herentals en Zoetermeer Panters vocht voor zijn laatste kans. Ook Geleen kwam in actie om plek zeven veilig te stellen.

SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN – ERA RENOMAR HYC 3-5

Nijmegen weet dat het nog minimaal vier punten moet pakken in de laatste drie duels om plaats vijf af te dwingen. Herentals mag geen punt meer verspelen in de jacht op plaats twee. Een mooie avond ijshockey diende zich aan.

In de eerste periode werd er door Nijmegen slordig gespeeld. De passing was matig en men wist aanvallend niet heel veel te creëren. Herentals was de betere, maar speelde ook niet briljant in de openingsperiode, het zette Deniz Mollen echter wat vaker aan het werk. De bezoekers kwamen op voorsprong door een ‘lucky goal’ van Jacques de Ceuster

ERA Renomar HYC Select 4-u Devils Nijmegen
Foto Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

Tweede periode begint beter

Het middenstuk kende een betere openingsfase. Nijmegen kwam beter in het spel en nu was het Herentals dat slordig speelde. Toch verdubbelden de Belgen hun voorsprong. Met een man meer op het ijs, werkte Ben Coolen af op aangeven van Shupe. Waar velen verwachtten dat HYC zou doordrukken, kwam Devils snel terug in de wedstrijd. Luke Zwartbol verschalkte, dertig tellen na de 0-2, Kevin van Looveren met een knap slap shot. De thuisploeg veerde op een maakte de terechte gelijkmaker. Nick de Jong was het meest alert bij een rebound en prikte binnen.

Toen Verkroost voor een boarding aan het einde van de periode moest zitten, kwam Nijmegen in ondertal op prachtige wijze op 3-2. Levi Houkes en Jeffrey Melissant voerden een perfecte give and go uit, waar de handen terecht voor op elkaar gingen. Niet veel later sloeg Herentals toch terug. Op assist van Mitch Morgan kon Nathan Pancel afwerken. Met 3-3 ging men de kleedkamers opzoeken.

ERA Renomar HYC Select 4-u Devils Nijmegen
Foto Paul Nicolaassen, IJshockeyfoto.nl

In het slotstuk bleef het spannend. Beide teams konden echter rekenen op hun goalies, die de netten schoonhielden. Rond minuut 52 beslisten de Belgen het duel razendsnel. Evo Suurhoff mocht eraf aan het einde van de straf van Peter Bartek, waarna ook coach Ron Plamont twee minuten kreeg voor abuse. Jeffrey van Iersel pakte zijn time-out om de power play unit op scherp te zetten. En dat werkte: binnen 37 tellen prikten Preston Shupe en Robert Lepine raak voor de genadeklap: 3-5. Nijmegen was daarna niet meer bij machte om het duel te kantelen, waarmee Herentals dure punten bijschreef.

Herentals jaagt nog op plaats twee

De Belgen blijven op jacht naar plaats twee, dat recht geeft op een serie tegen Microz Eaters Geleen. Nijmegen moet nog steeds vier punten pakken en moet dat doen in de duels tegen Antwerp en Tilburg om zo plaats vijf veilig te stellen

CAIROX HIJS HOKIJ – ZOETERMEER PANTERS 6-3

In een goed gevulde Uithof werd het streekgevecht uitgevochten tussen CAIROX Hijs Hokij en Zoetermeer Panters. Eerder deze maand gingen de punten mee terug naar de Hofstad: 1-8. Beide teams hadden nog iets om voor te spelen: de gastheren speelden om de tweede plek en Zoetermeer tegen uitschakeling. De 3.050 toeschouwers zagen Den Haag het reguliere seizoen afsluiten met de tiende overwinning op rij: 6-3.

Den Haag deelt de lakens uit

Halverwege de eerste periode is het Hijs dat de score opende. Via Stace van Bentem en vervolgens Alan van Bentem kwam Doug Rose in puckbezit. Op het schot van Rose, midden vanuit de slot, had Cas Neuman geen antwoord: 1-0. Na deze treffer stapelden de Haagse scoringskansen zich snel op. Twee minuten voordat de periode ten einde kwam verdubbelde Mike van Oeveren de Haagse voorsprong. De assists gingen naar Justin Evers en Rose. Een grotere achterstand bleef Zoetermeer bespaard. Zowel Marco Bommezijn als Stef Overweg troffen het ijzerwerk. Met een 2-0 tussenstand zochten beide teams de kleedkamers op.

CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Zoetermeer tapt uit ander vaatje

Zoetermeer had in de tweede periode een ander vaatje gevonden om uit te tappen. Vroeg in de tweede periode sloegen de Panters direct terug. Via Berry Donders belandde de puck bij Teris Wright. Het schot van Wright werd weliswaar gekeerd door Brett Magnus maar eindigde uiteindelijk via Overweg, enigszins fortuinlijk, in het Haagse goal: 2-1. Een kleine tien minuten later viel de gelijkmaker voor de Panters. In de 33e minuut werd Overweg de puck ontfutseld in het eigen vak. Via Joy Turpijn en vervolgens Thomas Borgmann kwam Jay Huisman uiteindelijk in het bezit van de puck en rondde bekwaam af voor een shorthanded goal. Lang van deze gelijkmaker genieten kon Zoetermeer echter niet.

In de 34e minuut bracht Jasper Kick de Hofstedelingen weer op voorsprong op aangeven van de gebroeders Van Bentem. Vier minuten later kwam Zoetermeer door middel van een goed uitgespeelde drie-tegen-twee uitbraak andermaal langszij. Via Huisman en Dean Versteeg wist Borgmann vervolgens de 3-3 in het net te krijgen.

CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Den Haag breekt moraal Panters

Vroeg in de derde periode is het Den Haag dat wederom de voorsprong naar zich toe wist te trekken. Levi Boer werd door Alan van Bentem op een breakaway weggestuurd. Oog in oog met Neuman haalde Boer koeltjes de trekker over voor de 4-3. In de 49e minuut, kort nadat Donders op de strafbank mocht plaatsnemen voor hooking, moest Zoetermeer de volgende tegenstoot incasseren. In de Haagse overtal situatie tekende Rose voor zijn tweede goal van de avond op aangeven van Joey Oostereld en Evers. Na deze goal was het moraal van de Panters gebroken. Ten slotte zette Zach Doerring in de 57e minuut , op aangeven van Alan van Bentem en Donny van Musscher, de 6-3 eindstand op het scorebord.

CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Door de nederlaag is Zoetermeer Panters uitgeschakeld en weet Mechelen Golden Sharks dat het zich klaar mag stomen voor een play-off serie tegen UNIS Flyers Heerenveen. Den Haag weet zondag pas waar het aan toe is. Mocht Herentals niet in reguliere tijd tot winst komen pakt het plaats twee en een serie tegen Geleen, anders wordt het derde (op basis van onderling resultaat) en wacht Chiefs Leuven.

TRAPPERS BNL TEAM – MICROZ EATERS LIMBURG 1-15

Het laatste duel voor de Limburgers die bij een zege plek zeven konden opeisen. Waar sommige zuidelijke media de play-offs in gevaar zagen, was daar nooit sprake van. Plaats acht was al zeker en bij een nederlaag van Nijmegen, zou zelfs plaats vijf (in ieder geval 24 uur) in handen zijn.

Alhoewel Trappers altijd goed tegenwerk biedt, was het deze avond niet opgewassen tegen de Limburgse aanvalsgolven. Mitch Koumans (2x) en Vadim Gyesbreghs hadden de Eaters al op een comfortabele 0-3 gezet na 20 minuten. Toch lukte het de Brabanders opnieuw om op het scorebord te komen: vroeg in periode twee zorgde Donovan de Zwart voor de eretreffer. Weg shutout voor Sander Kosters. Kort daarna was er nog even een klein opstootje, maar nadat die kruitdampen opgetrokken waren, knalde Geleen voorbij Tilburg. In zeven minuten tijd ging vijf maal de rode lamp aan op Stappegoor voor de bezoekers. Koumans noteerde zijn eerste hattrick, Gyesbreghs maakte zijn tweede en ook Nick Verschuren, Marco Postma en Lars van Sloun noteerden een treffer.

Microz Eaters Geleen
Foto: Robert Bos

In het slotstuk ging de kraan nog verder open waarin de Limburgers nog zevenmaal wisten te scoren. Koumans noteerde zijn vijfde en Marek Malinsky maakte een hattrick in de laatste 20 minuten voor een 1-15 eindstand. De Limburgers klommen naar plaats vijf, maar weten zelf ook dat plaats zeven het eindstation wordt. Wanneer Leuven wint van Trappers in hun laatste duel en Nijmegen vanavond Antwerp verslaat is dat een vaststaand feit.

De stand

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 20 16 0 1 3 49 +58
2 CAIROX HIJS Hokij 20 14 2 1 3 47 +50
3 ERA Renomar HYC 19 13 2 1 3 44 +78
4 Luik Bulldogs 18 11 2 0 5 37 +35
5 Microz Eaters Limburg 20 9 0 2 9 29 +34
6 Chiefs Leuven 19 8 1 1 9 27 +2
7 Select 4-u Devils 18 8 0 2 8 26 +30
8 Mechelen Golden Sharks 19 8 0 0 11 24 +4
9 Zoetermeer Panters 19 5 3 0 11 21 -18
10 Antwerp Phantoms 18 2 0 1 15 7 -122
11 Trappers BNL Team 18 0 0 1 17 1 -151
Previous Trappers scoort niet genoeg en verliest daardoor in Hamburg
Next Vegas dendert door, Philadelphia wipt over Pittsburgh heen