Heerenveen zet reuzenstap naar pole position, Den Haag grijpt finaleticket


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

Vier duels op de zaterdagavond in de BeNe League. Daarin herstelde Luik Bulldogs zich van de keiharde klap op vrijdagavond in Nijmegen, pakte Mechelen een simpele zege op Antwerp, plaatste Den Haag zich voor de finale van de landstitel en deed Heerenveen uitstekende zaken met winst in de kraker tegen Herentals.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – ERA RENOMAR HYC 5-4

De kraker van deze avond ontspon zich in een lekker gevuld Thialf. Koploper UNIS Flyers Heerenveen ontving ERA Renomar HYC in eigen huis. Het verschil tussen beide ploegen was vooraf drie verliespunten. Het eerste duel eindigde in een klinkende 4-0 winst voor de Friezen. Maar! Toen was Herentals niet compleet. Gisteravond wel en dat bleek. Het werd een fantastische ijshockeyavond in Heerenveen.

Arne Waumans kreeg de start in de Belgische netten en hij moest al vroeg de gang naar het net maken. Waumans kreeg een schot van Juha Kiilholma niet onder controle en Brent Janssen was er als de kippen bij. Het tempo lag hoog, de strijd was fel en fair, beide ploegen kregen hun kansen. Op de weinige power plays die er kwamen werd niet gescoord. Vlak voor de dweil moesten de ploegen naar binnen. Een gat in het ijs moest gerepareerd worden in Thialf, met een stand van 1-0.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Na de korte P1 hervatting, werd direct het middenstuk ingezet. Opnieuw schotelden beide teams het publiek een aantrekkelijk duel voor. De bezoekers toonden daarin dat het over een dodelijke man-meer machine beschikt. Tweemaal een power play, tweemaal een goal. Nathan Pancel trof doel, waarna Hunt mocht gaan zitten voor zijn straf. Ook die werd ten volle benut. Preston Shupe was de schutter van dienst, 1-2 na 32 minuten spelen. Deze stand verscheen ook als tweede ruststand en nu moest Flyers in de achtervolging.

De thuisploeg gaf direct een signaal af, waarom het dit seizoen de koploper is in de BeNe League. Pippo Limnell slalomde door de defensie en schoot raak. Amper een minuut later greep Heerenveen de voorsprong. Jasper Nordemann deed van zich spreken met de 3-2. Nu moesten de Belgen weer aan de bak en ook zij lieten snel van zich horen. Ben Vercammen schoot met zijn treffer de gelijke stand op het bord. Het publiek hoefde zich geen moment te vervelen en het dak ging eraf voor de thuisploeg. Twee prachtige treffers in een minuut tijd, leverden voor het eerst een marge van twee op. Eerst schoot Trevor Hunt prachtig binnen op aangeven van Adam Bézak, een minuut later schoot Kiilholma laag raak.

Nathan Pancel IJshockey Herentals
Foto: Kurt Tops

Opgeven komt niet voor in het woordenboek van Herentals. De Belgen drongen aan en zagen dat beloond worden via Robert Lepine die knap werk van Ben Coolen tot doelpunt promoveerde. Billen knijpen dus in de slotfase, maar de winst werd door Flyers over de streep getrokken. Een heerlijke ijshockeyavond in Heerenveen, die moreel geen verliezers kende, maar wel één grote winnaar. UNIS Flyers Heerenveen is de bijna zekere nummer één van het reguliere seizoen, Herentals zal nog vol aan de bak moeten met Den Haag en Luik om plaats twee te bemachtigen.

ZOETERMEER PANTERS – CAIROX HIJS HOKIJ 1-8

Den Haag had nog een punt nodig om het finaleticket om de landstitel binnen te halen. Zoetermeer Panters kan de punten hard gebruiken in de strijd om de play-offs. Vanaf het begin was één ding duidelijk: Den Haag was de baas in Zoetermeer. De Panters kregen hun kansen wel, maar benutte die niet. Den Haag kreeg er flink wat meer en benutte die wel.

Donny van Musscher opende de score al na drie minuten spelen voor de bezoekers en Stace van Bentem verdubbelde de marge na iets meer dan tien minuten spelen. Met 0-2 na 20 minuten ijshockey, leek er nog niet zo veel aan de hand. In het middenstuk liep Den Haag volledig weg bij Zoetermeer. Aan de hand van de sterk spelende Zach Doerring liepen de bezoekers weg naar 0-6, waarbij Doerring goed was voor twee goals en drie assists.

CAIROX HIJS Hokij
Foto: Kurt Tops

In de slotperiode mocht Cas Neuman de plek van Riedijk overnemen tegen zijn oude club. Nadat Berry Donders mocht gaan douchen voor boarding, knalde Mike van Oeveren de zevende treffer tegen de touwen. Een re-direct van Jared Henderson betekende de eretreffer voor Panters. Terecht wel op basis van het spel en de kansen. Dani van Schilt tekende voor het slotakkoord door het meest alert te zijn bij een rebound.

LUIK BULLDOGS – CHIEFS LEUVEN 5-3

De 10-2 nederlaag van vrijdag deed pijn in Luik. Lang tijd om te treuren was er niet, want de Chiefs uit Leuven werden op zaterdag in de vroege avond al ontvangen door de Bulldogs. Een lastige tegenstander, zo bleek eerder dit seizoen al. Voor vele teams.

Ook in het Médiacité beten de Pietermannen goed van zich af en namen na vijf minuten een voorsprong toen Alec James raak mikte achter Pasquale Spano. Wat Luik ook probeerde, de defensie hield stand van Chiefs. Aan de andere kant werden de kansjes ook niet benut. 0-1 na 20 minuten.

Chiefs Leuven Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

In het middenstuk schakelden de Walen een tandje bij en dat betaalde al vroeg uit via Bryan Kolodzjieczek. Een mooi schouwspel ontspon zich voor de toeschouwers in Luik met twee teams die er volop strijd ingooiden. Alexandre Bremer zorgde met zijn treffer voor een 2-1 ruststand, die op dat moment terecht was.

Ook in periode drie twee hardwerkende teams, die streden voor elke centimeter ijs. Zowel Ryan Malinowski als Spano stonden pal op de schoten die afgevuurd werden. Rond minuut 50 leek Bulldogs het duel in de tas te steken. Jessyko Bernard prikte tweemaal raak als een duveltje uit een doosjes. De Leuvense onverzettelijkheid bleek ook dit duel weer goud waard. Binnen 20 tellen van elkaar wisten Adam Logozzo en Dries Blockx het duel weer spannend te maken. Met twee minuten op de klok gingen de bezoekers ‘all in’, haalden Malinowksi naar de kant op jacht naar de gelijkmaker. Frank Neven gooide het duel tien seconden voor tijd in het slot voor de 5-3.

Luik Bulldogs
Photo: Ice Hockey Photography

Drie welkome punten in het Luikse in de strijd om plaats twee, waar Leuven niet tevreden zal zijn met de nulpunter wetende dat vandaag koploper Heerenveen op bezoek komt.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – ANTWERP PHANTOMS 14-4

Mechelen Golden Sharks is nog steeds in de race voor het achtste play-off ticket en moest winnen van Antwerp om de kandidatuur levend te houden. De haaien van Mechelen slaagden glansrijk voor de opdracht door Antwerp Phantoms op een pak slaag te trakteren.

Na amper vijf minuten spelen in het Ice Skating Center had de thuisploeg het net al tweemaal laten bollen. Elia Urlings en Mick op de Beeck zorgden voor een vroege voorsprong. Sharks kreeg kansen op meer treffers, maar wist de trekker niet over te halen. Net voor de tweede dweil prikte Stefaan Swennen de derde treffer binnen.

Golden Sharks Mechelen Antwerp Phantoms IJshockey
Foto: Siegfried van den Bosch

Zo stroef als het in periode één ging, zo rap in het middenstuk. Na 23 tellen lag het bevroren rubber al tweemaal in de Antwerpse netten. Nadat de 6-0 van Mike Robinson een feit was, bewaarden beide teams meer vuurwerk voor de slotfase. Bij een stand van 8-0, wisten de bezoekers ook de bordjes om te draaien op het scorebord. Boris Coehorst en Riku Koskinen zorgden voor de treffers.

Ook in het slotstuk liet Mechelen de teugels niet vieren: het bleef gedreven op zoek naar meer treffers en vond die ook in ruime mate. Binnen tien minuten tilden de Sharks de score op naar 12-2. Antwerp wist Mike Gyesbrechts nog tweemaal te passeren, maar Mike Robinson tekende voor het slottakkoord. Met 14-4 moest Antwerp opnieuw een grote nederlaag slikken, terwijl Mechelen tevreden kon zijn dat het drie punten inloopt op Zoetermeer Panters.

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 UNIS Flyers Heerenveen 17 15 0 1 1 46 +60
2 CAIROX HIJS Hokij 17 11 2 1 3 38 +43
3 Luik Bulldogs 15 10 1 0 4 32 +36
4 ERA Renomar HYC 14 9 2 0 3 31 +50
5 Microz Eaters Limburg 16 7 0 2 7 23 +23
6 Select 4-u Devils 16 7 0 2 7 23 +29
7 Chiefs Leuven 15 6 1 1 7 21 -1
8 Zoetermeer Panters 16 5 3 0 8 21 -5
9 Mechelen Golden Sharks 14 5 0 0 9 15 +3
10 Antwerp Phantoms 17 2 0 1 14 7 -116
11 Trappers BNL Team 16 0 0 1 15 1 -119
Previous Zack Kassian zeven duels geschorst en boete van $166.000
Next 43.574 toeschouwers bij Avalanche - Kings, Fleury pakt zestigste shutout