In het spoor van de play-offs in de Eerste Divisie


Dordrecht Lions GIJS Groningen
Foto: Stefan van der Spek

‘Wanneer komen jullie eens langs in de Eerste Divisie?’ ‘Waarom schrijven jullie niet vaker over deze competitie?’ Het zijn de vragen die het meest gesteld worden als het over deze competitie gaat. Soms uit eigen belang, van mensen die supporters zijn van clubs die tot recent BeNe League speelden. Die tot voor kort ook zelf niet om de Eerste Divisie maalden. Gelukkig is het veel vaker een vraag van mensen die genieten van de prestaties van hun club, of de wedstrijden op het tweede niveau in Nederland. Na een tijdje schrijven over de competitie (lees bijvoorbeeld hier), was het afgelopen weekend dan tijd om eens live aanwezig te zijn. Op zijn Face-Offs, bij een duel waar de belangen het grootst waren: Dordrecht Lions vs GIJS Groningen, duel twee. Ed Versteeve blikt terug op een leuk avondje Eerste Divisie.

EERSTE DIVISIE: NIET VERGELIJKEN

Dordrecht Lions GIJS Groningen
Foto: René Kamps

Wanneer ik de Optisport Sportboulevard inloop, zie ik al een hoop bekende gezichten. Van speelsters uit het U18 dames team die net gespeeld hebben, tot Face-Off fans die mij aanschieten. Ik zie talrijke GIJS-supporters, schudt eindelijk (na lange tijd leuk online contact) Groningen-fotograaf Stefan van der Spek eens de hand en zie natuurlijk ook talrijke Lions-supporters. ‘Wat leuk dat jullie hier zijn!’ klinkt het van kiet af aan. Ik leg uit dat we dit het liefst vaker doen, maar dat de interne capaciteit simpelweg ontbreekt. Eén van de mensen die ik spreek schrikt ervan als ik zeg dat alle mensen van Face-Off dit gewoon naast banen, gezinnen, studies of wat ook doen. ‘Ik dacht dat dit jullie baan was, jullie doen onwijs veel’, klinkt het antwoord. Een compliment dat ik, namens onze brigade, aanneem.

Ik ben nuchter ingesteld en zal ook nooit niveaus van competities vergelijken. Ik ben hier voor een wedstrijd tussen Dordrecht en Groningen en wil daarvan genieten. Het heeft geen meerwaarde om het duel van vanavond te vergelijken met Heerenveen vs Den Haag, dat diezelfde avond ook gespeeld wordt in de BeNe League. Ik zie twee ploegen die er vol tegenaan gaan, met passie en veel inzet spelen en een goed gevulde tribune (ongeveer 700 mensen).

DORDT PAKT TWEEDE DUEL

De Lions openen de wedstrijd lekker, maar zien de Groningers als eerste scoren. Tim Bartels klopt Peter Seton in de zevende minuut voor de eerste treffer. De ploegen houden elkaar in evenwicht, er zijn kansen over en weer, er wordt gestreden voor elke centimeter ijs. Goed is het duel in de openingsperiode nog niet, spannend zeker wel.

Dordrecht Lions GIJS Groningen
Foto: Stefan van der Spek

In het middenstuk wervelt Dordrecht werkelijk langs GIJS. Het krijgt een flink aantal kansen, maar scoort niet. Daar mogen de noorderlingen overigens hun goalie Dylan Koltai dankbaar voor zijn. Ondertussen loopt Paula Verkerk vol passie door de toeschouwers heen en gooit er een aantal keer ‘Let’s go Lions, Let’s go!’ in. Langzaam, maar zeker krijgt ze het publiek mee. Ook de scholieren die een avondje ijshockey meepikken. De hartstocht en liefde voor de sport spat van haar gezicht. Aan de overkant laten ook de GIJS-supporters zich goed horen.

De sfeer is prima. In de 26e minuut is het dan wel raak voor Lions als Floris Veenhuizen op de power play raak mikt. Groningen komt in de problemen, want krijgt twee man op de strafbank. Dordrecht drukt en drukt, maar scoort (soms wonderbaarlijk) niet. Net na het half uur prikt de thuisploeg opnieuw raak via Levy Galjaard. Vlak na elkaar nog wat straffen, onvriendelijk wordt het echter nooit. Fenno Mulder brengt de Groningers, op dat moment wat tegen de verhoudingen in, op gelijke hoogte. Nikita Kamyshev zorgt ervoor dat de Dordtse handen voor een derde keer de lucht in gaan op de tribune. Met 3-2 gaan we voor een tweede keer rusten.

Dordrecht Lions GIJS Groningen
Foto: René Kamps

In de derde periode maakt de thuisploeg het zichzelf lastig. Het pakt vier straffen in de eerste tien minuten, maar Groningen kan er niet van profiteren. Kansen krijgt het zeer zeker op de gelijkmaker, maar ook het puike keeperswerk van Seton staat een derde treffer in de weg. Vier minuten voor tijd valt dan de genadeklap voor GIJS: opnieuw is Floris Veenhuizen voor zijn Lions de gevierde man. Groningen haalt de goalie nog weg, ontsnapt aan de 5-2 door een puck op de paal van het lege doel, maar scoren doet het niet meer.

GESLAAGDE AVOND

Ik vind ijshockey kijken simpelweg meer dan gemiddeld leuk. Lekker tussen de supporters zitten, praten met veel mensen tussen de pauzes door of na afloop. De wedstrijd was ontzettend leuk om te kijken. Beide teams werkten hard en elke speler gaf 100% tijdens elke shift. En wat maakt het dan uit dat het niveau dan niet BeNe League of Oberliga Nord is? Compleet nul. Helaas zijn de mannen van Groningen sneller in de bus, dan dat ik bij hen ben na de wedstrijd voor een interview. Maar ik snap ze. Amper 21 uur later maken zij de reis opnieuw voor duel drie, die zij met 7-3 over de streep trekken.

Ik spreek een aantal spelers van Dordrecht die allemaal ‘dank je wel’ zeggen, dat ik er was. Die dank is totaal nergens voor nodig. Als het kan zijn we er met Face-Off graag bij en de play-offs zijn daarin een mooi moment. Bij Face-Off maken we wekelijks keuze als het gaat om aanwezigheid. Waar staan de meeste belangen op het programma, of wat zijn de topaffiches? Die keuzes worden dan langs de privé agenda’s gelegd, om zo de roadtrips te plannen. Eén, twee of drie keer per weekend gaan we op pad. Sommigen op beeld, velen op schrift met verslagen.

KRACHT TOEGENOMEN

De laatste jaren is de Eerste Divisie in kracht toegenomen. Amsterdam, Eindhoven, Dordrecht, Groningen. Ze speelden allemaal recent BeNe League. In Amsterdam zitten nu de tribunes vol, dat is een goede zaak. ‘Als je wint, heb je vrienden’, zo werkt dat in de sport vaak. De ploeg mag je ook gewoon gerust tot topfavoriet bombarderen voor de titel. Tigers is niet heel veel veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Het versloeg twee maal Leeuwarden met 11-0 in de eerste ronde en krijgt nu Groningen op bezoek. Daar won het recent nog met 8-1 van.

Foto: M. van Dalen

Ook dat tekent de Eerste Divisie: redelijk wat uitslagen die door het dak schieten. Veel dubbele cijfer uitslagen, twee torenhoge favorieten (Amsterdam en Eindhoven) een middenklasse erachter (Dordrecht, Nijmegen II, Breda, Heerenveen II en Groningen), een aantal teams die de aansluiting zoeken (Leeuwarden, Den Haag II, Utrecht en Trappers III) en de bottom three met Geleen II, Zoetermeer II en Den Bosch die veel grote nederlagen moeten slikken.

Maar! Laat voorop staan dat ik heb me in ieder geval uitstekend vermaakt afgelopen zaterdag in Dordrecht. De keuze om naar dit duel te gaan bleek de juiste. Ongeacht niveau, geniet ik altijd van wedstrijden waarin iedereen 100% van zichzelf vraagt en geeft. En dat heb ik gezien van Dordrecht en Groningen. Het was een leuke pot ijshockey, met leuke mensen op de tribune en clubmensen die met hart en ziel voor hun club gaan. ‘Ja, het is geen BeNe League’ zei iemand tegen mij. Waarop ik antwoordde dat de BeNe League ook de NHL niet is. Iedere speler en iedere club zijn niveau.

Ik zeg gewoon vol goede moed: Eerste Divisie, tot snel weer!

Previous Sprong blijft voorlopig in San Diego, Gulls op play-off plek
Next Daniel Sprong moet via Hershey Bears plek afdwingen bij Washington