Eerste Divisie: de play-offs zijn begonnen!


Foto: SvdS Fotografie

Voor de Eerste Divisie in Nederland zijn de play-offs van start gegaan. Zoals aan het begin van het seizoen door IJshockey Nederland bekend gemaakt, stroomden alle teams door naar de play-offs. Na iedere serie, heeft de verliezende ploeg de optie om zich aan te sluiten bij de nacompetitie.

Ronde 1

Dordrecht Lions had een verrassend makkelijke ‘winst’ in de eerste ronde. De eerste play-off wedstrijd tussen Zoetermeer en Dordrecht zou op donderdag in Dordrecht plaats vinden. Omdat dit echter een doordeweekse dag was, konden de Panters niet voldoende spelers bij elkaar halen om deze wedstrijd te spelen. Als gevolg daarvan werd de Zoetermeerse ploeg ook direct uit de tweede wedstrijd gehaald: Dordrecht kon twee reglementaire winstpartijen van 5-0 noteren.

Hijs Hokij was een maatje te groot voor Tilburg Trappers: in de eerste ontmoeting versloeg Hijs Hokij de Trappers met 9-6. De wedstrijd daarna was een 4-2 overwinning voor Den Haag, waarmee de ploeg zich direct klaar kon maken voor de volgende ronde.

Foto: Robert Bos

In de serie tussen Nijmegen en Leeuwarden kwam een wat verrassender resultaat naar boven. Tijdens de eerste wedstrijd was Nijmegen de winnaar met 6-4. In de return wist echter Leeuwarden de winst te pakken met 4-1. Als gevolg van het hogere doelsaldo was Leeuwarden daarmee de winnaar van de reeks.

Unis Flyers Heerenveen wist in de eerste wedstrijd met 14-0 gemakkelijk te winnen van Den Bosch. De tweede wedstrijd werd als gevolg van het slechte weer geannuleerd. Een inhaalwedstrijd bleek niet nodig: Flyers mochten een reglementaire winst van 5-0 noteren en doorgaan naar de volgende ronde.

De ontmoeting tussen Gijs Groningen en Smoke Eaters Geleen kende een vergelijkbare situatie. Gijs won in de eerste wedstrijd met 8-5. Echter werd ook hier de tweede wedstrijd geannuleerd in verband met de storm dat weekend. Ook de tweede wedstrijd werd een reglementaire winst voor Groningen. Voorzitter Jacob van Gelder, haalde keihard uit naar Theo van Gerwen over de gang van zaken inzake het tweede duel (lees hier). De preses noemde de technisch directeur zelfs oplichter.

De laatste serie was die tussen de Yeti’s Breda en IJCU Dragons Utrecht. In de eerste wedstrijd hadden de Yeti’s nog wat moeite met Utrecht; hier won Breda met 0-4. De tweede ontmoeting was overtuigender: met 11-3 wisten de Yeti’s doorgang naar de volgende ronde te vinden.

Ronde 2

In de tweede ronde, die nu een best of three is (in tegenstelling tot de Best of Two in ronde 1) hebben nu ook de eerste wedstrijden plaats gevonden.

Unis Flyers Heerenveen – Yeti’s Breda

Afgelopen zaterdag speelden de Flyers en de Yeti’s tegen elkaar. Met name in de eerste periode wisten de Flyers al snel de toon te zetten. Tom Speel, Tony Demelinne en Joey de Jong wisten de thuisploeg op een comfortabele 3-0 voorsprong te brengen. Nadat de Flyers kort na de start van de tweede periode de stand tot 4-0 brachten, kwamen de Yeti’s terug: 4-2 was de stand na 30 minuten gespeeld te hebben. Na de voorsprong uit te breiden tot 5-2 volgde een rommelige 3e periode, waar ook de nodige straffen werden gepakt.

Uiteindelijk won Heerenveen met 6-2 thuis. De volgende dag was de return al, in Tilburg. Hier speelde de ’thuisploeg uit Breda’ een solide wedstrijd waarmee overtime afgedwongen werd. In overtime was het Tony Demelinne die gebruik maakte van een vijf minuten major penalty. Di werd vlak voor het einde van de derde periode uitgedeeld. Hij wist de winnende goal te scoren. Flyers heeft zich hiermee geplaatst voor de volgende ronde van de play-offs.

Amsterdam – Leeuwarden

De tweede serie wordt gespeeld tussen Amsterdam Tigers en OrangeGas Capitals Leeuwarden. Amsterdam wist een overtuigende 11-0 te noteren in de eerste wedstrijd. Gezien Tigers samen met Eindhoven de absolute favorieten van de eerste divisie zijn, mag er verwacht worden dat zij uiteindelijk deze serie zullen winnen. Of daar echter nog een enkele wedstrijd, of twee wedstrijden  voor nodig zijn, zal blijken tijdens de volgende wedstrijd.

Foto: SvdS Fotografie

Groningen – Dordrecht

De wedstrijd tussen Gijs Groningen en Dordrecht Lions bleek, voor de Lions, nét te lang voor de Dordrechtse ploeg. Slechts 1:14 minuut voor tijd wist Groningen de 4-3 te scoren, via de stick van Thomas Krukovski. Krukovski zag kans voor een breakaway en wist, achtervolgd door de verdedigers van Dordrecht Lions, de puck toch nog achter doelman Peter Seton te plaatsen. Groningen heeft daarmee de eerste winst in deze serie te pakken. Het tweede duel is aanstaande zaterdag, maar over een eventueel derde duel was opnieuw ‘heibel in de tent’ (lees hier) tussen Van Gelder en Van Gerwen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Face-Off tijdens play-off wedstrijd Red Eagles Den Bosch – Eindhoven Kemphanen

Eindhoven – Den Haag

Een dag nadat Hijs de eerste ronde had gewonnen, mocht de Haagse ploeg alweer aantreden om de volgende ronde te spelen. In de wedstrijd tegen koploper Eindhoven Kemphanen zagen de spelers van Hijs de score snel oplopen. In 14 minuten moest te ploeg 4 doelpunten incasseren. Vlak voor de eerste rust wist Diordy Vols de eerste treffer voor Den Haag te noteren. Veel mocht het niet baten: Eindhoven wist verder uit te lopen en in de navolgende twee periodes de score op 8-3 te zetten.

Op dinsdagavond speelden Hijs en Kemphanen de tweede wedstrijd van de serie. Nadat Kemphanen eerst op een 0-2 voorsprong waren gekomen, wisten de spelers van Den Haag de achterstand terug te brengen tot een enkel doelpunt, voordat de eerste periode voorbij was. In de tweede periode ging het vervolgens hard: de doelpunten volgden elkaar in rap tempo op, waarna de stand na twee gespeelde periodes op 4-4 kwam te staan.

Ondanks kansen voor beide ploegen om, met gebruik van powerplays in de derde periode de stand naar het eigen voordeel te trekken, slaagden geen van beiden daar in. De goalies van Den Haag en Eindhoven stonden hun werk goed te doen. Deze wedstrijd zou beslist worden in overtime. Het was Veres die namens Eindhoven de game winning goal maakte! Hiermee is Hijs Hokij Den Haag uitgeschakeld in de play-offs en gaat Eindhoven verder naar de halve finale.

Nacompetitie

De nacompetitie wordt gevormd door de teams die in de play-offs zijn uitgeschakeld. Van de uitgeschakelde teams lijkt het erop dat Nijmegen en Zoetermeer niet mee doen, dan wel zich hebben terug getrokken uit de nacompetitie. De eerste wedstrijd in deze competitie is gespeeld tussen Geleen en Den Bosch. Hoewel Den Bosch in de eerste periode het voortouw nam en een 2-0 voorsprong noteerde, wisten de Smoke Eaters Geleen in de tweede en derde periode terug te komen en de stand op 2-2 te zetten. In overtime was het Job van der Burg die de game winning goal scoorde. De volgende wedstrijd zal tussen IJCU Dragons Utrecht en Tilburg Trappers zijn.

Previous Pittsburgh pakt koppositie in Metropolitan divisie af van Washington
Next Bruins hebben het lastig met gehavende Oilers, winnen pas in overtime