‘Duitse teams gooien plan gezamenlijke BeNe League de prullenbak in’


Nijmegen Herford Inter Region Cup IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

De Inter Region Cup van dit seizoen, zou een testcase moeten zijn om mogelijk in de toekomst Duitse teams in de gezamenlijke BeNe League te laten uitkomen. Er werd al gesproken over een BeNeDe League in de volksmond. Het lijkt erop dat deze plannen definitief de papierversnipperaar in kunnen. Naar verluidt hebben een aantal Regionalliga clubs dit laten weten, tijdens een overleg afgelopen weekend.

DUITSE TEAMS HEBBEN EIGEN UITDAGINGEN

Vooral aan Duitse kant heeft men hun eigen uitdagingen. De NRW Liga kent al jaren een smalle basis, waarbij instroom en doorstroom geen vanzelfsprekendheid is. Er zijn clubs met ambities om naar de Oberliga door te stromen, of daar op zijn minst de kwaliteiten voor hebben. Er is overleg geweest met de DEB (Deutscher Eishockey Bund) over -vooral- de situatie in de Oberliga Nord. Daar is de aansluiting en doorstroom vanuit de Regionalliga’s gewoon slecht te noemen, zowel in West als in Noord. Duidelijk is wel dat de huidige gang van zaken in de Regionalliga West een onwenselijke situatie is, waarbij de toekomst zeer onzeker is geworden. Een gezamenlijke competitie met de BeNe League heeft verre van de voorkeur. Het aantal toeschouwers in de IRC viel ontzettend tegen, plus dat ploegen door het fysiekere ijshockey aan deze kant van de grens vaker met blessures kampten.

Tekst gaat onder de foto verder

Inter Region Cup BeNe League
Foto: Kurt Tops

BENE LEAGUE VERDEELD

Vanuit Nederland en België zijn er teams die voor én tegen een verdere samenwerking waren. Nadat Pascal Nuchelmans, huidig voorzitter van de BeNe League, had aangegeven dat er de komende drie jaar geen Duitse teams aan de competitie zouden worden toegevoegd, volgde er toch een pilot met de IRC. Verdere intensivering leek voor de hand te liggen, ondanks weerstand en voorstanders. Hierop dreigde een verdere scheuring in het BeNe League geheel te ontstaan, ondanks dat dit seizoen (opnieuw) de competitie op veel gebieden aan spanning toeneemt.

Tekst gaat onder de video verder

OVERLEG IN BEIDE KAMPEN

De komende maanden zullen aan Duitse kant gebruikt worden om koers te bepalen voor de Regionalliga’s. Nu het erop lijkt dat de Duitsers ‘Nein’ hebben gezegd, moet de BeNe League naar zichzelf gaan kijken en bedenken hoe verder.

Woensdagavond zullen de Nederlandse deelnemers aan de BeNe League bij elkaar komen, om hun voorkeur uit te spreken voor de (nabije) toekomst.

Wellicht is het zaak om nu met de huidige BeNe League teams, en hopelijk terugkerende en/of nieuwe teams, een écht stabiele basis neer te zetten. Met heldere regels, een eenduidige koers die fans houvast biedt en ‘een manifest’ ondertekend door de deelnemende clubs. Raadzaam hierin zou zijn om zich niet alleen tot bestuurders te wenden, maar zeker ook tot coaches, als het gaat om reglementen, haalbaarheid en visie in zaken als jeugdbeleid en doorstroming.

Previous Nummer laatst Detroit verslaat koploper Boston, Colorado hijgt St. Louis in de nek
Next Nieuwe teleurstelling Sprong bij Anaheim, lekker in zijn vel bij San Diego