Oranje bij lange na niet opgewassen tegen Polen: 8-0


Oranje Polen OKT

Dat Nederland het lastig zou krijgen in Groep H van het OKT in Nur Sultan, stond op voorhand wel vast. Dat de nederlaag na 60 minuten ijshockey op zou lopen tot 8-0 was een bittere pil. Oranje was bij lange na niet opgewassen tegen de machtige Poolse power play, de grote druk en kon de spaarzame kansen die het zelf kreeg niet omzetten naar een goal.

Het vooruitblik op het OKT gemist? Luister de Face-Off Podcast wat wij op voorhand verwachtte

ORANJE KRIJGT POWER PLAY MASTER CLASS VAN POLEN

Nederland kwam vanaf de eerste face-off onder druk van Polen te staan. Dat is an sich niet zo erg, Oranje speelde gegroepeerd en pareerde in eerste instantie de storm. Totdat Reno de Hondt naar de strafbank moest na tripping. Polen liet direct het overtal gelden en pakte een 1-0 voorsprong via Arkadiusz Kostek. Hij kogelde de puck strak langs Meierdres. Het spelbeeld veranderde niet: Oranje moest veelal tegenhouden. Nederland kreeg in de eerste periode een master class power play. Na de 1-0 moesten ook Lars den Edel en Luca Heutmekers de strafbank op; beide keren sloegen de Polen toe. Aron Chmielewski werkte binnen vanaf de slot, Maciej Urbanowicz kreeg te veel tijd voor het schot en het oppikken van de rebound. Danny Stempher kreeg nog een prima kans in de slotfase, maar goalie Murray redde prima.

Oranje Polen OKT

In het middenstuk gaf Polen opnieuw gas en moest Nederland in hoofdzaak tegenhouden. Ook de vierde treffer van Polen werd in overtal gemaakt. Dominik Pas schoot via een Oranje stick binnen. Net nadat de vijfde straf van Oranje erop zat, sloeg Polen opnieuw toe. Een heerlijk slap shot van Patryk Wajda betekende de 5-0. Martijn Oosterwijk nam de plek tussen de palen over van de Tilburgse goalie, maar ook hij kon na 32 tellen al de gang naar het net maken. Het schot van Oskar Jaskiewicz werd van richting veranderd.

Nederland kreeg iets meer ademruimte, maar tot écht gevaarlijke aanvallen leidde dat niet. Ondanks dat de mannen van Bo Subr twee maal een man meer op het ijs hadden, de laatste vlak voor de dweil. Wellicht de beste poging kwam op naam van Raymond van der Schuit, maar ook hij zag zijn schot prima gekeerd worden door Murray. Tussendoor had Jaskiewicz voor de 7-0 gezorgd. Waar Oranje in de eerste periode drie schoten afleverde op het Poolse doel, was dat in het middenstuk slechts twee. Met 37 schoten waren de Polen veel vaker schotvaardig.

Oranje Polen OKT

GOALIE CHANGE POLEN

De Poolse coach Tomek Valtonen liet eerste doelman Murray zijn rust pakken en posteerde Michal Kieler tijdens het slotstuk tussen de palen. Oranje profiteerde niet van de man meer in het begin, Polen deed dat ook niet toen Luke Zwartbol op de bank zat. Tien minuten voor tijd scoorde Polen vanuit de face-off de achtste treffer. Filip Komosrki leek een houdbare puck richring Oosterwijk te vuren. De deflection die het rubber onderweg oppakte, verklaarde de verrassing bij Oosterwijk en zijn vanghand. Het spelbeeld veranderde ietsjes, maar niet veel. Polen leek de teugels iets te laten vieren, maar Nederland kon geen vuist maken die sterk genoeg was getuige slechts één schot in de slotperiode.

Oranje Polen OKT

KANSLOOS ERAF, WEL ERVARING RIJKER

Nadat Oranje op het afgelopen WK met 8-1 geklopt werd, kreeg het dit keer met 8-0 klop. Ondanks de aanwezigheid van een groot aantal Tilburg Trappers, liet Polen zien dat er wat hen betreft niet op een verrassing gerekend hoeft te worden tijdens dit toernooi. Morgen speelt Oranje tegen Oekraïne om 14:30 uur Nederlandse tijd, Van Nederland werd al geen wonder verwacht op voorhand, dus telt de ervaring meenemen in de bagage nu als belangijkste stakeholder.

Previous Toronto verliest weer en gaat traden, Boston pakt koppositie NHL
Next Jets en Predators naderen wild card spot, Marc-Andre Fleury pakt 460 overwinningen