Van Nes en Quinnipiac missen eerste prijs van het seizoen


Guus van Nes Update

Afgelopen weekend speelde Guus van Nes en zijn Quinnipiac Bobcats op het allereerste Connecticut Ice Tournament. Plaats van handeling was de Webster Bank Arena, de thuishaven van Bridgeport Sound Tigers, het AHL-filiaal van New York Islanders. De finale werd door de Bobcats gehaald, maar verloren.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Quinnipiac Bobcats – Uconn Huskies 3-2

In de beginfase waar de Bobcats een licht voordeel hadden was het UConn Huskies dat na vijf minuten spelen op 0-1 kwam. Achttien seconden later wist Karlis Cukste de stand echter weer gelijk te trekken. De Bobcats kwamen meer onder te staan, maar ook nu was het de onderliggende partij die wist te scoren. Wyatt Bongiovanni maakte de 2-1 voor Quinnipiac. De Huskies waren echter nog niet klaar in de eerste periode en zo werd de ruststand uiteindelijk 2-2.

Het middenstuk van de wedstrijd was duidelijk voor Van Nes en de zijne. En nu was het de bovenliggende partij die het doel wist te vinden. Aanvoerder Nick Jermain wist op wonderbaarlijke wijze de score op 3-2 te brengen.

Tekst gaat verder onder de video

In de resterende tijd van de tweede periode wisten de Bobcats ondanks het overwicht niet meer tot scoren te komen. Ook in de afsluitende periode kwamen beide ploegen niet meer tot scoren.

Tekst gaat verder onder de video

Door deze winst ging Quinnipiac naar de finale en moest het de volgende wedstrijd afwachten wie het daar zou treffen. Dat zou een oude bekende en naaste buur worden; Yale. Of een voor dit seizoen nieuwe tegenstander, een team in vorm; Sacred Heart. Het werd het team in vorm, Sacred Heart Pioneers, dat met 6-2 won van Yale Bulldogs.

Sacred Heart Pioneers – Quinnipiac Bobcats 4-1

De laatste keer dat de Pioneers en de Bobcats elkaar troffen op het ijs was in December 2013. Toen werd er gewonnen door de Bobcats. In de laatste tien wedstrijden werden de Pioneers acht keer opzij geschoven. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie. En zeker niet in het NCAA ijshockey waar iedere speler maar vier jaar mag spelen en teams dus een grote doorloop van spelers hebben. Sinds 2013 zijn beide teams dus al bijna twee keer helemaal vernieuwd.

Tekst gaat verder onder de foto

Rand Pecknold spreek de Bobcats toe. Guus van Nes [2e van links] (Foto: LFlynnPhotos)
De 2019/2020 teams van beide universiteiten waren, ondanks de uitslag, redelijk aan elkaar gewaagd. Ook in deze tweede wedstrijd van Connecticut Ice nam Quinnipiac in de eerste periode het heft in handen. Wederom was het de Let Karlis Cukste die wist te scoren en de Bobcats op een 0-1 voorsprong zette.

Pioneers slaan toe in tweede periode

In de tweede periode liet Sacred Heart blijken dat het de eerste winnaar van het toernooi wilde worden. Na de wedstrijd gaven zowel Van Nes als Q-pac coach Rand Pecknold  aan dat dat de doorslag gaf. Het gevolg was dat de Pioneers de achterstand wisten om te buigen naar een 3-1 voorsprong bij het ingaan van de derde periode.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

In deze periode liet Sacred Heart zich niet meer de kaas van het brood eten en consolideerde de voorsprong. Met nog ruim twee minuten te spelen werd Bobcats goalie Keith Petruzelli naar de kant gehaald voor een extra aanvaller. Zonder resultaat, want Quinnipiac kwam niet meer tot scoren. De Pioneers deden dat nog wel één keer in de lege goal van de Bobcats: 4-1.

Tekst gaat verder onder de video

Lessen voor de Bobcats

Ondanks het verlies in de finale had Guus van Nes genoten van het eerste Connecticut Ice: “Het toernooi was heel gaaf. Er was een erg goede opkomst. Een gave ervaring, maar helaas kwamen we zondag net tekort. De tegenstander wou het net iets meer dan wij. Dat was wel erg jammer. Hopelijk is dit een goede start van wat een mooie traditie zal worden!”

Ook coach Pecknold zag dat Sacred Heart met meer overtuiging op het ijs stond: “The best lesson of the night was Sacred Heart’s celebration. It was awesome to see that celebration, that energy, that enthusiasm, that passion.” Nu is het aan de Q-pac coaching staff om dit, indien dat nog nodig mocht zijn, over te brengen op de ploeg.

Tekst gaat verder onder de foto

Rod Brind’amour spreekt het team van Quinnipiac toe

Als dat dan samenkomt met de bijeenkomst die het team eerder in de week had met Carolina Hurricane hoofd-coach en aanvoerder van de ‘Canes toen zij de Stanley Cup wonnen,  Rod Brind’Amour, dan gaat dat goed komen. Brind’Amour, wiens zoon Tyler bij de Bobcats speelt, maakte indruk op de jonge ijshockeyende studenten. Van Nes: “Het was erg inspirerend om hem te zien en naar zijn verhaal te luisteren. Zijn work ethic is echt ongelofelijk en dat was heel duidelijk te zien. Ja, dat was erg gaaf.”

De rankings

In de rankings van deze week is Quinnipiac een plaatsje gezakt. Op de USCHO top-20 staat de ploeg nu op een achttiende plaats. In de top-15 van USA Today is de ploeg nog niet terug te vinden. Wel kreeg het daar punten en ook daar komt het op een achttiende plek uit. In de PairWise ranking staat Q-pac op een negentiende plaats. Top team is Cornell dat de eerste twee rankings aanvoert en tweede staat in de PairWise ranking. Op vrijdag is Cornell Big Red de tegenstander van Quinnipiac. De eerste ontmoeting werd door de Bobcats, uit in Ithaca, met 2-1 nipt verloren.

USCHO Division I Men’s Poll – 27 januari 2020

Rnk Team (First Place Votes) Record Points Last Poll
1 Cornell (40) 14-1-4 986 1
2 North Dakota (8) 19-3-3 946 2
3 Minnesota State (2) 23-4-1 892 3
4 Denver 17-4-5 874 5
5 Boston College 15-7-0 753 4
6 Clarkson 17-6-2 716 8
7 Massachusetts 16-8-2 671 7
8 Penn State 17-8-1 623 9
9 Providence 14-6-5 604 10
10 Minnesota Duluth 13-9-2 568 11
11 Ohio State 15-8-3 546 6
12 Arizona State 16-9-3 441 13
13 Northeastern 13-7-2 375 14
14 UMass Lowell 13-7-5 352 12
15 Northern Michigan 14-8-4 288 15
16 Harvard 9-6-4 161 16
17 Michigan State 13-12-1 131 19
18 Quinnipiac 14-9-1 127 17
19 Bemidji State 14-8-4 91 NR
20 Sacred Heart 16-8-2 83 NR

Andere teams die punten kregen: New Hampshire 81, Bowling Green 77, Dartmouth 28, Western Michigan 23, Maine 21, Notre Dame 14, Michigan 6, Minnesota 6, Boston University 5, Army 5, Omaha 4, Michigan Tech 1, RIT 1.

Previous Ottawa wint in Buffalo, St. Louis verslaat Calgary na shootouts
Next Zuid-Korea ook te sterk voor België