Nederland U20 start met ruim verlies tegen thuisland Korea aan het WK


nederland U20 WK
Foto: Thijs de Witte

Het WK U20 voor de mannen startte beroerd voor team Nederland. Voor 875 toeschouwers lag na vijf minuten de puck al in de goal. Goalie Jowin Ansems (Iserlohners) moest een rebound toestaan en vogelvrij stond Jinhynuk Mun bij de goal. Zodat hij de puck makkelijk binnen kon schuiven. Korea bleef gevaarlijk en kon de score verder uitbouwen. Jaesuk Kim kon geheel vrijstaand achter de goal langs en in de wrap around five hole scoren. Verdediger Alexander Makarin (Boston Jr. Bruins) had iets teveel achterstand om nog in te kunnen grijpen. Qua schoten op goal was het na vijftien minuten twaalf tegen twee in het voordeel van Korea.

Nederland rechtte de rug en kwam beter in het spel. Jay de Ruiter (Team Maryland USA) kon op aangeven van Mike Collard (Fox Motors USA), nadat de Koreaanse goalie een schot van Floris van Elten (Tilburg Trappers) losliet, de aansluitingstreffer maken. Aan het eind van de eerste twintig minuten was het qua schoten op doel geëindigd met zeventien om acht.

tekst gaat verder onder de foto

Jay de Ruiter foto: Thijs de Witte

Tandje bij Nederland?

Kon Nederland in de tweede periode een tandje bij zetten? Al snel kreeg men daar de kans toe door een powerplay in verband met high sticking van een van de Koreanen, echter werden er in de powerplay geen grote mogelijkheden gecreëerd. Korea bleef aanvallend sterker en verscheen daarna twee keer alleen voor de goalie. Maar Jowin Ansems hield voorlopig stand. Ook op de penalty kill na een interference call tegen Justin van Baarsen (Nijmegen Devils) bleef zijn doel schoon. Na vijftien minuten in de tweede periode kon Bob Gerretsen (Meaford Knights) alleen op de Koreaanse goalie afgaan maar die wist de kans te stoppen. Luca van der Genugten (Amsterdam Tigers) kreeg in de laatste twee minuten ook een mogelijkheid op een wrap around maar de Koreaanse goalie was op zijn post. Korea had ook in de tweede periode de meeste kansen. De schoten verhouding was twaalf om acht.

Alles oder nichts in periode drie

Het werd al heel snel niets want na anderhalve minuut lag de puck alweer in het Nederlandse doel. Tussen de beide cirkels staand werd Hiyosuk Kim aangespeeld door Sejun Park vanachter de goal en Kim haalde uit in de verre hoek glove side. Vijf minuten later was het weer raak voor de Koreanen. Een schot vanaf de blauwe lijn spatte uiteen op de paal, en voordat goalie Ansems de puck weg kon werken was er al een Koreaan bij. Wonho Choi tikte de puck onder de goalie door. Toch kreeg Nederland nog hoop want er ontstond een powerplay halverwege de derde periode. Het leverde Nederland helaas weinig mogelijkheden op.

tekst gaat verder onder de foto

Jowin Ansems Foto: Thijs de Witte

Helaas werd de uitslag nog erger want op een schot vanaf de linker cirkel moest de goalie Ansems wederom een rebound toestaan doordat hij de puck niet klem kon pakken. En helaas was er een Koreaan, dit keer Hyunjin Jeong, sneller bij dan een verdediger en werd de eindstand bepaald op 5-1. Kan Nederland zich herstellen en nog voor een medaille gaan? Dat zal de volgende wedstrijd uitwijzen. Die is morgen tegen Kroatië dat Israël met 16-1 versloeg om 08:30 uur Nederlandse tijd.

Previous Capitals winnen zonder Ovechkin, Vancouver verslaat Stanley Cup kampioen
Next WK U20 Korea: Team Belgium verliest nipt van China