Zwarthoed, Dijkema, Hamers en Wielenga zeker van play-offs met SDE HF


Julie Zwarthoed, Marée Dijkema, Kayleigh Hamers en Savine Wielenga hebben zich met SDE HF geplaatst voor de play-offs in de SDHL. Een unieke prestatie want het is de eerste keer dat SDE zich hiervoor plaatst. In het zesde seizoen op het hoogste niveau van het dames club ijshockey weet de Stockholmese ploeg zich vijf wedstrijden voor het einde van het reguliere seizoen veilig voor een verlenging van het seizoen.

SDE HF – Linköping HC 0-3

Op woensdag verloor SDE HF voor de derde achtereenvolgende keer zonder zelf te scoren. De kansen tegen Linköping HC waren er zeker maar de puck ging er niet in. Linköping wist wel kansen te verzilveren. In de tweede periode kwam het na veertig seconden op 0-1. In de afsluitende periode wisten de gasten weer een vroege goal te scoren voor 0-2. Uiteindelijk werd de eindstand 0-3.

Voor de vrijdagavond wedstrijd tegen AIK spraken we kort met SDE coach Shane Warschaw. Hij maakte zich geen zorgen over het gebrek aan doelpunten in de laatste wedstrijden. De kansen worden gecreëerd en het spel, met name tegen Linköping, maar vooral ook tegen Luleå was goed, gaf hij aan. Over de mogelijkheid om play-offs te gaan spelen durfde hij nog niets te zeggen. In theorie zou SDE nog te achterhalen zijn door MODO. Dan zouden zij wel al hun wedstrijden (met onder twee wedstrijden tegen HV71 op zaterdag en zondag) moeten winnen en SDE bijna geen punten meer gaan pakken.

Tekst gaat verder na de foto.

Shane Warschaw spreekt SDE toe (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

SDE HF – AIK 2-1 (OT)

SDE vloog uit de startblokken en wilde stadsgenoot AIK laten zien dat zij vol gaan voor de vijfde plaats. Bij wist in reguliere tijd zou SDE de gasten op de ranglijst passeren. Net als in de voorgaande wedstrijden was het spel goed en waren er volop kansen. Die er echter niet ingingen. Mede door het goede keeperswerk van Meeri Räisänen in de goal van AIK.

Tekst gaat verder na de foto.

Julie Zwarthoed neemt Meeri Räisäinen onder vuur (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Woensdag speelde ze nog met het tweede team een wedstrijd en was daarin belangrijk door drie minuten voor tijd de 5-5 te scoren en de beslissende goal in de shootouts te maken (Kalhälls IF – SDE HF 2: 5-6 OT). Tegen AIK was Marée Dijkema weer aangesloten bij het eerste team van SDE en zij maakte een goede indruk waarbij ze met haar fysieke kracht en inzet het de tegenstanders moeilijk maakt. Zelf was ze ook tevreden over haar spel en de ijstijd die ze kreeg. Geheel terecht volgens Warschaw, die aangaf dat Dijkema het met hij haar spel in het tweede team en de trainingen bij het eerste team zelf voor elkaar heeft gekregen om nu in de SDHL te spelen.

Tekst gaat verder na de foto.

Marée Dijkema (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Ook over de drie andere Nederlandse dames was hij zeer te spreken. Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed zijn al jaren vaste krachten bij SDE. Ook Savine Wielenga is van grote waarde bij het team. Niet alleen qua spel, maar ook haar leiderschap op en rond het ijs vallen op.

Goal Zwarthoed

Zwarthoed liet zich in de 39e minuten gelden door de 1-0 binnen te knallen. Een terechte voorsprong voor de thuisploeg op slag van de tweede pauze.

Tekst gaat verder na de foto.

Julie Zwarthoed scoort de 1-0 tegen AIK (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

In de derde periode kwam SDE meer onder druk te staan in de door beide ploegen in hoog tempo gespeelde wedstrijd. De kansen van AIK werden echter teniet gedaan door Lindsey Post, die een prima wedstrijd keepte.

Tekst gaat verder na de foto.

Lindsey Post (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Een straf van Julie Yetman waarbij ze twee extra strafminuten kreeg voor ‘Abuse of Officials’ zorgde voor een vier minuten powerplay voor AIK. Een dure straf bleek want AIK wist, na drie minuten powerplay, de 1-1 te scoren. De laatste vijf minuten van de reguliere tijd waren voor AIK, maar de stand veranderde niet waardoor er overtime gespeeld moest worden.

In deze overtime kreeg Leanne Ganney dé kans om de wedstrijd voor SDE te beslissen maar ze miste het penalty shot. Een minuut later werd de wedstrijd wel beslist. Op aangeven van Wielenga schoot Kelty Apperson de 2-1 binnen.

Tekst gaat verder na de foto.

Kelty Apperson (buiten beeld) scoort de 2-1 in overtime (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

De stand in de SDHL, play-offs voor SDE

Door deze winst in overtime is SDE niet opgerukt naar de vijfde plaats. Wel is het inmiddels zeker van de play-offs. MODO wist op zaterdag niet van HV71 te winnen en daardoor kan het SDE niet meer achterhalen. Door de winst van HV71 op zondag tegen MODO wist het de ploeg uit Jönköping zich te kronen als kampioen van het reguliere seizoen.

Na de wedstrijd tegen AIK gaven zowel de Nederlandse speelsters als coach Warschaw aan dat in de eerste ronde van de play-offs (Warschaw durfde er na de wedstrijd al voorzichtig over te praten) HV71 en Luleå vermeden moeten worden. Daarvoor moet het, gezien de huidige stand, Leksand en Linköping voor zien te blijven. Maar SDE is een ploeg die andere tegenstanders ook niet willen tegenkomen in de play-offs. De ploeg wordt gevreesd en kan het iedere tegenstander lastig maken. Ook tegen Luleå en HV71 speelde het prima wedstrijden die slechts door enkele momenten werden beslist in het nadeel van SDE.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 32 87 146:49 (97)
2 Luleå HF 32 73 122:49 (73)
3 Brynäs IF 32 64 123:89 (34)
4 Djurgårdens IF 30 56 79:66 (13)
5 AIK 31 43 61:80 (-19)
6 SDE HF 31 41 60:72 (-12)
7 Leksands IF 32 37 83:111 (-28)
8 Linköping HC 32 34 61:96 (-35)
9 MODO Hockey 32 25 57:107 (-50)
10 Göteborg HC 32 14 47:120 (-73)

 

 

Previous Geleen klopt koploper Heerenveen, HYC moeiteloos langs Antwerp
Next Capitals winnen zonder Ovechkin, Vancouver verslaat Stanley Cup kampioen