Sterk optreden Van Nes. Winst en verlies Quinnipiac


Guus van Nes Update

Twee heel verschillende wedstrijden stonden er voor Guus van Nes en zijn Quinnipiac Bobcats op het programma. Tegen laagvlieger St. Lawrence werden de punten meegenomen naar Hamden. De punten tegen Clarkson bleven achter in Potsdam.

St. Lawrence – Quinnipiac 2-3

Inmiddels speelt Van Nes op de tweede lijn en krijgt steeds meer ijstijd. Ook staat hij weer bij de powerplay van de Bobcats op het ijs. Dat resulteerde in de wedstrijd tegen St. Lawrence Saints meteen in een assist voor onze landgenoot. In de tweede periode wist Alex Whelan de voorzet van Van Nes op waarde te schatten en zorgde voor de 0-1. De eerste periode bleef doelpuntloos en beide ploegen waren wat afwachtend en aan elkaar gewaagd.

Tekst gaat verder na de foto

Guus van Nes
Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

In de tweede periode nam Quinnipiac het heft duidelijk in handen met hun aanvallende spel. Toch kwamen de Saints na de 0-1 terug en pakten, binnen drie minuten, zelfs een 2-1 voorsprong. Er was toen nog dertig minuten te spelen en voor de Bobcats was nog niets aan de hand. De ploeg was deze periode aanvallend te sterk en door goals van Whelan en Zach Metsa kon er met een 2-3 tussenstand worden gepauzeerd.

In de derde periode zette St. Lawrence nog wel aan maar kon geen echte vuist maken. Doordat ook de Bobcats niet meer het doel wisten te treffen was de tweede ruststand tevens de eindstand. De overwinning betekende de zesde opeenvolgende winst voor de Bobcats.

Tekst gaat verder na de video

Clarkson – Quinnipiac 5-2

Een heel andere wedstrijd speelde Q-pac tegen Clarkson Golden Knights. Waar in de vrijdagwedstrijd de stand deed vermoeden dat er niet veel verschil zat tussen de teams, zou men kunnen denken dat in de zaterdagwedstrijd Clakrson veel sterker was. Dat was niet het geval. De Golden Knights en de Bobcats waren zeer aan elkaar gewaagd en trakteerden de toeschouwers op een mooie wedstrijd die in hoog tempo werd gespeeld.

De Bobcats kwamen op 0-1 voorsprong en ondanks dat hij niet meer op het ijs stond was ook Van Nes daar verantwoordelijk voor. Door zijn toedoen werd de aanval van Clarkson voor het verdedigingsvak van Quinnipiac afgeslagen. Tijd voor onze landgenoot om naar de bank te gaan en te zien hoe zijn vervangers vrijwel direct daarna de score openden. Skyler Brind’Amour was de maker. De thuisploeg kwam terug tot 1-1. Met 16:52 op de klok zorgde Peter DiLiberatore voor de tweede voorsprong voor de Bobcats, 1-2. Brind’Amour tekende voor de assist. Het was nog niet gedaan met de scores in de eerste twintig minuten. Door twee goals binnen 23 seconden gingen beide ploegen met een 3-2 tussenstand rusten.

Tekst gaat verder na de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Bobcats komen net te kort

In de tweede periode bleef het tempo hoog en beide ploegen gaven elkaar nauwelijks een duimbreedte toe. Nauwelijks, want het was Clarkson dat de voorsprong uit wist te breiden naar 4-2. Met twee teams die zo aan elkaar gewaagd zijn is twee doelpunten verschil een ruime marge, maar er kan in ijshockey van alles gebeuren.

Voor degenen die supporteren voor Quinnipiac gebeurde dat helaas niet meer. Toen drie minuten voor het eindsignaal de gaolie van het ijs werd gehaald wisten de Golden Knight zelfs nog een vijfde treffer te scoren, 5-2. Een ruime score maar een zwaarbevochten overwinning van de nummer zeven in de nationale rankings.

Tekst gaat verder na de video

Van Nes op heilige grond

Op weg naar het noorden van de staat New York voor de twee wedstrijden in Canton en Potsdam, kwam de ploeg ook nog langs Lake Placid. En als je daar dan toch bent kun je net zo goed even de schaatsen onderbinden voor een training in de, voor Amerikanen, heilige Herb Brooks Arena. De plek waar The Miracle on Ice plaatsvond in 1980. Daar waar de Amerikaanse studenten het team van de Sovjet-Unie wisten te verslaan.

Tekst gaat verder na de video

Family ties

Van Guus van Nes weten we dat hij een zus heeft die ijshockeyt. [Bieke won met Concordia Stingers dit weekend met 6-2 van Ottawa Gee-Gees. Er was echter ook het eerste verlies in reguliere tijd dit seizoen. De Motreal Carabins wonnen met 4-3]. Er zijn meer Bobcats met ijshockeyende familieleden. Qua aantal heeft hometown-boy Joe O’Connor het grootste aantal dat op niveau heeft gespeeld. Net zoals bij de andere Bobcats met familiebanden op het ijs, is het meestal op NCAA dat broers, neven, vaders of opa’s hebben gespeeld.

Erich, de broer van back-up goalie Evan Fear speelt, bij University of Denver, ook op NCAA niveau. In 2017 werd hij met Denver Pioneers NCAA kampioen. Verdediger Marcus Chorney heeft zowel een broer als vader die in de NHL hebben gespeeld. Vader Marc vijf seizoen in de NHL (Pittsburgh Penguins en Los Angeles Kings). Oudere broer Taylor deed daar nog een schepje bovenop en kwam in acht seizoen uit voor vijf NHL ploegen om tot, in totaal, 178 wedstrijden te komen. Taylor speelt nu in Zwitserland bij Lugano.

Tekst gaat verder na de foto

William Fällström – Quinnipiac

De broer van William Fällström, Alexander, ijshockeyt niet meer op niveau. Hij speelde wel op AHL bij Providence Bruins en bij de ijsclub van beide broers. Voor Djurgården speelde hij na zijn Amerikaanse avontuur nog twee seizoenen in de SHL.

Stanley Cup winnaar

De bekendste naam, voor NHL volgers, heeft Skyler Brind’Amour. Zijn vader was een eerste ronde draft pick voor Saint Louis Blues in 1988 en speelde daar twee seizoenen voordat hij naar Philadephia Flyers vertrok voor negen seizoenen. De volgende stop was Carolina Hurricanes. Ook voor negen seizoenen. Als de lock-out er in 204/2005 niet was geweest, waarschijnlijk tien. In totaal speelde Rod Brind’Amour 1643 NHL wedstrijden. Na eentje daarvan, in 2006, mocht hij als aanvoerder van Carolina de Stanley Cup als eerste omhoog houden. Verder werd Rod tweemaal uitgeroepen als beste verdedigende aanvaller, de Frank J. Selke Trophy.

Tekst gaat verder na de video

Na zijn actieve carrière bleef hij bij de Hurricanes eerst als assistent coach. De laatste twee jaar is hij hoofdcoach van de Canes.

Rankings

Voor het eerst sinds 4 november 2019 staat Quinnipiac ook weer in de top van de rankings. In de top-20 van USCHO staat het op de twintigste plaats. Voor een top-15 notering in de USA Today is het nog te vroeg. Wel zijn de Bobcats in de Pairwise Rankings opgeklommen naar de, gedeelde, zestiende plaats. De USCHO en USA Today rankings worden opgemaakt door onder andere coaches en NCAA volgers. De Pairwise ranking is puur gebaseerd op cijfers. Zo wordt er gekeken naar het winstpercentage in thuis- en uitwedstrijden en tegen welke teams dat gebeuren. Daar worden dan allerei berekeningen op losgelaten.

USCHO Division I Men’s Poll – 13 january 2020

Rnk Team (First Place Votes) Record Points Last Poll
1 Cornell -21 12-1-2 956 2
1 North Dakota -17 17-2-2 956 1
3 Minnesota State -12 20-3-1 928 3
4 Denver 15-4-3 823 5
5 Boston College 13-5-0 788 4
6 Penn State 16-6-0 743 6
7 Clarkson 15-4-2 708 7
8 Minnesota Duluth 12-6-2 623 9
9 Ohio State 14-6-2 612 8
10 Massachusetts 14-7-1 564 10
11 Providence 13-5-5 517 12
12 Northeastern 13-6-2 448 11
13 UMass Lowell 12-5-4 382 13
14 Arizona State 13-8-3 338 15
15 Bowling Green 13-9-2 249 16
16 Harvard 8-5-2 198 18
17 Northern Michigan 13-7-2 194 19
18 Notre Dame 10-9-3 145 14
19 Michigan Tech 13-10-2 121 17
20 Michigan State 11-10-1 58 20
20 Quinnipiac 12-8-1 58 NR

Overige teams die stemmen kregen: Army 32, Sacred Heart 32, Bemidji State 8, Michigan 5, Western Michigan 4, Dartmouth 4, Maine 3, New Hampshire 2, Minnesota 1

Van Nes (rechts) blij met de nieuwe rankings
Previous Sprong puntloos in tweede week Anaheim Ducks
Next Microz Eaters Limburg, Bekerfinales, BeNe League, verassingen NHL