Goals Zwarthoed en Wielenga in belangrijke winst op directe concurrent


Julie Zwarthoed (Foto: Johan Dali)

Twee goede wedstrijden voor SDE dit weekend. De eerste tegen directe concurrent Leksand werd gewonnen. Brynäs, tweede op de ranglijst, bleek net wat te sterk.

SDE HF – Leksand IF 4-0

Dit seizoen stonden beide ploegen al twee keer tegen over elkaar. Beide keren trok Leksand aan het langste eind. Op de ranglijst volgt Leksand op de zevende plaats. Eén plaats onder de ploeg met de Nederlandse internationals. Voor SDE dus een belangrijke wedstrijd. Het gat met de directe belager kon worden vergroot en eindelijk zou de winst binnengehaald moeten worden.

Dat gebeurde. SDE speelde een prima wedstrijd, waarin het veel kansen creëerde door de puck goed in het aanvalsvak rond te spelen. In de eerste periode wist Kelty Apperson één van de kansen te benutten en de 1-0 te scoren. Op aangeven van Kayleigh Hamers wist, in de tweede periode, Julie Zwarthoed de marge te vergroten naar 2-0.

Savine Wielenga – SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

Halverwege de wedstrijd werd de tweede ‘Nederlandse’ goal gemaakt. Deze keer was het Savine Wielenga die het net wist te vinden. De vierde goal van de thuisploeg kwam, net als de eerste, voort uit een powerplay situatie. Op aangeven van Wielenga en Leanne Ganney kon Alexandra Anderson daarmee de eindstand aantekenen. Voor de jaarwisseling liep de powerplay bij SDE nog wat stroef maar met twee goals op drie mogelijkheden in de wedstrijd tegen Leksand, zat ook dat goed.

Net zoals de verdediging, die weinig echte kansen weggaf. Sofia Reideborn wist, dankzij 27 saves, voor de derde keer dit seizoen de nul vast te houden. Het was de vijfde keer dit seizoen dat SDE dat deed.

SDE HF – Brynäs IF 1-3

Hoofdcoach Shane Warschaw had aangegeven dat zijn ploeg constanter moest gaan spelen. Vaak werden goede wedstrijden afgewisseld met een slechtere wedstrijd. Na de goede winst op zaterdag tegen Leksand was het aan de ploeg om te laten zien dat ze ook tegen de nummer twee van de ranglijst een goede wedstrijd konden spelen. Geen makkelijke opgave want Brynäs heeft met Lara Stalder de topscorer van de SDHL in haar gelederen. Verder staan er in de top-5 nog twee speelsters van BIF.

Eerder dit seizoen wist SDE, in Gävle, Brynäs in overtime te verslaan na een 2-0 achterstand. Ook zondag kwam de Stockholmse ploeg op achterstand. Na de eerste periode was de stand 0-1. Twee penalty-kills in het middenstuk werden overleefd. Meer dan dat zelfs, want met Wielenga op de strafbank wist Ganney de gelijkmaker te scoren.

Kayleigh Hamers - SDE HF goals
Kayleigh Hamers (Foto: Mats Bekkevold)

Vroeg in de derde periode kwam Brynäs op voorsprong en moest SDE weer in de achtervolging. Door een major penalty van Ganney (5+20) moest dat echter lange tijd met slechts vier veldspeelsters. De penalty-kill werd ook nu weer goed doorstaan, maar het kostte de ploeg wel energie in de toch al intense wedstrijd die in erg hoog tempo werd gespeeld. Uiteindelijk was het topscorer Stalder die, shorthanded, Brynäs de weg leidde naar een 1-3 overwinning.

De stand

Geen winst maar wel een goede wedstrijd voor SDE. Het gat met de top-4 is inmiddels behoorlijk groot (17 punten of meer). Stadsgenoot AIK, dat op een vijfde plek staat is echter nog in het vizier, terwijl het gat met de belagers, mede dankzij de winst op Leksand, is uitgebouwd.

Komend weekend speelt SDE thuis tegen het haast ongenaakbare HV71 en hekkensluiter Göteborg.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 25 66 114:42 (72)
2 Brynäs IF 27 55 101:69 (32)
3 Luleå HF 25 53 92:40 (52)
4 Djurgårdens IF 25 52 69:45 (24)
5 AIK 25 37 52:64 (-12)
6 SDE HF 25 35 52:59 (-7)
7 Leksands IF 27 29 64:94 (-30)
8 Linköping HC 26 26 45:81 (-36)
9 MODO Hockey 25 20 46:78 (-32)
10 Göteborg HC 26 11 41:104 (-63)
Previous Miraculeuze comeback Washington, Daniel Sprong scoort voor Anaheim
Next Anaheim moet gaan beslissen wat het met Sprong wil