In Wedemark hebben ze overal lak aan


Hannover Scorpions

Diverse clubs, in diverse divisies en takken van sport treden al jaren op tegen ongewenst gedrag. Daarbij kan gedacht worden aan vernielingen, racistische uitingen of andere ongewenste uitingen. In Wedemark hebben ze daar complete lak aan. Graeme McTaggart zoomt voor de tweede keer dit jaar in op de club uit Wedemark: Hannover Scorpions.

Wedemark: Februari 2019

Een aantal maanden geleden schreven we over het gedrag van de ‘supporters’ van Hannover Scorpions. In dat artikel (dat lees je hier) haalden we ook de organisatie achter de club aan. We hadden het vooral over hoe de ‘supporters’ een spoor van vernieling en ellende na elke wedstrijd achter lieten. Wij lichtten het duel van Trappers bij Scorpions er specifiek uit. Een aantal voorbeelden:

  • Er werd onder meer met munten richting de spelersbank van Trappers gegooid
  • Spelers van Tilburg Trappers werden bespuugd én bekogeld
  • Er belandden diverse aanstekers en andere spullen op het ijs
  • De omroeper bekritiseerde openlijk het arbitrale trio (niet alleen als het spel stil lag, maar ook tijdens het spel). Zo riep de brave borst ‘Goal’ wanneer de puck in het zijnet kwam. Ter informatie: de omroeper is de zoon van de heer Haselbacher, de grote man achter Hannover Scorpions.

Als klap op de vuurpijl mochten de Tilburgse spelers de terugreis in een beschadigde bus maken. De bus werd namelijk voor een flink bedrag (ongeveer €1000,00) verbouwd door een aantal van deze hooligans uit Hannover. Tot nu toe wordt er veel in de doofpot gestopt om de vrede te bewaren in de competitie. Veel fans van Scorpions, plus een paar belangrijke mensen binnen de organisatie van Hannover, blijven echter naar Tilburg Trappers en de Tilburgse fans wijzen. Makkelijk scoren met leuzen als ‘Raus aus unsere Liga’, ‘Sie gehören hier nicht’ of ‘Bleib in Holland’ is de maatstaf. 

Tekst gaat verder onder de video

Wedemark: December 2019

Een week geleden speelde Hannover Scorpions tegen Crocodiles Hamburg. De thuisploeg versloeg Crocodiles met 3-1 en gezien de ranglijst was dat een prima resultaat. Toch had de omroeper van Hannover Scorpions het die dag niet naar zijn zin. De omroeper kon het waarschijnlijk niet waarderen dat de aandacht naar de spelers gingen die een prima prestatie leverden. Het gebrek aan aandacht en erkenning richting de beste man achter de microfoon leek voor wat kortsluiting te zorgen. De omroeper besloot om de spelers uit Hamburg onjuist te bejegenen. De gehele Duitse ijshockeywereld sprak er schande van, behalve in Wedemark want daar hebben ze overal lak aan.

Deutscher Eishockey-Bund

De Duitse ijshockey bond (DEB) probeert er zo goed mogelijk tegen op te treden. De Hamburgse politiek heeft in 2015 ook al een keer aandacht gegeven aan hoe de club en ‘supporters’ zich manifesteerden. Ook naar aanleiding van de spreekkoren van de omroeper tijdens de wedstrijd tegen Hamburg op 20 december 2019 heeft de Duitse bond een boete opgelegd. Of dat het ongewenste gedrag in de toekomst zal voorkomen is niet zeker, want in Wedemark hebben ze overal lak aan.

Sponsoren

Dat de ‘supporters’ ook lak aan fatsoensnormen en wetgeving hebben, is al langer bekend. Maar dat de 118 tellende sponsoren zich met die club willen blijven identificeren is voor mij persoonlijk nog steeds een raadsel. Daardoor lijkt het of de ondernemers in en rondom Wedemark ook lak hebben aan wat er in de Hus De Groot Arena plaatsvindt. Het enige wat de mensen op de tribune roepen, is dat Tilburg Trappers niet in de Oberliga thuishoort en moet ‘oprotten’.

Max Hermens en Jordy Verkiel bij Hannover Scorpions. Foto: Hannover Scorpions

Wat de mensen daar niet beseffen is dat de andere clubs en hun supporters, Tilburg Trappers beginnen te omarmen en vooral richting Wedemark kijken en denken dat zo’n organisatie niet in een mooie competitie als de Oberliga thuishoort. Werner Hartmann die regelmatig bij opstootjes is betrokken in wedstrijden tegen Tilburg Trappers, heeft louter positieve ervaringen aan zijn bezoekjes aan Tilburg.

De DEB heeft in ieder geval een prima statement gemaakt met deze boete. Een keuze die door veel fans, van alle ploegen onderschreven wordt en wordt toegejuicht. Wellicht dat het onbeschofte gedrag achter de microfoon en vanaf de tribunes nu eens minder wordt. Al heb ik er eigenlijk een heel hard hoofd in.

Previous Canada verslaat USA in spektakelstuk, goal Hoglander gaat de wereld over
Next Den Haag zorgt voor eerste verlies Heerenveen, zware blessure Yan Turcotte