Den Haag zorgt voor eerste verlies Heerenveen, zware blessure Yan Turcotte

CAIROX HIJS Hokij

Twee duels op de vrijdagavond. Daarin bracht CAIROX HIJS Hokij in Den Haag een einde aan de 20-game winning streak van UNIS Flyers Heerenveen en won Geleen op bezoek bij Herford. De zware blessure van Yan Turcotte wierp een schaduw op dat duel.

CAIROX HIJS HOKIJ – UNIS FLYERS HEERENVEEN 3-2 OT

Het laatste duel voor beide teams in 2019 werd gespeeld op De Uithof. Waar vooraf op gehoopt werd, kwam volledig uit. Den Haag en Heerenveen legden een heerlijk, spannend duel op het ijs. Pas na 66 minuten viel de beslissing.

In de openingsfase werd al duidelijk dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren. Den Haag pakte het overwicht, maar wist zijn kansen niet af te maken. In de slotfase bracht Brett Magnus uitkomst voor de thuisploeg. De 0-0 ruststand verbaasde dan ook niemand.

In het tweede deel lag de eerste goal snel tegen de touwen. Mike van Oeveren zag Maurice van der Schuit opkomen. De Rotterdammer passeerde Martijn Oosterwijk met een knap schot. Twee minuten later was het duel weer in evenwicht. Op de power play klopte Lars den Edel in de rebound Magnus.

Flyers Heerenveen HIJS Hokij Den Haag

Ook die goal kreeg een snel vervolg. 90 tellen na de gelijkmaker trok Den Haag opnieuw het initiatief op het scorebord naar zich toe. Joey Oosterveld stelde Justin Evers in staat om te schieten. Oosterwijk kreeg de puck niet onder controle en zag hem in het doel verdwijnen. De Friezen lieten ook die voorsprong verdwijnen. Dennis Sikma werd in stelling gebracht en zijn schot verdween langs Magnus tegen het net.

In het slotstuk gaven de strijders van Eimers en Nason elkaar opnieuw geen centimeter toe. Vol passie en inzet knokten de teams voor elke centimeter ijs en de overwinning in reguliere tijd. Die kwam er niet; de zoemer in De Uithof klonk en overtime moest de beslissing brengen. Ook daarin werd het publiek getrakteerd op een nagelbijter. Na zes minuten werd de beslissing geforceerd. Het was de thuisploeg die het tweede punt mocht bijschrijven. Reinier Staats kon het aanvalsvak induiken De Uithof laten ontploffen: 3-2 voor Den Haag.

De eerste nederlaag van het seizoen voor Heerenveen was daarmee een feit, terwijl Den Haag met een flinke opsteker 2019 uit kon stappen.

HERFORD DRAGONS – MICROZ EATERS LIMBURG 6-7

Spektakel in Herford, waar Geleen de ongeslagen status verdedigde. Het publiek kwam in de openingsperiode goed aan zijn trekken. Beide ploegen ramden vier goals tegen de touwen, waarbij Killian Hutt van de thuisploeg met een hattrick de aandacht trok. Yoren de Smet en Tom Marx zetten de Limburgers twee maal op voorsprong, Nick Verschuren en Marek Malinsky zorgden voor de gelijkmaker.

Microz Eaters Limburg

Ook in het middenstuk vielen er vier trefers, wederom netjes verdeeld over beide ploegen. Mordy Munichman en Akim Ramoul bogen een 5-4 achterstand om, naar een 5-6 voorsprong. Ook die hield geen stand, dus met 6-6 gingen de ploegen van het ijs af. Marco Postma zorgde in de 47e minuut voor de game winning goal.

Toch hadden velen het na afloop niet over de zege, maar over Yan Turcotte. Hij kreeg een puck snoeihard in zijn gezicht en scheurde zijn lip tot op het kaakbot open. De Canadees is in een ziekenhuis direct geopereerd en zal daar een aantal dagen blijven, vanwege infectiegevaar.