VTM Nieuws en HLN moeten aan gedegen journalistiek doen


VTM Nieuws Chiefs Leuven Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

Afgelopen weekend stond het programma bol van de spanning in het ijshockey. De halve finales in het ijshockey werden verspeeld. Ook de (altijd) beladen derby tussen Luik Bulldogs en Chiefs Leuven. Het werd dit jaar een fantastische halve finale serie waar alles in zat. Twee heerlijke duels, dicht bij elkaar, op het scherpst van de snede. Maar dat? Dat zien we nergens terug bij grote mediapartijen als VTM en HLN (en vele anderen). Welnee! Goedkoop scorend, als een volleerd Engels tabbloid, brengen zij alleen de beelden naar buiten van de knokpartij tussen Luik Bulldogs en Chiefs Leuven in de absolute dying seconds. Daarmee manipuleren zij het beeld van de kijker en lezer ook nog eens, door niet volledig te informeren. En dat kun je gerust opmerkelijk noemen.

HLN: Een bijdrage zonder échte duiding

Inmiddels zijn we dik 48 uur verder. In België reageren veel ijshockey liefhebbers verontwaardigd, maar boven alles woest. De grote jongens VTM en HLN pakken uit in hun nieuwsuitzending en op de website, met het knokken tussen een viertal spelers van Luik en Leuven. Kort daarvoor had Bulldogs de verlossende 2-1 gemaakt, op het moment dat Leuven jacht maakte op de 1-2. Met die 1-2 zou er overtime (het zogenaamde derde duel) afgedwongen worden door de Chiefs. De emoties, toch altijd al aanwezig in deze derby, liepen hoog op. Een knokpartijtje was het gevolg. Spectaculair, natuurlijk! Bij voetbal, waar de minste aanraking spelers al laat rollebollen over het gras alsof ze op een landmijn zijn gaan staan, zie je dat niet. Ja, in de kelderklassen wellicht, maar dat haalt het nieuws amper.

Tekst gaat onder de foto verder

Chiefs Leuven Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

HLN kopte sensationeel op haar website “En plots gaan alle remmen los: ijshockeyers gaan elkaar te lijf in Beker van België” Als je geen zin hebt om op de voorgaande link te klikken, neem ik je graag door het negen regels tellende stukje tekst mee. Dat moest meer duiding geven aan de beelden.

“Minder liefdevolle taferelen vanuit het ijshockey. De terugmatch van de halve finale van de Beker van België tussen Bulldogs Luik en Chiefs Leuven ontaardde in een ferme vechtpartij. Met nog vier seconden te spelen gingen diverse spelers hun rechtstreeks tegenstander te lijf. Op zich niet verboden in het ijshockey, maar als één van de spelers op zijn rug ligt, grijpt de wedstrijdleiding alsnog in. Of er sancties volgen voor de vechtende spelers is nog niet geweten. Eén van de ijshockeyers van de Chiefs brak zijn neus. De partij eindigde op 1-2 in het voordeel van de Bulldogs. Achteraf werden de tegenstanders wel één voor één nog gegroet op het ijs.”

Luik Bulldogs Chiefs Leuven
Foto: Ice Hockey Photography

Of er sancties volgen is nog niet bekend… Vier spelers van Luik en vier spelers van Chiefs kregen een match penalty. Wie de regels kent, weet dat dit een automatische schorsing oplevert van twee duels. Deze kan zelfs nog verhoogd door het Orgaan van Besluit als daar aanleiding voor is. En de refs grijpen niet alleen in, als iemand op zijn rug ligt. Dus de sancties zijn wel degelijk bekend. En als je als redactielid de regels, of tuchtreglementen niet kent? Zorg dan dat je je, zeker als grote speler op nieuwsgebied, inleest of laat voorlichten. Dat kan hier. Maar niets van dit alles! Scoren moeten we in dit tijdperk. Mensen moeten klikken als een malle, alles om de cijfertjes omhoog te kunnen trekken qua bezoekers op de website. Ook knap is dat HLN een minuut toont uit een fragment van ruim vier minuten. Maar daar kom ik straks op terug.

VTM NIEUWS ZO MOGELIJK NOG OPMERKELIJKER

De ijshockeysport smacht al jaren naar de erkenning die het verdient. Maandagavond was het dan zo ver! VTM Nieuws (je kunt de uitzending terugkijken via VTM Go, dat doe je hier). Na 45 minuten in de nieuwsuitzending komt na een een item rond voetballer Mbappé ineens ijshockey voorbij. Juichend gaan we op de banken staan! Maar het blijkt net die mooie auto die je op Marktplaats ziet, maar in het echt een roestbak vol krassen is.

Welgeteld twintig seconden gooit VTM onze sport in de Belgische ether. Twintig seconden waarin alleen (een deel van) de knokpartij langskomt. De reporter van dienst spreekt de volgende woorden; “En dit zijn nog beelden van een ijshockeywedstrijd tussen Luik en Leuven, die ontaardde gisteren in een echte knokpartij. Vechten is wel toegelaten bij het ijshockey, scheidsrechters komen pas tussen als iemand op de rug ligt. Eén speler brak zijn neus. De uitslag, voor wie het wil weten, Luik won de wedstrijd.” We kijken er naar en blijven verbouwereerd achter. Wat een aanfluiting is dit!

Tekst gaat onder de foto verder

Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

Voor wie het wil weten… Het denigrerende toontje spat er vanaf. Daarbij: hoe kun je in twintig seconden duiding geven aan wat je ziet? Bij VTM neemt men de kijker niet mee in het verhaal. Daarbij moet VTM eens goed kijken binnen de eigen geledingen, hoe vaak het ijshockey gedegen en juist heeft gebracht de laatste jaren. Ze zijn op één hand, vooruit twee handen, te tellen. Het is een klassiek voorbeeld van een sport (daar zijn er meer van) doodzwijgen door een mediapartij. Maar wel vooraan staan als er sensationeel nieuws is. En dan het liefst geïsoleerd qua beelden. Er is reden genoeg om anders over de sport te berichten. Veel meer zelfs. En opnieuw zonder kennis van de regels.

VTM EN HLN: BEWUST MISLEIDEN VAN PUBLIEK?

Geachte redactieleden van VTM Nieuws en HLN; wellicht kunnen jullie wat vaker over ijshockey berichten, dan valt alles binnen de context van de sport. En kunnen de kijkers op volledige informatie beslissen of zij ijshockey tof vinden ja of nee. Op deze manier zal de kijker ijshockey alleen maar kennen als knoksport. Pertinent onjuist! Binnen het ijshockey gebeuren al jaren goede dingen die de beeldvorming van en rond onze sport vooruit helpen.

Tekst gaat onder de foto verder

Luik Bulldogs IJshockey
Foto: Robert Bos

Dat er is geknokt afgelopen zondag? Dat ontkent niemand. Sterker, daar wordt door velen best wel van genoten. Weet je wat het is? Als je goed kijkt, zie je ook dat er twee spelers op het ijs kijken naar één van de gevechten en niet ingrijpen, of zich ermee bemoeien. Dat is een ongeschreven regel. De spelers in de banken? Die blijven daar, bemoeien zich er ook niet mee. Het is man op man. Eerlijk, hard, maar fair. En als het klaar is? Grijpen de refs in, met bijbehorende (wedstrijd)straffen. Die de spelers accepteren als kerels. En wat het mooiste is? Vier seconden later was de match klaar en daarna schudden de spelers elkaar de hand. Uit respect voor elkaars performance.

Tekst gaat onder de foto verder

Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Het had jullie gesierd als jullie de beelden volledig hadden getoond, zoals ze hieronder te zien zijn. Die duren in totaal vier minuten. Die beginnen met het knokken. En als het dan klaar is, zie je beide ploegen elkaar de hand schudden. Jullie hebben echter gekozen voor het niet volledig informeren van het publiek, door een voorval zonder verdere duiding of context te brengen.

De laatste jaren ontbreekt elk spoor van jullie (camera)crews bij wedstrijden, zoals bijvoorbeeld de wedstrijden van het jaar: de bekerfinale. Of bij de play-offs in de BeNe League, waar Herentals al twee keer de winnaar van is geworden. Jullie hadden niet een los fragment moeten plaatsen, maar de gehele beelden. Alle vier minuten dus.

Tekst gaat onder de video verder

WAT JULLIE OOK OVER IJSHOCKEY HADDEN KUNNEN SCHRIJVEN?

We zullen jullie tot slot nog wat handvatten geven over het Belgische ijshockey. Ja, wij zetelen in Nederland, maar zetten ons ook in voor de Belgische ijshockeysport. Vanuit de BeNe League gedachte. Grensoverschrijdend. Met passie, inzet en redelijk gedegen kennis.

Senna Peeters – Senna Peeters is een Belgisch supertalent dat op dit moment in de QMJHL speelt in Canada. Samen met de OHL en WHL vormen zij de CHL, de Canadian Hockey League. Het is het hoogste junioren niveau in Canada. Senna staat inmiddels voor zijn club Halifax Mooseheads na 27 duels op 11 goals en 5 assists.

Senna Peeters Goal en Post Match Interview

?? SENNA! Ook Senna Peeters had een two-goal weekend. Nummer acht van het seizoen voor de jonge Belg en het interview na afloop. Lekker bezig Senna! ???#FaceOffNL #IJshockey #SennaPeeters #GoMooseGo #HockeyStartsHere

Geplaatst door FaceOffNL op Zondag 3 november 2019

Hij wordt inmiddels veelvuldig genoemd op de draftlijsten van de NHL. U weet wel, de Nationoal Hockey League, de competitie die als allersterkste geldt van de wereld. Senna is voor Belgen net zo bijzonder, als dat Daniel Sprong (en misschien Guus van Nes) voor Nederland is. Waarom niet via Senna eens structureel aandacht voor het ijshockey? Misschien scoort dat niet genoeg, omdat ijshockey positief in het nieuws komt.

Tekst gaat onder de foto verder

Senna Peeters

De ijshockeyfamile staat op voor Winnie Shupe – Jullie hadden amper een maand terug ook kunnen berichten dat de complete ijshockeynatie in Nederland en België in actie is gekomen voor Winnie Shupe. Wil je bijlezen? Dat kan hier. Over de drie maanden dochter van Preston, speler van Herentals, die een ongeneeslijke hartafwijking heeft. En dat alle supporters, spelers en besturen hier zij aan zij in stonden en staan. Dat ondanks dat de spelers allemaal ’tough guys’ zijn, dit hen in hun hart en ziel raakt. En ruim €11.000 doneerden. Maar nee, dat scoort niet genoeg. Vechten wel.

Tekst gaat onder de foto verder

Huldiging para-karateka  Jullie hadden ook op de ‘class-act’ van de Luik Bulldogs kunnen wijzen voorafgaande aan het duel van afgelopen zondag. Dat zij een para-karateka huldigen omdat zij wereldkampioen para-karate is geworden en op het ijs een hartelijk applaus kreeg in Luik.

Tekst gaat onder de foto verder

Chiefs Leuven Luik Bulldogs
Foto: Ice Hockey Photography

 ZOMAAR EEN TIP

Beste redactieleden van VTM Nieuws en HLN; ik weet dat jullie een innige samenwerking hebben. Wij pretenderen bij Face-Off niet, dat wij volwaardige journalisten te zijn met ons collectief. Wij zijn liefhebbers, fans van de sport en schrijven en praten gepassioneerd over het ijshockey. Wij komen op voor de sport en willen deze onder de aandacht brengen. ‘En als jullie het niet doen? Doen we het zelf!’, zo zijn wij twee jaar geleden begonnen. De sport verdient het, echt.

Inmiddels hebben wij een redelijk prominente rol en pakken wij daar onze verantwoording in. In Nederland zien we langzaamaan, stapje voor stapje, meer aandacht. De aanhouder wint. En volhouden doen wij met het team van Face-Off. Ook voor het ijshockey in België. Wij geloven in de sport, de spelers, de supporters en vrijwilligers.

Tekst gaat onder de foto verder

Face-Off

Wat jullie in deze twintig seconden op TV hebben gedaan en met het geschreven marginale stuk is verre van chique. Sterker nog: het is destructief voor de ijshockeysport. Nogmaals, wij ontkennen niet dat er geknokt is. Integendeel, dat bracht spektakel. Spektakel, omdat er 60 minuten lang hard, fair, scherp werd gestreden om elke centimeter ijs door beide ploegen. Jullie, en juist jullie als grote partij, hebben een informatieplicht aan jullie kijkers en lezers op basis van het complete verhaal. Of in ieder geval dat zaken gebracht worden door mensen, met gedegen kennis van een dossier. Het komt nu over alsof jullie de eerste de beste voorbijganger van straat hebben geplukt en hem/haar iets hebben laten maken. Scoren om het scoren.

Wellicht kunnen jullie eens sparren met RTBF. Zij waren onlangs 24 uur in het spoor van Luik-Captain Jordan Paulus. Die hebben zelf kunnen zien hoe het leven van een ijshockeyer eruit ziet. Twee wedstrijden spelen binnen 24 uur is geen uitzondering. Die beelden vinden jullie hieronder.

Tekst gaat onder de video verder

Mochten jullie de juiste beelden alsnog eens willen vertonen? Pak ze gerust uit dit stuk, of op de Facebook pagina van Chiefs Leuven.

Dan nog een laatste vraag: Zien we jullie op 18 januari in Mechelen? Voor de bekerfinale tussen Herentals en Luik? Wij zijn uiteraard bij. Ik denk dat beide finalisten, Herentals en Luik, en het ISCM Mechelen jullie van harte ontvangen. Zodat jullie een mooie reportage en samenvatting kunnen maken. Volledig. Zonder te misleiden. Maar dat zal vast niet. Mochten jullie ooit nog eens verlegen zitten om informatie? Wend je dan tot de clubs, of desnoods tot ons. Ook wij hebben Belgische redactieleden met heel veel ijshockeykennis!

Fijne kerstdagen en een objectief 2020 gewenst voor jullie allemaal!

Previous Vroeg kerstcadeau voor Daniel Sprong
Next Trappers verslaat Moskitos Essen op Boxing Day