Luik, Herentals, Nijmegen en Heerenveen pakken voorsprong

Luik Bulldogs

De halve finales in de beker zijn losgebarsten in België en Nederland. Herentals, Luik, Nijmegen en Heerenveen sloegen de eerste slag. Mechelen, Leuven, Den Haag en Geleen weten echter ook: winst in reguliere tijd, brengt de boel weer in evenwicht om een beslissing af te dwingen.

CHIEFS LEUVEN – LUIK BULLDOGS 3-5

De Pietermannen wilden heel graag met ‘de vloek van Luik’ af zien te rekenen. En wat een mooier toneel om dat dan in de halve finale te doen van de beker. Echter na 60 minuten ijshockey stond Leuven opnieuw met lege handen tegen Luik.

Luik Bulldogs Chiefs Leuven

In de openingsperiode werd er door beide teams hard gewerkt, waren er kansen voor beide doelen, maar zowel Ryan Malinowski als Pasquale Spano waren op hun post. Met de brilstand werd het middenstuk aangevangen. Na dik een half uur spelen leek Luik op rozen te zitten. Jessyko Bernard, Alexandre Bremer en Kristof van Looy zetten hun Bulldogs op 0-3. Vlak voor de tweede dweil vuurde captain Dean Thurura raak namens Leuven en dat bracht vertrouwen.

Alec James en Borya Kolyasnikov namen hun verantwoordelijkheid en knalden hun Chiefs op gelijke hoogte. 3-3 en nog ruim dertien minuten op de klok. Leuven draaide het gas open, maar Luik deelde een gevoelige tik uit. Bryan Kolodziejczyk zorgde voor een nieuwe Waalse voorsprong. Chiefs kwam niet meer langszij, haalde de goalie eraf en zag Bremer met zijn tweede (empty net) treffer het duel in het slot gooien.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – ERA RENOMAR HYC 1-9

Waar de mannen uit Herentals voor het eerst dit seizoen weer compleet aantraden, kenden de Golden Sharks uit Mechelen, uitgerekend nu, zes blessures. Daaronder één belangrijke: de point leader in de BeNe League, Mike Robinson.

Nathan Pancel IJshockey Herentals

Al met de eerste de beste aanval van Herentals lag de puck al achter goalie Mike Gysbrechts door een mooie individuele actie van Preston Shupe na 35 seconden spelen. Na dus een teleurstellend begin herstelden de mannen van Mechelen zich en zochten veelvuldig het aanvalsvak van Herentals op en dwongen Kevin van Looveren tot diverse reddingen.

Na negen minuten werd op dat moment de verdiende gelijkmaker gescoord door Elia Urlings. In de laatste minuut van de eerste periode zette Nathan Pancel HYC weer op voorsprong. Mechelen liet al enigszins de koppen hangen toen in minuut 23 Ben Coolen de 1-3 maakte. Vanaf dat punt ging het heel snel voor de bezoekers. Preston Shupe en twee keer Mitch Morgan zorgde voor een 1-6 tussenstand na veertig minuten.

Sharks HYC Herentals

In de eerste minuut van de derde periode was het debutant Kevin Miller van de Sharks die Lowie Cuylaerts met een keiharde late hit horizontaal op het ijs torpedeerde. Hij kreeg daarvoor een vijf minuten penalty en een game misconduct. Vince Morgan mocht in het tumult ook twee minuten op de strafbank omdat hij verhaal ging halen bij Miller. Twee keer Preston Shupe en een keer Mitch Morgan zorgde in de laatste periode met de goals voor de 1-9 eindstand. Mechelen weet dat het vanavond moet stunten op het Netepark om de overtime af te dwingen.

CAIROX Hijs Hokij – Select 4-u Devils Nijmegen 2-4

In de Haagse Uithof stond wedstrijd één in het tweeluik tussen CAIROX Hijs Hokij en Select 4-u Devils Nijmegen op het menu. De 1.155 aanwezige toeschouwers zagen na 60 minuten ijshockey de Nijmegenaren met de winst van het ijs stappen: 2-4.

In de eerste periode gingen beide ploegen van start in een hoge versnelling. Na het uitdelen van de eerste speldenprikken voerde Den Haag de druk op en werd het dominanter. Uiteindelijk resulteerde dit in een Haagse voorsprong. Via Jasper Kick en Reinier Staats belandde de puck in de neutrale zone aan de rechterzijde bij Alan van Bentem. De captain schaatste het vijandige aanvalsvak in en schoot vanuit de pols hoog binnen: 1-0. De Nijmegenaren gingen direct op zoek naar de gelijkmaker. Iedere doelpoging van Nijmegen werd echter door Haagse goalie Brett Magnus onklaar gemaakt. Met een 1-0 stand gingen beide teams voor de eerste keer pauzeren.

Den haag - Nijmegen 21-12-2019

Powerplay Nijmegen dodelijk

Vroeg in periode twee schakelde Nijmegen naar een hogere versnelling. Den Haag was in de gehele tweede periode niet in staat om hier een passend antwoord op te geven. De Hagenaars werden slordig en grossierden in puckverlies. Om het slordige spel te compenseren werd het Haagse spel fysieker. Met als gevolg dat in de 23e minuut Thomas Roosendaal twee minuten aan de kant werd gezet voor slashing. In de eerste powerplay van de wedstrijd scoorden de Devils al direct de gelijkmaker. Via de rebound, op een schot van Raymond van der Schuit, wist Jeffrey Melissant de puck van dichtbij in het Haagse goal te krijgen.

Nijmegen had nu de smaak echt te pakken. Nog geen minuut later stond er een 1-2 voorsprong op het scorebord voor de Nijmegenaren. Wessel Copier schoot met een bekeken schot, op aangeven van Kai Willems en Melissant, hard en laag binnen. In de 31e minuut kwam Nijmegen wederom met een man meer op het ijs te staan. In de tweede Nijmeegse powerplay was het Melissant die behendig de 1-3 binnen schoot. Ook kersverse Devils import Jan Jarabek en Smid waren betrokken bij deze goal. Met deze stand kwam de dweilmachine voor de tweede keer het ijs op.

In de laatse periode zette Den Haag de inhaalrace in. In de 46e minuut was het Joey Oosterveld die de voorsprong van de Nijmegenaren halveerde. Oosterveld kwam aan in het aanvalsvak aan de rechterzijde in puckbezit, kwam naar binnen en schoot met een wrist shot binnen. Den Haag zette nog één keer aan voor een eindsprint op zoek naar de gelijkmaker. Als Doug Rose voor crosschecking mag plaatsnemen op de strafbank kan de ingezette eindsprint alweer worden afgebroken. Vanuit deze powerplay werd de overwinning door de Devils veilig gesteld. Op aangeven van Kay Gielen schoot Jurryt Smid de 2-4 binnen. Met dit resultaat verschafte de Devils zich een uiterst gunstige uitgangspositie voor wedstrijd twee in Nijmegen. Al is een zege van Den Haag in reguliere speeltijd genoeg om overtime af te dwingen.

MICROZ EATERS LIMBURG – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-3

Het eerste duel van ‘Noord vs Zuid’, werd op zaterdag in een afgeladen Glanerbrook gespeeld. Veel Heerenveen-supporters waren naar Limburg afgezakt. Sfeer ten top in Geleen.

Vanaf de puck drop tot de 60e minuut waren beide teams gebeten om de overwinning te pakken. Snel schaatsen en snelle passes resulteerden in een eerste treffer voor de Unis Flyers Heerenveen in de vierde minuut. Adam Bezak legde het bevroren rubber achter Rowan Delil, op aangeven van Ronald Wurm. Geleen ging op jacht naar de gelijkmaker, maar geraakte niet door de sterke verdediging van de Flyers. De eerste pauze gaan we met de stand 0-1 naar binnen

UNIS Flyers Heerenveen Microz Eaters Limburg

Beide coaches hadden hun troepen tot de orde geroepen in de rust en de thuisploeg start de tweede periode een stuk agressiever in de jacht naar een goal. De Eaters kwamen genoeg in de buurt van Martijn Oosterwijk, maar krijgen geen enkele puck tegen de netten. Kansen zijn er voldoende, maar de afwerking laat te wensen over. En anders was goalie Oosterwijk de baas wel. Heerenveen daarentegen knalde de 0-2 erin. Pippo Limnell en Ronald Wurm leggen goed af op Jord Smit, die keurig afrond. De sfeer werd daarna grimmiger, Er vallen rake klappen in beide kampen. In de laatste minuut voor de rust zet Lars Den Edel de score voor Heerenveen op drie. En met 0-3 gaat men voor de laatste keer de kleedkamers in.

Nick Verschuren Microz Eaters Limburg

In minuut 40 zitten de penalty boxen afgeladen vol. Vijf Eaters en drie Flyers. is het resultaat van een stevige vechtpartij. Geleen komt in minuut 52 in een powerplay situatie en deze kunnen ze eindelijk omzetten in een treffer. Jagen beloont, het dak gaat eraf in Laco als Lars van Sloun de pas geeft aan Nick Verschuren die Oosterwijk verrast. Maar dan slaat de sfeer om. In de tribunes zowel als op het ijs. Op zes tellen van het einde ontbrandt de frustratie in beide kampen en hangt iedereen ineen op het ijs.

Supporters raken wat oververhit, de refs proberen de orde te herstellen op het ijs. De sheet zal nog voller geraken met alle roughings en fightings die nog moeten bijgeschreven worden. Resultaat van deze bewogen avond: 1-3 voor UNIS Flyers Heerenveen. Morgen duel twee in Heerenveen: 60 minuten adrenaline en verbetenheid. We kijken ernaar uit.