Nederland schiet raak in Mexicaanse schiettent


Nederland WK Division 1B Estland

Een voor Nederland onbekende tegenstander. Maar ook eentje waar, zeker op papier, niet echt van wakker gelegen hoefde te worden. Op het WK in april werd Mexico met 8-1 verslagen door IJsland. Een jaar eerder was IJsland kanonnenvoer voor Nederland dat met 11-1 won.

Vliegende start Nederland

Nederland wilde meteen een gat slaan met het Midden-Amerikaanse land. En dat lukte. Na 46 seconden scoorde Bartek Bison de 1-0. Zeventien seconden later volgde Stijn Knoop het voorbeeld en met zijn eerste interland goal zette hij de 2-0 op het scorebord.

Tekst gaat verder onder de foto

Stijn Knoop (Foto: Thijs de Witte)

Binnen de zes minuten stond de teller al op 4-0 dankzij Nick Verschuren en Jonne de Bonth. Een monsterscore hing in de lucht, maar er moest vijf minuten gewacht worden op volgende goal. Deze kwam niet van een Nederlandse stick maar van een Mexicaanse. Santiago Sierra scoorde de 4-1 en Mexico kreeg meteen daarna de kans op meer toen twee Oranje spelers de strafbank moesten bezoeken. Nederland gaf echter geen krimp en ook tijdens de ontstane vijf tegen drie situatie hield Ian Meierdres zijn goal schoon.

Met een Mexicaan op de strafbank kon Nederland zelf ook niet toeslaan. Dat gebeurde nog wel in de laatste minuut van de eerste periode. Eerst was het Jordy Verkiel die het Mexicaanse net liet bollen. Twaalf seconden later scoorde Verschuren zijn tweede van de wedstrijd voor een 6-1 ruststand.

Oranje zet door in middenstuk

De rust bracht ook wat rust in de scoremachine van Nederland. Het duurde tot 7:24 in de tweede periode voordat de Mexicaanse goalie weer een puck uit het net moest vissen. Op een dubbele minor penalty voor Mexico was het Bison die de 7-1 binnen werkte. Even daarna, nog steeds in de powerplay, maakte Danny Stempher er 8-1 van. Mickey Bastings kreeg voor een check to the head 2+10. Nederland doorstond ook deze penalty kill. De Mexicanen deden dat niet op hun penalty kill. Jasper Nordemann gaf nog net een laatste tikje op een assist van Jordy van Oorschot. En tekende voor de 9-1. Toen ging het snel want nog geen anderhalve minuut later was het dankzij Joy Turpijn 10-1. En net als in het eerste deel volgde de laatste goal van de periode 12 seconden na de voorlaatste. Raymond van der Schuit was de maker.

Tekst gaat verder onder de foto

Raymond van der Schuit (Foto: Thijs de Witte)

Zelfde beeld in derde periode

In de afsluitende periode duurde het wederom zeven minuten voordat Nederland scoorde. Mexico weerstond heldhaftig een drie tegen vijf situatie, maar nadat de eerste strafbankzitter terug op het ijs mocht duurde het niet lang voordat Stempher in de powerplay de 12-1 binnenwerkte. Even later voltooide Bison zijn hattrick met de 13-1. Tijd voor Mexico om na zoveel ongeluk (dertien tegengoals) de goalie te wisselen.

Iets meer dan vijf minuten wist deze zijn goal schoon te houden. Ook Verschuren maakte een hattrick in de eerste wedstrijd van dit Olympisch Kwalificatie Toernooi. De vijftiende treffer van Oranje kwam op naam van Jord Smit. Drie goals waren voor Verschuren nog niet genoeg want de 16-1 kwam van zijn stick. Thomas Borgman sloot de schiettent en tekende voor de 17-1 eindstand.

Tekst gaat verder onder de foto

Nick Verschuren (Foto: Thijs de Witte)

De twee Mexicaanse goalies wisten gezamenlijk toch nog tot 71 saves te komen, op 88 schoten op doel. De Mexicaanse aanvallers wisten het doel van Meierdres zeven keer onder vuur te nemen. Alle Nederlandse doelpuntenmakers zijn al vernoemd maar ook Joey Oosterveld mag hier niet ontbreken. Hij tekende voor vier assists. Bartek Bison werd na de wedstrijd uitgeroepen tot man-of-the-Match aan Nederlandse kant.

Morgen om 16:00 ontmoet Nederland Chinees Taipei, een op papier nog wat zwakkere tegenstander dan Mexico gezien de IIHF ranglijst. Mexico staat daar op een 36e plaats, Chinees Taipei op plaats 45. Nederland is terug te vinden op plek 28.

 

 

Previous Calgary nog steeds on fire, Detroit wint na twaalf nederlagen op een rij
Next Microz Eaters Limburg trekt Tsjech Marek Malinsky aan