WK Dames Sofia: Rookie Goalie Lieselot De Waegeneer is er klaar voor


Lieselot De Waegeneer

Terwijl de eerste face-off voor de Belgian Blades aanstaande is (4 december om 20:00, lokale tijd. In België en Nederland is het dan 19:00), wordt haar deelnamedebuut aan het WK in Sofia voor rookie goalie Lieselot De Waegeneer sowieso een memorabel moment in haar ijshockeycarrière.

Selectie kwam onverwacht voor De Waegeneer

“Mijn selectie kwam een beetje onverwacht”, vertelt de prille dertiger. “Ik wist eigenlijk niet wat ik mocht verwachten. Mijn selectie kwam echt als een verrassing.” Lieselot staat tussen de palen bij Liedekerke Lions, een dame tussen de mannen. In Sofia is ze ‘one of the girls’. Hoe voelt dat? “Het is inderdaad wel anders. Ik vind dat vrouwen ook op een andere manier de sport benaderen. Het was wel een aanpassing voor mij, maar het valt heel goed mee. Onderling tussen de meiden ook. Er heerst een leuke sfeer tussen de speelsters. Ondertussen zijn we toch reeds enkele maanden wekelijks een keer samen aan het trainen. Ook op die manier leer je elkaar beter kennen. Van de tegenstanders heb ik echter geen flauw idee wat ik daarvan mag verwachten.”

Coach Sven Van Buren haalde het reeds aan. Het team dat in het krijt treedt in Sofia is een heel heterogeen team van anciens en rookies. Dat is juist de sterkte van het team vindt ook Lieselot. “Aan tafel tijdens de maaltijden wisselt iedereen van plaats en wordt er veel met elkaar gepraat en gelachen. Mijn roommate is Britt Vetters van Phantoms, ik ben tweemaal zo oud als zij”, zegt Lieselot lachend. “Dat deert echter niet. Die verschillende leeftijden zijn wel fijn. Ook het feit dat we hier allemaal van verschillende clubs zijn.”

Haar selectie voor de Belgian Blades maakte van Lieselot een bekende Liedekerkenaar. Ze werd geïnterviewd op de regionale Tv-zender Ringtv en in de cafetaria van de ijsbaan zullen de wedstrijden worden gevolgd op de livestream. “Zelf sta ik niet zo graag in de schijnwerper. Ik doe dit vooral om het ijshockey verder te promoten bij de lokale jeugd. Onze leden zijn natuurlijk allemaal wel benieuwd.” Haar onverwachte selectie maakte van Lieselot een beetje een rolmodel voor de jonge meisjes in haar club. “Ik wil dan ook laten zien dat er veel mogelijk is als je er maar hard voor werkt. Ik ga dat zeker blijven stimuleren bij onze meisjes. Wie weet zitten ze binnen een aantal jaar zelf in de selectie.”

Het begint al te kriebelen

De eerste wedstrijd komt met rasse schreden dichterbij. Ook voor Lieselot, wat toch wel invloed heeft op haar. “Ik begin een beetje zenuwachtig te worden”, geeft ze eerlijk toe. “De vooravond van de reis naar Sofia begon het al te kriebelen.”

Woensdag 4 december is D-Day voor de Belgian Blades. Hoe ziet de dag eruit? “We hebben ’s ochtends nog een korte ijstraining. Vervolgens gaan we lunchen en hebben we nog een team meeting. We zullen dan de eerste wedstrijd volgen en tijdens de tweede zullen we ons klaarmaken voor onze eigen match. 100% focus. Het WK mag gaan starten”, aldus nog Lieselot.

Livestreaming via deze link.

 

 

Wedstrijdschema

De weergegeven tijden zijn die in België en Nederland. Er is een uur tijdsverschil met Bulgarije.

Woensdag 4 december 19:00 België Bulgarije
Donderdag 5 december 15:30 België Zuid-Afrika
Vrijdag 6 december rustdag
Zaterdag 7 december 12:00 België Litouwen
Zondag 8 december 12:00 Hongkong België
Maandag 9 december rustdag
Dinsdag 10 december 19:00 Roemenië België

Heb jij de nieuwste podcast over de BeNe League en Tilburg Trappers al geluisterd?

Previous Boston en Washington pakken twintigste overwinning, Toronto incasseert vier goals in drie minuten
Next Belgian Blades starten WK met winst tegen gastland Bulgarije