Van Nes opnieuw niet in beide duels op het ijs bij Quinnipiac


Guus van Nes Update

Elke week blikken we terug op de week van Guus van Nes in onze Guus van Nes Update. Het was opnieuw een weekend waarin de lange aanvaller maar één wedstrijd speelde. Tegen Cornell stond onze landgenoot vaak op het ijs. In de tweede wedstrijd, waarin Quinnipiac Bobcats het opnam tegen Colgate ontbrak hij in de wedstrijdselectie.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (#26 in het blauw) in actie tegen Cornell (Foto: Eldon Lindsay – Cornell Athletics)

Cornell – Quinnipiac 2-1

De Bobcats hadden het niet makkelijk tegen de nummer twee van de VS. De Big Red zijn hot en hadden al hun zes wedstrijden gewonnen. Toch hadden ze het moeilijk tegen Quinnipiac, mede door het spel dat de Bobcats speelden. Ze speelden dicht op de puck en gaven de tegenstander maar erg weinig tijd om een vervolgactie te maken.

In een gelijk opgaande strijd werd in de eerste periode niet gescoord, terwijl aan beide kanten wel kansen waren. In het middenstuk kwam Cornell op voorsprong. Met zijn vijfde goal van het seizoen maakte Nick Jermain de gelijkmaker. Net zoals met meer goals van de Bobcats, in eerdere wedstrijden, viel deze goal na een shift waarbij Van Nes op het ijs stond.

Deze gelijke stand stond echter maar twee minuten op het scorebord. Cornell wist voor de tweede keer, de weer uitstekend keepende, Keith Petruzzelli te passeren. Met nog 31 minuten te gaan was de wedstrijd nog zeker niet beslist.

De Bobcats kregen ook nog goede kansen, maar ook Petruzzelli en de Quinnipiac verdediging werden nog getest. In de derde periode kreeg de ploeg van Van Nes nog een aantal man-meer-situaties, maar de penalty kill van de Big Red was foutloos, waardoor de 2-1 na de tweede periode ook na zestig minuten op het scorebord stond.

Lange shifts voor Van Nes

Guus van Nes speelde niet in de twee eerste lijnen tegen Cornell. Toch kreeg hij behoorlijk wat ijstijd na zijn healthy scratch van het weekend ervoor. Wat opviel waren de lange shifts die hij draaide. Soms doordat er teveel druk werd gezet door de tegenstander. Er waren echter ook shifts waarbij hij al eerder van het ijs zou kunnen komen, maar er nog een extra shift uitknalde. Zoals altijd speelde de Nederlandse aanvaller met veel energie en verzaakte hij zijn defensieve taken niet.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes wordt gecheckt door #26 van Cornell (Foto: Eldon Lindsay – Cornell Athletics)

Colgate – Quinnipiac 3-1

Na de wedstrijd op vrijdag in Ithaca (NY), konden de Bobcats doorreizen naar Hamilton (NY), waar op zaterdag Colgate Raiders hen ontving. Een op papier zwakkere tegenstander. Ook op het ijs was ‘Q’ de betere ploeg met in iedere periode meer schoten op doel dan de Raiders.

In de eerste periode kwam Quinnipiac op een 1-0 achterstand. Deze werd in het middenstuk dankzij een powerplay goal van Peter DiLiberatore gelijk getrokken. In de afsluitende twintig minuten voerden de Bobcats de druk flink op. De aanvalsdrift werd niet beloond. In tegendeel; Colgate wist nog twee keer toe te slaan en besliste de wedstrijd uiteindelijk op 3-1.

Net zoals vorige ontbrak Van Nes in de tweede wedstrijd van het weekend.

Quinnipiac en NHL

Alle NCAA teams hebben een behoorlijke doorstroom van spelers. Je mag als speler maar vier jaar in competitie uitkomen in de NCAA. Dat betekent dat ieder seizoen, gemiddeld, een kwart van de selectie vervangen moet worden. Na het vorige seizoen verlieten negen spelers de ploeg. Vier daarvan tekende een contract bij een NHL team en komen nu uit in de AHL of ECHL.

NHL organisatie Uitkomend voor
Brogan Rafferty Vancouver Canucks Utica Comets (AHL)
Chase Priskie Carolina Hurricanes Charlotte Checkers (AHL)
Brandon Fortunato Nashville Predators Florida Everblades (ECHL)
Andrew Shortridge San Jose Sharks San Jose Barracuda (AHL)

Tekst gaat verder onder de foto

Connor Clifton uitkomend voor Quinnipiac Bobcats

Priskie was in 2016 gedraft door Washington Capitals. Hij tekende daar destijds echter geen contract. Hij maakte zijn vier jaar bij Quinnipiac af en speelt nu voor de Hurricanes organisatie. Dat je zonder te zijn gedraft ook een contract kunt teken bij een NHL-organisatie bewezen de andere drie.

Ook in het Bobcats team van dit jaar zit een aantal spelers die door NHL zijn gedraft, maar geen contract hebben getekend. Mocht een speler wel een profcontract tekenen, dan mag hij niet meer spelen in de NCAA. Voor spelers kan het dus een afweging zijn om eerst hun opleiding af te maken (en te spelen in de NCAA) of een profcontract te teken. De Bobcats spelers die gedraft zijn,zijn:

Karlis Cukste San Jose Sharks 2015
Keith Petruzzelli Detroit Red Wings 2017
Skyler Brind’Amour Edmonton Oilers 2017
Peter Diliberatore Vegas Golden Knights 2018

Twee ex-Bobcats spelen nu in de NHL Devon Toews (New York Islanders) en Connor Clifton (Boston Bruins).

De rankings

Voor de derde opeenvolgende week ontbreekt Quinnipiac in de twee belangrijkste rankings: Top-20 USCHO en die van USA Today, die tot 15 gaat. Voor de USCHO ranking kreeg Quinnipiac (6-6-1) nog wel punten zou doorgerekend op een 26ste plaats staan.

Komend weekend staan er twee ontmoeting tegen UMass (10/10 in de rankings) op de agenda. Vrijdag thuis in Hamden. Zaterdag op de University of Massachusetts in Amherst, (Mass.).

USCHO Division I Men’s Poll – November 25, 2019

Rnk Team (First Place Votes) Record
(W-L-T)
Points Last Poll
1 Minnesota State -39 10-1-1 988 1
2 Cornell -11 8-0-0 954 2
3 North Dakota 10-1-2 890 5
4 Denver 9-3-2 770 4
5 Notre Dame 8-2-2 728 3
6 Clarkson 10-3-1 708 8
7 Penn State 10-3-0 696 6
8 Minnesota Duluth 7-4-1 665 9
9 Harvard 6-0-0 649 10
10 Massachusetts 8-3-1 630 7
11 Ohio State 7-4-1 483 11
12 Northeastern 8-4-2 416 13
13 Providence 7-4-3 411 12
14 Boston College 7-4-0 370 14
15 UMass Lowell 7-3-4 290 15
16 Bowling Green 8-5-0 212 17
17 Western Michigan 7-5-2 195 20
18 Omaha 6-4-2 100 18
19 Wisconsin 6-7-1 91 16
20 Michigan State 6-5-1 52 NR

Teams die buiten de Top-20 vallen maar wel punten kregen: Northern Michigan 45, Arizona State 33, RIT 27, Maine 25, New Hampshire 16, Quinnipiac 14, Alaska 10, Dartmouth 9, Minnesota 8, Michigan Tech 7, Boston University 2, Robert Morris 2, Bemidji State 2, Sacred Heart 2

Previous Ducks verslaan Islanders, Henrik Lundqvist pakt 455ste overwinning
Next Mascottes, Inter Region Cup, Guus van Nes en verbaal geweld tegen refs