Van Nes noteert eerste punt van het seizoen, opnieuw winst Quinnipiac


Guus van Nes Update

Elke week blikken we terug op de week van Guus van Nes in onze Guus van Nes Update. Er was dit weekend ‘maar’ één wedstrijd voor Van Nes en zijn Quinnipiac Bobcats. Over zijn eigen spel is de jonge aanvaller steeds meer te spreken en ook het resultaat van de wedstrijd was goed. Van Nes noteerde met een assist zijn eerste punt in de NCAA. Vandaag wordt ook verklaard waarom de sportteams van Quinnipiac de Bobcats worden genoemd.

Powerplay, Van Nes op het ijs

Op zondagmiddag (19:00 Nederlandse tijd) ontving Quinnipiac de gasten van Vermont University. Al in de eerste periode namen de Bobcats een voorschot op de overwinning door twee keer te scoren. Quinnipiac was de betere ploeg en Nick Jermain en Ethan de Jong wisten het net te vinden. Ook Guus van Nes was duidelijk aanwezig. De lengte, kracht en techniek van de jonge Nederlander wordt onder andere gebruikt op de powerplay. Van Nes speelt in de eerste powerplay unit van Quinnipiac. Ook als er aan het einde van zijn shift een man-meer-situatie ontstaat. De eerste lijn komt dan het ijs op en Van Nes blijft staan.

Tot goals in de powerplay leidde dat deze wedstrijd niet. In de tweede periode werd er wel vlak na een powerplay gescoord, de 3-0 door Wyatt Bongiovanni. Voorafgaand aan die powerplay was de kracht van Van Nes te zien. Na een check in de hoek tegen hem, stond hij snel weer voor de goal van Vermont waar één van de Catamounts hem onreglementair stopte. Tijdens die powerplay ontging de scheidsrechters een overtreding van de Vermont goalie op Van Nes. Door een schuiver gleed de Nederlander tegen de goal en ontving daarna nog een klap tegen zijn hoofd van Stefanos Lekkas, de goalie. Van Nes reageerde met een grote glimlach.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes - Quinnipiac
Guus van Nes (Foto: Rob Rasmussen – P8Photos)

Aan het begin van de derde periode kreeg Quinnipiac het moeilijker met twee man op de strafbank. Keith Petruzzelli maakte drie knappe reddingen en zou uiteindelijk zijn eerste shutout van het seizoen behalen. Zijn vierde in zijn NCAA carriere.

Assist Van Nes

Bij de 4-0 door Joe O’Connor, was een belangrijke rol weggelegd voor Van Nes. De Dordtenaar kreeg de puck aangespeeld in het neutrale vak en passte deze door naar O’Connor. Beide schaatsten het aanvalsvak in waardoor de Vermont verdediger en goalie een keuze moesent maken. Zou O’Connor zelf schieten of kwam de pass naar Van Nes? Het werd het eerste en daarmee verdiende Van Nes zijn eerste punt in de NCAA.

Steeds beter in zijn spel

Zelf kwam Van Nes tot vier schoten op doel en was daarmee één van de meest aanvallend ingestelde Bobcat. Hij was goed te spreken over de wedstrijd en zijn spel: “Ja zeker, ik ben wel tevreden over de wedstrijd. Ik kreeg een hoop kansen en het gaat echt de goede kant op. Nu moet ik het verder uitbouwen.” In de vijf tot nu toe gespeelde wedstrijden kwam Van Nes tot zestien schoten op doel. Hij is daarmee na Bongiovanni de Quinnipiac speler die het doel van de tegenstander het vaakst onder vuur neemt.

Tekst gaat verder onder de video

Ticket naar de zon

Komend weekend speelt Quinnipiac een stukje verder van huis dan normaal. Zo’n 2500 mijl (ruim 4000 km). De ploeg zal niet met de bus afreizen naar Tempe, Arizona. Van Nes, die zich verheugd op de trip naar de zon, en zijn ploeggenoten mogen zich zeven en half uur in het vliegtuig zien te vermaken. De tegenstander in de dubbele ontmoeting is Arizona State Sun Devils. Een team dat in het voorseizoen zelf een flinke reis maakte. Het kwam uit in de Renaissance Hockey Cup Beijing. Tegenstanders van de Sun Devils waren teams uit Rusland en China: Yermak Angarsk (VHL, Rusland), Tsen Tou Jilin City (VHL, China),ORG Beijing (VHL, China) en het KHL team Kunlun Red Star (China).

De studenten uit Arizona wisten het toernooi te winnen door vier wedstrijden te winnen waarvan één in overtime. Ook de verliespartij werd pas in overtime beslist. Tweemaal werd het Chinese KHL team verslagen. De openingswedstrijd eindigde in 5-3. De finale werd met 6-1 gewonnen. In de NCAA competitie krijgen de Sun Devils meer tegenstand. Van de zes wedstrijden werden er drie winnend afgesloten.

Rankings

In de wekelijkse rankings staat Quinnipiac op een negende plaats. Vorige week stond het daar ook al in de ranking van USCHO. In die van USA/Today is het vier plaatsen gestegen, ook hier naar nummer negen.

DE USCHO ranking van 28 oktober 2019

Rnk Team (First Place Votes) Record
(W-L-D)
Points Last Poll ‘Q’ opponents
1 Denver -46 6-0-0 996 1
2 Minnesota State -4 5-0-1 952 2
3 Massachusetts 4-1-0 861 3 Other Conference
4 Cornell 0-0-0 778 4 ECAC
5 Notre Dame 4-0-0 768 5
6 Minnesota Duluth 3-3-0 670 8
7 Wisconsin 4-2-0 653 6
8 Providence 4-2-0 641 7
9 Quinnipiac 4-1-0 594 9 ECAC
10 Northeastern 4-1-1 562 11
11 Clarkson 3-2-1 454 13 ECAC
12 Penn State 4-1-0 449 12
13 Ohio State 4-1-1 418 15
14 North Dakota 4-1-1 359 16
15 Boston College 2-3-0 329 10
16 St. Cloud 1-1-2 285 14
17 UMass Lowell 4-2-2 136 NR
18 Bowling Green 4-3-0 125 17
19 Harvard 0-0-0 120 19 ECAC
20 Northern Michigan 4-1-1 118 NR

Boomer the Bobcat

Bij veel ploegen is het vinden van een passende mascotte niet zo moeilijk. Zeker niet als de ploeg al de naam heeft van een geschikte mascotte zoals S.J. Sharkie (San Jose Sharks) of Gnash de sabeltandtijger (Nashville Predators). De sportteams van Quinnipiac noemen zich Bobcats, dus ook hier was het vinden van een mascotte niet al te moeilijk. Een bobcat is een rode lynx en zo is bij de sportwedstrijden van Quinnipiac ook een dansende, springende en juichende rode lynx aanwezig.

Tekst gaat verder onder de foto

Quinnipiac Bobcat
Quinnipiac’s Bobcat Boomer

De keuze van de sporters van ‘Q’ om zich Bobcats te noemen ligt in de buurt. Letterlijk, want op tweeënhalve kilometer van de campus ligt Sleeping Giant Mountain. Een berg waarin, met enige verbeelding een slapende man valt te zien. Die berg is volgens Native Americans de geest Hobbamock, die, nadat hij de loop van de Connecticut rivier had gewijzigd, werd veranderd in de berg die nu uitkijkt over Hamden en de campus van Quinnipiac University. Hobbamock was echter ook een zeer sterke strijder en had een zeer trouwe en toegewijde metgezel; een rode lynx. Deze bobcat waakt, volgens de legende, nu nog steeds over zijn oude vriend en de omgeving.

Boomer, zoals de bobcat is genoemd is zeer regelmatig te zien op de campus. Niet alleen bij ijshockeywedstrijden, maar onder andere ook bij basketball, lacrosse, voetbal en rugby. De legende verteld ook nog dat Boomer the Bobcat diegene zal beschermen die dapper en snel genoeg zijn om over zijn poot te wrijven.

 

Previous Vancouver legt Florida over de knie, Arizona verslaat koploper Buffalo
Next Jesse Gabrielle, Top-4 BeNe League, koers IJshockey Nederland en Global Series