Den Haag wint streekderby, Heerenveen doet goede zaken


Nijmegen Heerenveen IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

Twee duels in het bekertoernooi op de vrijdagavond. Daarin won Heerenveen op bezoek in Nijmegen en lijkt het op weg om als nummer één de voorronde af te sluiten en won Den Haag de boeiende streekderby van Zoetermeer in eigen huis.

CAIROX HIJS Hokij – Zoetermeer Panters 4-1

In de eigen Uithof wist CAIROX HIJS Hokij de streekderby van Zoetermeer Panters te winnen. De eerdere confrontatie in het bekertoernooi werd met 5-2 gewonnen door de Hagenaren. Iets dat de Panters zeker niet vergeten waren.

Direct na de puck drop was het Den Haag dat de eerste schoten afvuurde op het Zoetermeerse goal. Goalie Cas Neuman raakte hier niet van onder de indruk. Vroeg in het duel mocht Chris Toonen als eerste naar de strafbank voor tripping. Tijdens de Haagse power play waren het de gasten die brutaal op voorsprong kwamen. Op aangeven van Joy Turpijn opende Jared Henderson de score: 0-1. Den Haag probeerde vervolgens van alles, maar bleek Neuman een ware sta-in-de-weg. Op één Haagse inzet verleende het ijzerwerk assistentie met het stoppen van de puck.

Cas Neuman Zoetermeer Panters IJshockey
Foto: Robert Bos

In periode twee mocht Zoetermeer direct van start met een power play. Jasper Kick zat nog een straf uit die hij in de eerste periode had ontvangen voor interference. De Panters zetten de gastheren onder druk; de Haagse goalie Brett Magnus werd aan het werk gezet. Na deze power play golfde het spel op en neer. Den Haag ging op zoek naar de gelijkmaker en Zoetermeer naar een marge van twee goals. In de 33e minuut was het Den Haag dat de gelijkmaker op het scorebord zette. Op een assist van Doug Rose was het Jasper Kick die voor de 1-1 zorgde. Vanwege een gescheurde plexiglasplaat mochten beide teams richting de kleedkamers met nog vijf minuten en twintig seconden te spelen.

Jasper Kick CAIROX HIJS Hokij IJshockey
Foto: Robert Bos

Na de herstelwerkzaamheden keerden beide teams terug op het ijs voor het laatste gedeelte van de wedstrijd. De Hofstedelingen schoten uit de startblokken en schakelden een tandje bij. Dit resulteerde in de 42e minuut in een 2-1 voorsprong. Deze keer was het Joey Oosterveld die het net wist te vinden op aangeven van Donny van Musscher en wederom Doug Rose. Negen seconden later was het wéér raak voor de Hagenaren. Alan van Bentem zorgde voor de 3-1 op een assist van Stijn Knoop. De Panters gingen nog op zoek naar de aansluitingstreffer maar dit mocht niet meer baten. De genadeklap aan Zoetermeer werd ruim vijf minuten voor tijd door Stace van Bentum uitgedeeld, met assists voor broer Alan en Jasper Kick. Zoetermeer kon twee periodes lang goed weerstand bieden, maar moest uiteindelijk in periode drie zijn meerdere erkennen in Den Haag.

HIJS plaatste zich door de overwinning definitief voor de laatste vier in het bekertoernooi.

SELECT 4-U DEVILS NIJMEGEN – UNIS FLYERS HEERENVEEN 2-5

Heerenveen nam het op tegen Nijmegen, de ploeg die hen vorig seizoen de weg versperde tot twee finales. De Friezen kenden een prima start, binnen zeven minuten lag de puck al twee maal tegen de touwen. Aldo van Aalderen opende na vier minuten spelen de score. Marc Nijland liet een schot los, Mollen moest lossen en Van Aalderen prikte binnen. Drie minuten later reageerde Jasper Nordemann alert op een puck die bleef liggen en klopte Mollen met de backhand voor een tweede maal. De bezoekers hadden de bovenhand en na een kwartier spelen lag nummer drie in het doel. Juha Kiilholma zette Pippo Limnell vrij voor het doel, die het hoofd koel hield. Met 0-3 gingen de ploegen van het ijs af.

Nijmegen Heerenveen IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

Dat er door Nijmegen uit een ander vaatje getapt moest worden was duidelijk. De boodschap was aangekomen want de Devils schoten uit de startblokken. Na zestien tellen wist Oliver Pataky de thuisploeg op 1-3 brengen. Twee minuten later was er weer sprake van een wedstrijd. Captain Levi Houkes klopte Martijn Oosterwijk en het publiek ging er eens goed voor zitten. De gelijkmaker bleef uit en dus moest de slotperiode uitwijzen wie er met de punten vandoor ging.

Nijmegen Heerenveen IJshockey
Foto: Paul Nicolaassen

Nijmegen knokte voor wat het waard was, Heerenveen kon het gaatje achter Mollen niet vinden. En dus bleef het duel boeiend tot het einde. Vijf minuten voor tijd lukte het Pippo Limnell om de marge weer op twee te brengen en lucht te geven aan zijn ploeg. Met een extra aanvaller op het ijs zocht Nijmegen naar meer, maar de goal viel aan de andere kant. Brent Janssen legde puck vanuit het eigen verdedingsvak in het lege doel en zette de 2-5 einduitslag op het bord. Vanavond bestrijden de teams elkaar opnieuw, maar dan in Thialf. Voor Heerenveen betekende de zege een grote stap om als nummer één de halve finales in te gaan.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 Unis Flyers Heerenveen 8 7 0 1 0 23 +23
2 CAIROX HIJS Hokij 7 5 1 0 1 16 +17
3 Select 4-u Devils 7 3 3 1 0 11 +16
4 Microz Eaters Limburg 7 3 4 0 0 9 +6
5 Zoetermeer Panters 7 1 5 0 1 4 -10
6 Tilburg Trapper TT 6 0 6 0 0 0 -52
Previous Tilburg Trappers wint knotsgek, doelpuntrijk duel in Leipzig
Next Colorado overklast Vegas, miraculeuze comeback Washington