Herentals wint ‘Battle of Belgium’, Leuven en HIJS boeken eerste zege


Luik Herentals IJshockey
Foto: Kurt Tops

Drie bekerduels op de zaterdagavond verspreid over beide landen. Daarin kwam regerend bekerwinnaar ERA Renomer HYC tot een knappe, geflatteerde, 0-4 winst bij Bulldogs uit Luik. CAIROX HIJS Hokij won de streekderby van Zoetermeer Panters en won ook Chiefs Leuven, na een achterstand, van Antwerp Phantoms.

LUIK BULLDOGS – ERA RENOMAR HYC 0-4

0-4. Wie na 60 minuten ijshockey de uitslag ziet tussen Luik en Herentals kan denken dat het een makkeljke avond was voor de regerend bekerkampioen in België. Dat was het allerminst. Verdiend was de zege absoluut, geflatteerd evenwel ook.

Na een vroege straf voor Alexandre Bremer te hebben overleefd, werd het ijzerwerk van HYC-goalie Kevin van Looveren getest. Aan de andere zijde was Pasquale Spano ook op zijn post als Herentals voor het doel opdook. Vroeg in het middenstuk kantelde het duel: Binnen drie minuten moest Luik twee treffers toestaan. Nathan Pancel haalde na 47 tellen de trekker over op aangeven van Mitch Morgan, twee minuten later legde Ben Vercammen de puck voor de tweede maal tegen het net. Bulldogs beet van zich af, had opnieuw pech dat het het ijzerwerk raakte, maar kwam niet dichterbij.

Nathan Pancel IJshockey Herentals
Foto: Kurt Tops

In het slotstuk was HYC de bovenliggende partij en leek de thuisploeg net even een pas te laat te komen. Nadat Ben Vercammen met een man meer de voorsprong naar drie had getild, bepaalde Jacques de Ceuster op aangeven van Ben Coolen de eindstand op 0-4. Nathan Pancel noteerde naast zijn goal nog twee maal een assist. De eerste tik is uitgedeeld door Herentals.

CHIEFS LEUVEN – ANTWERP PHANTOMS 5-1

Het sterk vernieuwde Antwerp Phantoms moest de huid duur zien te verkopen tegen de Chiefs uit Leuven. En eerlijk: dat lukte de ploeg de eerst fase van het duel prima. Aan de andere kant was Leuven vaak te slordig in het eigen spel om aanspraak te mogen maken op meer. Nadat periode één met een brilstand werd afgesloten, namen de gasten zelfs brutaal de leiding door een goal van Scandinavische makelij; Riku Koskinen zette Anton Johansson voor het doel en die rondde af.

Leuven Antwerp IJshockey
Foto: Siegfried van den Bosch

Daarna kwam Leuven opzetten en zakte Antwerp steeds meer in. Alec James zette de gelijkmaker op het bord, waarna de Finse student William Kangasniemi de eerste voorsprong voor Leuven aantekende.

Leuven Antwerp IJshockey
Foto: Siegfried van den Bosch

In de slotperiode vloeiden de krachten uit de Antwerpse benen en besliste Chiefs het duel definitief. Dries Blockx, Jeffie Versin en opnieuw William Kangasniemi, bepaalden de eindstand op 5-1. Antwerp kan zich langzaam aan gaan opmaken voor meer trainingsarbeid wanneer het tijdelijk nieuwe thuis gereed is, terwijl Leuven de start kreeg qua uitslag die het wenste.

ZOETERMEER PANTERS – CAIROX HIJS HOKIJ 2-5

De streekderby in Haaglanden viel opnieuw ten prooi voor de mannen van Den Haag. Zij versloegen Zoetermeer in de eigen Silverdome met 2-5.

De openingsfase was voor de thuisploeg, zonder dat er echt levensgevaarlijke kansen ontstonden. Panters liep in 30 tellen tegen twee straffen op en dat werd door Den Haag prima uitgebuit. Doug Rose kreeg de puck van Jasper Kick, fakete het schot en schoot loepzuiver hoog binnen. Net nadat Panters compleet was, verdubbelde HIJS de voorsprong. Thomas Roosendaal haalde hard uit van de blauwe lijn, Stace van Bentem had de re-direct: 0-2.

CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters IJshockey

Halverwege in het middenstuk halveerde Zoetermeer de voorsprong. Michael van Rijswijk vond het gaatje achter de sterk keepende Brett Magnus vanaf de linkerkant. Panters kon niet doordrukken en moest opnieuw in ondertal een tegentreffer slikken. Joey Oosterveld kon vrij oprukken in het centrum en scoorde beheerst de 1-3.

CAIROX HIJS Hokij Zoetermeer Panters IJshockey

Het duel werd er in het restant niet heel veel beter op. Zoetermeer probeerde het wel, maar kwam er niet door. En als het er door kwam, dan vond het Magnus op zijn pad. Ook Riedijk stond zijn mannetje tussen de palen. In een tijdsbestek van tien tellen ging het gruwelijk mis voor de thuisploeg. Bjorn Borgman had een knappe assist in huis die netjes afgerond werd door Mike van Oeveren. Tien seconden later lag de vijfde Haagse treffer achter Riedijk. De goalie moest lossen op een inzet van Justin Evers en zag Levi Boer attent reageren. Thomas Borgman zorgde met een mooi droog schot op aangeven van Erik Brand voor de 2-5 eindstand.

Previous Steve Mason tekent bij EHC Winterthur
Next Nederlandse dames belangrijk bij SDE HF, weer winst