Van Nes met goed gevoel van het ijs na eerste wedstrijd voor Bobcats


Guus van Nes Update

Elke week blikken we terug op de week van Guus van Nes. Voor onze landgenoot was het een speciale week. Nadat hij vorig seizoen niet mocht uitkomen voor Quinnipiac, speelde hij afgelopen weekend zijn eerste wedstrijd voor de Bobcats.

Bobcats oefenen tegen Badgers

Guus van Nes heeft er lang op moeten wachten, maar zondag stond hij dan toch als speler van Quinnipiac op ijs. De Bobcats speelden in hun eigen Frank Perrotti Jr. Arena een oefenwedstrijd tegen het Canadese Brock Badgers. Quinnipiac was aanvallend de meerdere van de Badgers (57 tegen 23 schoten op doel). Toch waren het de Canadezen die op het scorebord de voorsprong namen en Quinnipiac achter de feiten aan liet schaatsen. Mede door een prima goalie in het Canadese doel (Mario Cavaliere) en drie pucks die het ijzerwerk van het goaltje raakte in plaats van het net. Na veertig minuten was de stand 2-4 in het voordeel van de ijshockeyers van Brock University. Door een fraaie goal van aanvoerder Nick Jermain werd de achterstand verkleind tot één goal verschil. Pas twaalf seconden voor tijd werd de gelijkmakende 4-4 gescoord. In de resterende tijd en vijf minuten overtime werd er niet meer gescoord waardoor de wedstrijd eindigde in een 4-4 gelijke stand.

Starting lineup voor Van Nes

Van Nes was één van de vijf startende veldspelers en speelde een zeer degelijke wedstrijd. In de eerste periode was hij betrokken bij de powerplay waaruit de 1-1 werd gescoord. De Nederlander stond bij de powerplay’s van Quinnipiac regelmatig op het ijs. Tijdens de penalty-kill van de Bobcats werd Van Nes aan de kant gehouden. Vooral in de eerste twee periodes was de jonge aanvaller gevaarlijk. In totaal kwam de Dordtenaar tot vijf schoten. Allemaal op doel. Van Nes zelf was tevreden maar ook kritisch over zijn eigen spel: “Het was nog een beetje ‘roestig’ allemaal. Ja, ik moest er toch wel weer even inkomen. Maar ik ben wel tevreden, natuurlijk kan het altijd beter. Ik zou graag wat meer willen creëren, maar dat komt wel weer. Het voelt goed om de eerste wedstrijd gehad te hebben.”

Tekst gaat onder de foto verder

Guus van Nes Shirts

Het NCAA seizoen begint nu echt

Komend weekend start het NCAA seizoen. Quinnipiac start met een dubbele ontmoeting tegen AIC. Vrijdag wordt er thuis gespeeld en zaterdag de uitwedstrijd in Springfield, Massachusetts. Van Nes en zijn team staan in de rankings, voorafgaande aan het seizoen, als achtste (USCHO.com Division I Men’s Preseason Poll) en elfde (USA Today/USA Hockey Magazine Men’s College Hockey Preseason Poll) geplaatst.

Dat de ECAC, de conference waarin Quinnipiac uitkomt, uit sterke teams bestaat is af te lezen uit deze rankings. Maar liefst vier teams staan in de top-20 van USCHO.com. Drie staan er zelfs in de top-10.  USA Today brengt alleen een top-15 uit. Naast de Bobcats zijn dat: Cornell, Clarkson en Harvard.

Tekst gaat onder de foto verder

Quinnipiac Bobcats
Wedstrijdschema Quinnipiac Bobcats 2019/2020

Wie bepaalt die NCAA rankings?

Iedere week wordt zo’n ranking samengesteld door coaches, journalisten en officials van USA Hockey. Naarmate het seizoen vordert kunnen uiteraard de uitslagen worden meegenomen. Nu is er gekeken naar de opbouw van de teams en hoe deze teams vorig seizoen hebben gepresteerd. Kampioen van 2018/2019 staat in alle polls als eerste gerangschikt. In de poll van USCHO konden vijftig mensen hun stem uitbrengen. Negenenveertig kozen Minnesota Duluth als favoriet. De andere stem voor de eerste plaats ging naar Minnesota State.

Zijn die rankings belangrijk?

Nu zijn die rankings op zich natuurlijk leuk, het is wat de kenners er van denken en vinden, hoe een en ander gerangschikt moet worden. Voor de zestig teams in Division 1 van de NCAA zijn ze echter van levensbelang om door te kunnen stomen naar een kampioenschap.

Zestien teams gaan door naar de play-offs, de Sweet Sixteen. Zes daarvan zijn de kampioenen van de verschillende conferences in Division 1. De overige tien worden geselecteerd door het ‘Division I Men’s Ice Hockey Committee’ en dat gebeurt mede op basis van de rankings in de polls.

Arizona State Sun Devils

Voor Arizona State, één van de tegenstanders van Quinnipiac, is een selectie door het comité de enige mogelijk om bij de Sweet Sixteen te komen. Zij zijn een zogenaamde Independent en hebben zich niet aangesloten bij een conference en kunnen daar dus geen kampioen van worden. Van de zestig teams zijn de Sun Devils overigens het enige onafhankelijke team. In 2019 wist het zich voor het eerst te plaatsen voor het eindtoernooi. Daarin was Quinnipiac met 2-1 te sterk in de eerste ronde.

Tekst gaat onder de foto verder

Johnny Walker - Arizona State Sun Devils
Johnny Walker – Arizona State Sun Devils

Quinnipiac staat, gezien de ranking, een pittig seizoen te wachten. Maar liefst vijf tegenstanders staan in de top-20 van de polls. Terwijl AIC, de eerste tegenstander, er net buiten valt. Bovendien wisten deze zes zich vorig seizoen allemaal te plaatsen voor de Sweet Sixteen. Win je van deze hoog genoteerde tegenstanders, dan is dat uiteraard goed voor de klassering in de volgende poll.

De USCHO-ranking van 7 oktober ziet er als volgt uit:

Rnk Team Record Points Last Poll ECAC en/of tegenstander van ‘Q’
1 Minnesota Duluth 0-0-0 978 1
2 Denver 2-0-0 927 2
3 Minnesota State 0-0-0 844 3
4 Massachusetts 0-0-0 767 4 Tegenstander buiten ECAC
5 Cornell 0-0-0 747 5 ECAC
6 Providence 1-0-0 651 7
7 St. Cloud 0-0-0 630 6
8 Notre Dame 0-0-0 550 9
9 Quinnipiac 0-0-0 528 8 ECAC
10 Boston College 0-0-0 522 11
11 Clarkson 0-0-0 510 10 ECAC
12 Ohio State 0-0-0 460 12
13 Penn State 0-0-0 436 13
14 Western Michigan 0-0-0 375 14
15 Northeastern 0-0-0 302 15
16 Wisconsin 0-0-0 286 16
17 Bowling Green 1-0-0 258 17
18 North Dakota 0-0-0 153 18
19 Harvard 0-0-0 114 19 ECAC
20 Boston University 1-0-0 95 NR

Niet in de ranking maar direct daarna genoemd zijn UMass Lowell 83, AIC 80, Minnesota 53, Michigan 45, Arizona State 40. UMass (ECAC), AIC en Arizona State zijn ook drie tegenstanders van Van Nes en zijn team.

Previous St. Louis klopt Toronto in eigen huis, eerste puntverlies Buffalo
Next Blessure Polak, Sprong, verwachtingen Oberliga en puntenmakers BeNe