Onbegrip bij Ducks-achterban over roster cut naar San Diego Gulls


Daniel Sprong

Elke week blikken we terug op de week van Daniel Sprong. Het was een nare week voor onze landgenoot. Nadat hij in de laatste twee oefenduels van Anaheim niet op het roster verscheen, kwam het nieuws dat de Ducks hem teruggezet hadden naar het AHL-filiaal van San Diego Gulls.

SPRONG GENOOT VERTROUWEN FANBASE

Daniel Sprong ging er weer voor; nadat hij afgelopen seizoen vanuit Pittsburgh naar Anaheim getrade werd, bloeide de Nederlander voorzichtig weer op. Hij speelde 47 wedstrijden en noteerde daarin veertien goals en negen assists. Geen gek gemiddelde voor de winger, die duidelijk liet zien aanvallend van grote waarde te zijn. Maar toch. Toch kleeft er altijd het predikaat ‘lack of two-way game’ aan onze landgenoot. De vraag is: moet je dat altijd blijven ophangen aan een speler? Of moet je juist de kwaliteiten van iemand op waarde inschatten?

AANVAL ANAHEIM ZWAAR ONDER DE MAAT

Anaheim Ducks eindigde afgelopen seizoen op een 24e plaats. Meest opvallende feit was dat de Ducks als enige team de ‘200-goal mark’ niet slechtte. In 82 wedstrijden werd er 199 keer gescoord, een statistiek die neerkwam op de nummer laatst van alle 31 teams. Sprong was dus goed voor 7% van de gehele productie en mocht hij 82 duels hebben gespeeld, dan zou zijn totaal aantal (het is natuurlijk doorgerekend) op 24 goals zijn uitgekomen. Hij was de nummer vijf op goals, nummer zeven op points. De mannen boven hem, speelden vele duels meer. De fans waren blij met de ‘skill set’ van Sprong: het schot en de dodelijke precisie en zagen in hem een belangrijke rol.

Tekst gaat onder de foto verder

Daniel Sprong Anaheim Ducks IJshockey

ON WAIVERS

De laatste twee oefenduels van Anaheim tegen L.A. Kings en Arizona Coyotes zagen we rugnummer 11 niet op het wedstrijdformulier terug. Coach Dallas Eakins koos voor mannen, waar hij in de jeugd al mee samenwerkte. En dus was het in die zin niet vreemd dat Daniel Sprong ‘on waivers‘ gezet werd. Waivers is een verzameling van spelers die door clubs op een zogenaamde transferlijst worden geplaatst. Die spelers zijn vervolgens gedurende een periode van 24 uur door andere clubs over te nemen, maar dan moeten ze wel het lopende contract willen betalen. De fans in Anaheim snapten er niks van en veel fans van andere teams zagen een fantastische kans om een ‘gokje te wagen’ en Sprong voor bijna niets ($750.000 salaris) op te halen.

Edmonton, Montreal, New York Rangers en Ottawa werden veelvuldig gelinkt, maar niemand pikte de Nederlander op. Het moment van de waivers was ronduit beroerd; welke manager durft het aan om zijn team drie dagen voor de start van het seizoen te wijzigen? In die realiteit was de verwachting dat Sprong een move zou maken niet groot.

Tekst gaat onder de tweet verder

SAN DIEGO GULLS

En dus mag Sprong het opnieuw in de AHL laten zien, dit keer bij San Diego Gulls. De aanvaller bewaart goede herinneringen aan de league, waar hij bij Wilkes-Barre indruk maakte. In 65 duels noteerde hij 32 goals en 33 assists en haalde het All-Star team. Toch gaat Sprong er vol vertrouwen in en zoals hij zelf zegt ‘je weet nooit wie er kijkt’, waarmee hij mogelijk hint op interesse van andere teams, dan wel de re-call van de Ducks.

Tekst gaat onder de video verder

Sprong speelde, met zijn vertrouwde nummer 11, vrijdagnacht het eerste duel voor zijn nieuwe ploeg. Er werd met 2-1 verloren van Bakersfield Condors (het filiaal van Edmonton Oilers) en de 22-jarige geboren Amsterdammer noteerde de assist bij de goal van Kiefer Sherwood. De komende tijd zal blijken of de Nederlander doorpakt bij San Diego en een terugkeer naar de hoofdmacht weet te bewerkstelligen, of dat er mogelijk een trade aankomt richting een andere team. Vroeg in het seizoen lijkt een verhuizing naar een ander team niet het meest logische.

Komend weekend staan voor de Gulls twee uitwedstrijden op de rol: vrijdag tegen San Jose Barracuda en zaterdag tegen Stockton Heat.

Previous Eetu Moksunen versterkt de gelederen van Microz Eaters
Next St. Louis klopt Toronto in eigen huis, eerste puntverlies Buffalo