Daniel Sprong on waivers, wat nu voor onze Dutch Duck?


Daniel Sprong Anaheim Ducks IJshockey

Daniel Sprong kreeg drie dagen voor de start van het seizoen ronduit klote nieuws te horen. Zijn club Anaheim Ducks heeft hem on waivers gezet. Vandaag om 18:00 uur zullen we weten of Sprong dit seizoen elders speelt, of wellicht in het AHL-filiaal van de Ducks, San Diego Gulls.

SPRONG ON WAIVERS: WAT IS DAT?

Waivers is een verzameling van spelers die door clubs op een zogenaamde transferlijst worden geplaatst. Die lijst wordt iedere dag om twaalf uur ’s middags (Eastern Time) gepubliceerd. In Nederland is het dan 18:00 uur ‘s-avonds. Die spelers zijn vervolgens gedurende een periode van 24 uur door andere clubs over te nemen, maar dan moeten ze wel het lopende contract willen betalen. Sprong heeft nog één jaar in zijn contract tegen $750.000, dus dat is voor NHL begrippen echt peanuts. Gebeurt dit niet en komt er geen ander team dat Sprong ‘claimt’, dan is het voor 99,9% zeker dat onze landgenoot naar het AHL-filiaal van Anaheim, San Diego Gulls, afzakt.

DE RIGHT WING POSITIE

Het is natuurlijk heel makkelijk om chauvinistisch te roepen dat hij nooit op de waiverlijst had mogen staan, maar laten we de emoties er even uithalen en kijken wat de reden dan is, of kan zijn. Hoe ziet de ploeg eruit op zijn positie, Right Wing? Daar spelen ook Ondrej KaseJakob Silfverberg, en Troy Terry. Dat zou betekenen dat Sprong op de vierde lijn zou moeten gaan spelen. Geen schande om op zo’n lijn te spelen overigens, maar is het in zijn belang om de strijd aan te gaan met ‘fourth liners’ als Derek Grant, Carter Rowney en Devin Shore? De Nederlander, die afgelopen maart 22 jaar is geworden, moet spelen om beter te worden. De minuten die de vierde lijn maakt zijn (normaal gesproken) op één hand te tellen en dat is niet in het belang van Sprong.

Dan kan hij beter speeltijd maken bij San Diego of de bottom six van de NHL. Ploegen als Ottawa Senators, LA Kings, New Jersey Devils, Detroit Red Wings, Buffalo Sabres of New York Rangers. De vraag is, of het reëel is om één van deze ploegen aan te wijzen als nieuwe werkgever. Juist omdat ook zij mensen on waivers hebben gezet, om hun roster klaar te stomen voor de start van het NHL seizoen.

KLOTE MOMENT

Buiten het feit dat Sprong niet op de waiverlijst verwacht werd, is het vooral het moment waarop dit gebeurt uiterst ongelukkig te noemen. Drie dagen voor de start van het seizoen zijn teams meer bezig om hun definitieve roster samen te stellen door middel van ‘cuts’ (het schrappen van namen, veelal jongeren die naar de AHL gaan), dan dat zij bezig zijn om spelers toe te voegen. Onze landgenoot wordt geroemd om zijn schot en dodelijke precisie, maar het ’two way game’ verhaal blijft hem achtervolgen. Ook wordt hem wel eens wat ‘Amsterdamse bluf’ verweten.

TRENDING OP DE SOCIALS

Vanaf het moment dat gisteren de waiverlijst gepubliceerd werd, zong de naam van Daniel Sprong heel vaak rond op Social Media en forums. Zowel fans als gerespecteerde journalisten van andere ploegen zien in Sprong een buitenkansje voor hun ploeg om tegen lage kosten een gokje te wagen. Aan de andere kant was er ook het veelvuldige geluid dat Ducks-fans niets begrijpen van de beslissing om de Nederlander on waivers te zetten. Ook Josh Ho-Sang van New York Islanders (contractwaarde $875.000) is een speler die velen graag zien komen. Maar Sprong was zelfs trending topic op Twitter in Canada gisteren. Dat is an sich niet zo heel raar in dat deel van de wereld.

In Canada kennen ze onze landgenoot maar al te goed vanuit de QMJHL, waar hij ongekende cijfers liet optekenen in zijn tijd bij Charlottetown Islanders. Hij is de nummer drie goal scorer ooit en de nummer twee als het gaat om punten in de historie van Charlottetown. Als het gaat om play-off stats is Sprong de speler met de meeste goals (24), assists (27) en punten (51) in het post-season voor de franchise. In vier seizoenen speelde onze landgenoot 237 duels in de Q, waarin hij 312 punten op de teller zette. Neem daarbij ook in ogenschouw dat hij er een half jaar uit lag na een schouder operatie én een gedeelte bij de Penguins speelde. Dan kun je gerust spreken van zeer indrukwekkende cijfers.

Maar! Cijfers uit het verleden doen er niet toe als je in de NHL faam wilt maken, dan kijkt men naar het track record op het hoogste niveau. Bij Penguins wilde het niet vlotten (4G, 5A in 42 duels), maar bij Anaheim leek hij toch lekker op weg. En dat is wat ook de achterban steekt: de ploeg uit Californië scoorde vorig seizoen de minste goals en doet nu één van haar puurste goal scorers in de etalage. Fans nemen het mindere defensievere gedeelte van zijn spel, dat overigens stapje voor stapje beter wordt, op de koop toe. Sprong was in 47 duels goed voor veertien goals en vijf assists. Als je dat doorrekent naar een vol seizoen (82 duels), dan zou hij op ongeveer 24 goals uitkomen.

STERKE GERUCHTEN: CANADA

Tóch is er één ploeg die telkens boven komt drijven in de geruchtenmolen en dat is Edmonton Oilers. De ploeg van superster Connor McDavid mist een speler die goals kan maken. Vorig seizoen waren McDavid, Draisaitl en Nugent-Hopkins met zijn drietjes goed voor meer dan 50% van de gehele Oilers-productie.

Ook Ottawa Senators en Montreal Canadiens worden veelvuldig gelinkt om Sprong binnen te gaan halen. En dat is het mooie van een waiver lijst, waar ieder jaar weer namen op staan die de wenkbrauwen doen fronsen. Dit jaar is de 22-jarige forward één van de eye-catchers op de lijst waar veelvuldig over gesproken en gespeculeerd wordt. Garanties geeft dit echter zelden, de vraag is welke ploeg het aandurft om zo vlak voor de start van de competitie een nieuwe speler binnen te halen. Één ding staat vast: voor Sprong wordt het verhuizen binnen de NHL of San Diego Gulls. Om 18:00 uur Nederlandse tijd zullen we weten of er een NHL ploeg is die een claim gemaakt heeft en of de (steeds sterker wordende) geruchten van Edmonton Oilers op waarheid berusten.

Previous Gaat Calgary Flames het record jaar evenaren?
Next Van Nes staat te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen