Van Nes staat te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen


Guus van Nes Update

In het kielzog van Daniel Sprongmag Nederland hoop koesteren dat er mogelijk een tweede landgenoot de NHL haalt. Zijn naam is Van Nes. Guus van Nes. Komend seizoen zal hij bij Quinnipiac University in de NCAA laten zien wat hij kan. Afgelopen zomer maakte hij indruk op het zomerkamp bij San Jose Sharks. En dus houden wij jullie elke week op de hoogte van zijn verrichtingen in de Guus van Nes Update.

Geen wedstrijden vorig seizoen

Vorig seizoen kwam Guus van Nes niet in actie. Dat wil zeggen, niet in wedstrijdverband. Door de strenge NCAA regels mocht de 22 jarige aanvaller niet voor zijn nieuwe ploeg Quinnipiac Bobcats uitkomen. Na drie jaar bij Boston Junior Bruins zette Van Nes de stap naar één van de top universiteiten. Niet alleen qua studie, maar zeker ook qua ijshockey. De overkoepelende organisatie van het sporten op universiteits-/college niveau, NCAA, heeft echter strenge regels met betrekking tot cijfers behaald op vorige opleidingen en daar was de jonge Dortenaar de dupe van en mocht zodoende geen wedstrijden spelen. “Ze houden hier erg van regels en daar moest ik me bij neerleggen. Ja, het afgelopen jaar waren mijn cijfers wel goed genoeg om volgend jaar te kunnen spelen”, geeft de aanvaller lachend aan.

Van Nes een ‘pup Shark’

Indruk heeft Van Nes bij de Boston Jr. Bruins en op training bij Quinnipiac wel gemaakt. In juni mocht hij aansluiten op het trainingskamp van San Jose Sharks. Een week keihard trainen met talenten uit de organisatie van de NHL ploeg en een afsluitende wedstrijd. Een week ook waarin Van Nes de organisatie leerde kennen en de Sharks Van Nes leerden kennen. Wat daar verder uit voort gaat komen zal de toekomst moeten uitwijzen.

De ‘Sharks Prospects Scrimmage’, waarin Van Nes uitkwam voor Team-Ricci (in witte tenue’s) en in de tweede lijn speelde.

Terugkijkend op het kamp bij de Sharks zegt Van Nes: “Het ‘Prospect Camp’ was super, ik heb er onwijs veel van geleerd en ben die week gegroeid als speler maar ook als mens. Door de hele staff van de Sharks ben ik er erg goed behandeld en werd er warm ontvangen. Dat hielp enorm met de zenuwen. Ik ben groot fan van de Sharks staff!”

Guus van Nes

Quinnipiac Bobcats

Dit seizoen staat Van Nes dus weer ‘voor het echie’ op het ijs. Zijn laatste wedstrijd in competitieverband speelde hij in het voorjaar van 2018. Ondanks dat hij vorig jaar niet speelde had hij geen enkel moment het gevoel niet bij het team te hebben gehoord. Bij alle wedstrijden was hij aanwezig en uiteraard bij alle trainingen waar hij dus wel op het ijs mocht staan. Ook buiten het ijshockeyen is het een hecht team: “We zijn ook echt een vriendengroep. We doen heel veel samen, zoals met z’n allen gaan bowlen en zijn we ook een keer naar paardenraces geweest”, geeft Van Nes aan.

De NCAA, hoe zit dat?

In de Verenigde Staten wordt er op zeer hoog niveau op de universiteiten en colleges geijshockeyd onder de vlag van de NCAA (National Collegiate Athletic Association). Division 1 is daarin het hoogste niveau en is onderverdeeld in verschillende conferences. In totaal spelen er 60 teams in Division 1. Ook Quinnipiac speelt in de hoogste divisie.

De conference waarin Van Nes met zijn team uitkomt is de ECAC (Eastern College Athletic Conference), die bestaat uit twaalf teams. In de competitie spelen deze teams twee keer tegen elkaar. Verder worden er ook tegen teams uit andere conferences wedstrijden gespeeld. Dit kan dan één wedstrijd zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook twee uitwedstrijden zijn. Quinnipiac maakt, net als vorig seizoen, een trip naar Tempe, Arizona om daar op 1 en 2 november tegen Arizona State te spelen.

Guus van Nes NCAA

De beste zestien teams gaan eind maart naar de play-offs. Waarbij het hoogst geplaatste team tegen nummer zestien speelt, de nummer twee tegen het als vijftiende gerangschikte enzovoorts. Win je de wedstrijd, dan ga je door naar de volgende ronde. De beste vier teams komen uiteindelijk in de Frozen Four. De halve finales en de finale worden op één locatie in hetzelfde weekend gespeeld. Net zoals vorig jaar wist Minnesota-Duluth het kampioenschap in 2019 binnen te halen. Quinnipiac was na het seizoen het als zevende gerangschikte team.

Wat staat er voor Quinnipiac op het programma

Van Nes staat te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen: “De voorbereiding op het nieuwe seizoen is nu volop op gang, komende zondag hebben we een oefenwedstrijd. Na een hoop zware weken zal het deze week vooral technisch worden  met fine tuning van de powerplay, penalty kill, de face off, bepaalde plays enzovoorts. Het was lekker dat we bij het Sharks camp een hoop scrimmages gedaan hebben. Dit hielp enorm om mijn wedstrijdritme weer een beetje terug te krijgen, ik kan niet wachten om weer te knallen zondag!”

Quinnipiac en Van Nes staat een druk seizoen te wachten. Op 6 oktober wordt de eerste (en enige) oefenwedstrijd gespeeld. In de eigen Frank Perrotti Jr. Arena is het Candeese Brock Badgers de tegenstander. Op 11 en 12 oktober begint het werkelijke seizoen met een dubbel tegen AIC Yellow Jackets. Daarna volgen nog 32 wedstrijden die al vast staan.

Eind januari is er nog een toernooi, het Connecticut Ice, waarin de vier NCCA ploegen uit Connecticut het tegen elkaar gaan opnemen. Buiten de Bobcats van Quinnipiac zijn dat University of Connecticut (Huskies), Sacred Heart University (Pioneers) en Yale (Bulldogs).

In maart barst dan de strijd om het ECAC kampioenschap los, dat in play-off format zal worden uitgevochten. Naar aanleiding van de rangschikking van de complete NCAA Division 1 wordt dan gekeken of de Bobcats ook dit jaar bij de beste van de VS zitten en wordt het seizoen nog even verlengt met de Sweet Sixteen en wie weet de Frozen Four.

NCAA -Quinnipiac
Quinnipiac – ECAC 2019/2020

 

 

Previous Daniel Sprong on waivers, wat nu voor onze Dutch Duck?
Next Voor Tampa Bay Lightning telt alleen de play-offs nog