De geur van ijshockey voert weer de boventoon de komende maanden


Face-Off IJshockey Columns

De oefenduels zijn achter de rug, het afgelopen weekend ging het seizoen dan ‘voor het eggie’ los. Met de Continental Cup in Mechelen en de strijd om de Ron Berteling Schaal is het ijshockeyseizoen 2019/2020 van start gegaan. Vanaf komende week gaat de strijd om de prijzen losbarsten, waarbij de geur van ijshockey weer de boventoon gaat voeren de komende maanden. Bij besturen, spelers, coaches, vrijwilligers en ouders.

IJSHOCKEY: WE MOETEN VOORUIT

Het belangrijkste gegeven is dat we vooruit moeten met de sport. Niet willen, maar ook echt moeten. Er zijn tal van mensen die daar hun eigen ideetjes over hebben. Ook ik. Is het allemaal uitvoerbaar? Dat zal allemaal moeten blijken in de toekomst, feit is dat ik mezelf zeker de rol van zaligmakend of helderziend verre van toedicht. Mijn mening en visie zijn altijd gebaseerd op liefde en passie voor de sport, gekoppeld aan het denken vanuit mogelijkheden. Altijd maar vanuit weerstand denken en regeren, heb je compleet niets aan. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die structureel dezelfde negatieve zaken roepen of aandragen, daar dan zelf in gaan geloven.

Tekst gaat verder onder de audio

 

Roepen is één, er écht iets aan gaan doen is veel belangrijker. Om het simpelste voorbeeld te geven: er wordt al jaren geroepen dat er geen geld is voor het ijshockey. Zeker voor de bovenlaag en nationale ploegen vind ik het dan een must dat daar iets aan gedaan wordt. Maar vooral: goed doordacht en met volledige focus en aandacht. Dan heb ik het over PR, Marketing en Sales. Het geld is er wel, daar moet je creatief mee omgaan én af en toe willen bukken om het op te rapen.

JEUGD IS HET ALLERBELANGRIJKSTE

Tegelijkertijd is de toekomst van het ijshockey pas gegarandeerd als de sport op steeds meer instroom van onderaf kan rekenen. Zowel recreatief als competitief. Zou het niet mooi zijn om de beste talenten van Nederland in drie of vier regio’s op te knippen en vanuit daar te gaan werken. Regionale binding vanuit de clubs, spelers en sponsors. Dat de tijden van weleer weer terugkeren, waarin talenten voltijd bezig kunnen zijn met hun sport en daarnaast aan hun school werken. Want dát was destijds haalbaar en succesvol. Het komt de kwaliteit ten goede van de spelers en het kan als een magneet werken om nieuw talent aan te spreken.

Tekst gaat verder onder de foto

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

Is er gekeken naar de lessen die geleerd kunnen worden, om het nieuw leven in te blazen en wél voor de langere termijn succesvol te kunnen zijn? Natuurlijk zijn financiën daarin belangrijk, maar wat mij betreft zetten we die stip aan de horizon en werk je daar naartoe. Een goed onderbouwd verhaal de markt inzetten, gepassioneerd het betoog houden en overtuigen. Niet meer vanuit ‘het kleinste jongetje van de klas’ reageren, maar vol bravoure erin vliegen. En uitstralen: ‘wij zijn ijshockey, verdomme!’

BENE LEAGUE

De start van de BeNe League laat nog even op zich wachten, we starten komend weekend met de bekertoernooien in beide landen. Afgelopen weekend was er de strijd om de Ron Berteling Schaal en een mooie editie van de Continental Cup in Mechelen. Daar tussendoor loopt dan ook nog de Inter Region Cup, een nieuwe mini competitie. Er wordt mij wel eens gevraagd of ik het een goed idee vind als Duitse teams erbij zouden komen en ik antwoord daar altijd eerlijk op: Nee, niet nu nog.” En dat vind ik echt. Omdat ik het idee heb dat vier jaar BeNe League nog altijd niet heeft geleid tot een stabiele organisatie, dan wel stabiele competitie. Zorg eerst dat het fundament goed staat en pas dan moet je kijken of je nieuwe stappen kunt zetten. Of dat dan met Duitse teams moet zijn? Ik zie liever eerst clubs van weleer terugkeren, mits zij de intensiteit aankunnen en gezond zijn om verantwoord in te stappen.

Tekst gaat verder onder de foto

Ron Berteling Schaal IJshockey
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Clubs die afgehaakt zijn, spanningen tussen bestuur en clubs, of bestuurders onderling en clubs die niet altijd (of in ieder geval niet vaak genoeg) op één lijn lijken te zitten over afspraken. Geluiden over ‘een nieuwe eredivisie’ verontrusten mij. Waarom? Omdat velen de BeNe League als een heel leuke competitie zien, maar de randzaken tegen staan. ‘Wedstrijden van 20-0 zit niemand op te wachten’ hoor ik wel eens zeggen. Dat klopt, dat is niet het spanningselement waar mensen voor naar het stadion komen. Maar laten we vooral reëel zijn: die uitslagen waren er vorig jaar voldoende in de Eerste Divisie te zien. Kijk naar de uitslagenreeks van kampioen Eindhoven, die haalden vorig seizoen vaker de dubbele cijfers, dan niet.

En stel! In het meest ongunstige geval (vanuit BeNe League perspectief) zou een ploeg als Den Haag in zijn huidige samenstelling een stap terug doen, naar zo’n nieuwe Eredivisie? Den Haag is dusdanig goed dat het de ‘nieuwe Eredivisie’ (samenstelling tussen uitstroom BNL en Eerste Divisie) domineert met tien vingers in de neus. Is dat dan het hoogste niveau wat we nastreven? Laten we gewoon eens kijken waar de kracht van de BeNe League ligt en zorgen dat zowel organisatie als competitie stabiel zijn. Met heldere afspraken, heldere uitstraling en eenduidige communicatie. Zoeken naar wat elkaar verbindt in plaats van wat ons verschillend maakt. En simpel: dat ontbreekt vrij vaak op dit moment.

Tekst gaat verder onder de foto

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

Aan de andere kant: welke kant willen we nu eigenlijk op met het ijshockey in zijn totaal? Is het goed zo? Of willen we de sport stap voor stap (verder) professionaliseren? Dan zal de intensiteit omhoog moeten. Vaker spelen, vaker trainen, het niveau omhoog stuwen. Als twee keer per week trainen en één keer per week spelen voldoende is voor teams, trainers en spelers? Dan moeten we simpelweg accepteren dat het niveau (nationaal en met Oranje) niet beter zal worden. Maar dan moeten we ook stoppen met pretenties hebben en roepen dat we de aansluiting met de ’top-16′ verliezen. Dan heb je geen recht van spreken meer.

VROUWEN

In januari hebben we een prachtig U18 Dames WK in Eindhoven te spelen. Tijd voor deze jonge meiden om de stap weer terug te zetten naar Division IB. De ploeg hoort daar thuis en wat is er dan mooier om de titel in eigen land te kunnen halen. Chapeau voor IJshockey Nederland om dit evenement in eigen land te organiseren. Een goed signaal dat het vrouwen ijshockey nóg verder op de kaart kan zetten.

Tekst gaat verder onder de foto

Oranje dames IJshockey

Over op de kaart zetten kunnen we kort zijn: De grote leeuwinnen gaan een prachtig WK tegemoet in Angers op het één na hoogste niveau van de wereld. Knallers als Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Oostenrijk en Slowakije doemen op als tegenstander. Ik onderschat niets, maar ga uit van eigen kracht: ik geloof er oprecht in dat de dames zich kunnen handhaven. Dat zal zwaar worden, maar het geloof van mijn kant is er zeker.

Al met al kunnen we ons weer gaan opmaken voor prachtige maanden vol ijshockey, de sport die we allemaal zo intens mooi vinden. Aan het einde van de rit zal blijken wie de sterkste van het seizoen zal zijn. Maar laat het nu dan maar écht losbarsten. Ik heb er onwijs veel zin in. Hup ijshockey!

Previous Nashville Predators wil steeds meer om de Cup te pakken
Next San Jose Sharks ruikt bloed en niets kan ze stoppen