Vegas Golden Knights, schiet ‘Wild Bill’ Karlsson dit jaar raak?


William Karlsson
William Karlsson

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL-seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Barend Hoogteijling waagt een gokje en beschouwt Vegas Golden Knight voor.

Vorig seizoen

Na het eerste, zeer succesvolle, seizoen van Vegas Golden Knights in 2017/2018, mocht er wel wat verwacht worden van het team uit de woestijn van Nevada. Of was het eerste seizoen een kwestie van beginnersgeluk? In het tweede seizoen van de Golden Knights werd in ieder geval de play-offs weer gehaald. In de wat zwakkere Pacific Division werd het na Calgary en San Jose derde. Een plek die rechtstreeks recht gaf op de play-offs. Geen gedoe dus met wildcards.

Jonathan Marchessault was met 59 punten (25G, 34A) topscorer, gevolgd door William ‘Wild Bill’ Karlsson met 56 punten (24G, 32A). Geen cijfers waarmee je in de NHL heel hoog scoort. Marchessault had 74 spelers boven zich staan die het beter deden het afgelopen seizoen. In het doel was Marc-André Fleury de onbetwiste nummer één. Zijn back-up Malcolm Subban, het broertje van P.K.,  is een goede vervanger om Fleury af en toe zijn verdiende rust te geven.

In de eerste ronde van de play-offs waren de Sharks uit San Jose de tegenstander. Na vijf wedstrijden stond Vegas op matchpoint en had de Sharks in de touwen hangen. Toch was het San Jose dat uiteindelijk doorging naar de tweede ronde. De zesde wedstrijd verloren de Golden Knights na twee keer een overtime. De allesbeslissende zevende wedstrijd werd ook verloren, na een krankzinnige comeback van San Jose op de power play.

Aangetrokken & vertrokken

Tegen het einde van het vorige seizoen kwam Mark Stone al over vanuit Ottawa. Als je zijn cijfers in Vegas doortrekt naar een heel seizoen, mag je van hem dit seizoen wel wat verwachten. Vooral in de play-offs scoorde hij er lustig op los met 12 punten (6G, 6A) in zeven wedstrijden. Zijn contract werd verlengd en dat kostte de Golden Knights wel wat dollars. Net zoals het vernieuwde contract van William Karlsson. De ruimte in de salary cap was daardoor krap en men moest, om ruimte te maken, afscheid nemen van onder andere Erik Haula (Carolina Hurricanes), Colin Miller (Buffalo Sabres) en Nikita Gusev (New Jersey Devils).

Gusev werd in april overgenomen van SKA St. Petersburg, maar deze zomer dus weer van de hand gedaan. General Manager George McPhee hierover: “Wanneer je een team hebt samengesteld waarin bepaalde spelers een bepaald salaris verdienen, dan is er niet altijd ruimte voor iedereen. Dat is de realiteit waarmee we om moeten gaan in de wereld van de salary cap.”

Grote aanwinsten hebben ze in Sin City niet aangetrokken afgelopen zomer. Het zijn voornamelijk spelers met AHL ervaring die ze hebben gehaald zoals goalie Garret Sparks en forward Patrick Brown.

Vanuit de laatste draft heeft Peyton Krebs, die als zeventiende in de eerste ronde werd gekozen nog geen contract getekend. Net zoals tweede ronde keuze Kaedan Korczak. Beide zullen komend seizoen nog te zien zijn in de WHL. De enige van de acht spelers die de Golden Knights in de laatste draft nu een contract hebben aangeboden, en wat is getekend, is de Fin Marcus Kallionkieli. Ook hij zal echter komend seizoen in de WHL te zien zijn.

Vooruitblik

Verdedigend zit het in Vegas wel goed. Met Fleury in het doel en een betrouwbare back-up, zit je wat dat betreft al behoorlijk snel goed. Als je daarvoor verdedigers als Shea Theodore en Nate Schmidt neer kunt zetten aangevuld met onder andere Nick Holden en Brayden McNabb, dan kun je spreken van een zeer degelijke verdediging.

Aanvallend was het vorig jaar een middelmatig ploegje. Met 249 goals bezette Vegas in de NHL de veertiende plek. Niet slecht, maar ook geen top. Komend seizoen mag je van Stone en Karlsson, gezien hun mooie nieuwe contracten, één en ander verwachten. Daarbij zullen ze steun krijgen van onder andere Paul Stasny en Max Pacioretty.

Keep an eye on

Marc-André Fleury! Eén van de betere goalies in de NHL, die een wedstrijd voor je kan winnen. En ‘Wild Bill’ Karlsson. Karlsson is buiten het ijs een rustige jongen maar eenmaal op het ijs speelt hij vol gedrevenheid en passie.

Voorspelling

De Pacific Division is, op Calgary Flames na, vol met teams die al wat langer in opbouw naar een betere toekomst zijn, of er aan gaan beginnen. Op het oog niet de meest sterke divisie in de NHL. Een plek bij de eerste drie moet voor Vegas Golden Knights mogelijk zijn. Om anders via een wild card de play-offs te halen met in het westen ook nog een sterke Central Division zal moeilijker worden.

Previous Kan Colorado Avalanche de volgende stap maken?
Next Den Haag wint Ron Berteling Schaal na boeiend gevecht tegen Nijmegen