Select 4-u Devils Nijmegen weet de ogen op zich gericht


Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op de bekerwinnaar en landskampioen van Nederland van het afgelopen seizoen: Select 4-u Devils Nijmegen

NIJMEGEN HAD EEN PRIMA SEIZOEN

De mannen die vorig seizoen nog AHOUD Devils Nijmegen heetten, kenden een prima seizoen. Op voorhand legden zij zichzelf duidelijke ambities op, deze kwam in de BeNe League niet tot uiting. De ploeg van Alexander Jacobs werd ‘slechts’ zesde en werd in ronde één van de play-offs uitgeschakeld, na een krankzinnige serie, door de Eaters. Maar de Gelderse formatie veroverde de beker en de landstitel en dat was een meer dan goede pleister op de wond. Op het juiste moment wist de ploeg te pieken en ‘er te staan’. In de halve finale beker werd een 1-0 achterstand in de serie omgebogen tegen Heerenveen. In de finale werd vlak voor tijd de gelijkmaker gemaakt, om vervolgens in overtime toe te slaan in en tegen Den Haag. Die trend zette ook door in de strijd om de landstitel, waar opnieuw Den Haag aan de zegekar gebonden werd.

Tekst gaat verder onder de video

AANGETROKKEN & VERTROKKEN

Er gebeurde genoeg op spelersgebied in het Triavium in het off-season. Gedurende het afgelopen seizoen werd duidelijk dat Jurryt Smid en Raymond van der Schuit de overstap maakten vanuit Den Haag. Vorige week voegde Oliver Pataky zich daar als derde ‘Hagenees’ bij. Verder zullen Kay Gielen en Kai Willems (beiden Luik), Dylano Bijsterbosch (Tilburg) en Cas Staps het shirt van de Devils aantrekken. Shirts waar Select 4-u als nieuwe hoofdsponsor op zal staan; zij hebben het stokje overgenomen van AHOUD.

Tekst gaat verder onder de foto

Raymond van der Schuit, Select 4-u Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

Er gingen ook spelers weg: Jim Gudden (Zoetermeer), Justin Evers (Den Haag), Danny Mols (Turnhout), Rick van Haren (Nijmegen II), RJ Reed (EG Diez Limburg, Duitsland), Marcel Kars en Rick Wijnen (gestopt) zien we geen van allen meer in Nijmegen de ijshockey gear aantrekken komend seizoen.

VOORUITBLIK

Nijmegen bestaat 50 jaar en wil dat jubileum op gaan vijzelen met de jacht op alle prijzen. Maar de spelers weten ook dat prijzen winnen één is, de titel met succes verdedigen is een ander verhaal. Kwalitatief gezien mag Nijmegen niet mopperen met het materiaal waar coach Alexander Jacobs mee kan werken. Logischerwijs brengt dat wel druk mee, de druk van het moeten. Verstoppertje spelen met deze ploeg heeft dan ook weinig zin. Kan Jacobs er met zijn spelersgroep een geheel van maken dat die verwachtingen waarmaakt?

Tekst gaat verder onder de foto

Luke Zwartbol, Select 4-u Devils Nijmegen
Foto: Paul Nicolaassen

KEEP AN EYE ON:

Luke Zwartbol kwam wat later in het seizoen aan in Nijmegen en bleek defensief zijn mannetje te staan. Hij is weer terug op het ijs, nadat het slot van zijn seizoen in het water viel. Benieuwd of hij zijn energieke manier van spelen terug heeft gevonden om zo een significante bijdrage te leveren in de verdediging.

Cas Staps speelde vorig seizoen bij Mechelen, maar mag nu zijn gedroomde overstap uit gaan voeren. Benieuwd of hij zijn weg weet te vinden in dit ‘sterren-ensemble’. Er is genoeg gezegd en geschreven, tijd om het te laten zien.

Tekst gaat verder onder de video

Kayo van Zoest is een relatief onopvallende kracht, die veel werk opknapt. Hij sleurt, trekt de gaatjes voor een ander en staat fysiek zijn mannetje. Speelde een zeer verdienstelijk eerste seizoen, na de overstap uit Eindhoven. Kijken of hij in het tweede seizoen qua punten (dertien vorig seizoen) van grotere waarde kan zijn.

VOORSPELLING

Wie beweert dat Nijmegen niet om de prijzen mee gaat doen dit jaar, adviseer ik even de huisartsenpost te bellen. De club legt zichzelf druk op, heeft een blik nieuwe spelers opengetrokken en dat brengt verwachtingen met zich mee. Toch denk ik dat consistentie geboden is om ook in de BeNe League een grotere rol te kunnen spelen dan vorig jaar. Daarnaast moet Devils nu titels verdedigen en dat is toch een andere dimensie dan titels pakken. Nijmegen zien we terug in de laatste fases en we weten dat de ploeg er staat als het moet. Maar er zijn meer kapers op de kust, plus outsiders. Één van de favorieten is het team in ieder geval zeker. Topfavoriet? Nee, in mijn ogen niet. Die stempel druk ik op een andere ploeg.

Previous De jeugd moet het gaan doen bij Ottawa Senators
Next Zijn de play-offs haalbaar voor de oudjes van LA Kings?