De jeugd moet het gaan doen bij Ottawa Senators


Ottawa Senators

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL-seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op de nummer laatst van vorig seizoen, Ottawa Senators.

Vorig Seizoen

Als het seizoen 2017/2018 al rampzalig was met een voorlaatste plaats, dan was het afgelopen seizoen desastreus voor Ottawa Senators. Het kon dus nóg slechter, want de ploeg eindigde op een 31e en laatste plaats. De ploeg noteerde het meeste aantal tegengoals in het seizoen: 302 stuks. De ploeg kreeg ook de meeste schoten per duel te verwerken, ruim 35, dus je kunt rustig stellen dat het niet al te best gesteld was. Natuurlijk vlak voor het seizoen vertrok Erik Karlsson, maar wie zag dat niet van mijlenver aankomen. Coach Guy Boucher werd de laan uitgestuurd, omdat hij de jonge ploeg niet vooruit kon stuwen volgens het bestuur. Marc Crawford nam plaats als interim, maar die kon niets uitrichten.

Aangetrokken en vertrokken

De belangrijkste (of opvallendste) schakel is misschien wel coach D.J. Smith. Hij kwam over van Toronto Maple Leafs, waar hij vier jaar aan de zijde van Mike Babcock te vinden was. Daarvoor was Smith voornamelijk te vinden in de OHL. Echt schokkend waren de nieuwe aanwinsten deze zomer niet, ondanks dat de Sens nog heel veel ‘cap space’ hebben. Artem Anisimov kwam voor Zack Smith (trade met Chicago). Als je een offensieve impuls zoekt: Anisimov had vijftien goals vorig seizoen. Niet echt briljant te noemen. Defensief werd er een trade geregeld met Toronto: Codi Ceci en Ben Harper gaan het blauw dragen, terwijl Ron Hainsey en Nikita Zaitsev in Ottawa gaan spelen. Met nog ruim $20 miljoen cap space over, zou er toch slagvaardiger op de Free Agent markt gehandeld moeten zijn.

Vooruitblik

Op veel lijstjes staan de Senators op nummer laatst in de voorspellingen. Waar je bij Ottawa vooral op moet letten is dat de nieuwe jeugdige talenten of de andere jonge spelers stappen gaan maken. Van dit team mag je geen wonderen verwachten en dat doen we dus ook niet. Er zit te weinig offensieve diepte in het team, vorig seizoen is daar de focus op gelegd maar dat is hopeloos mislukt. Maar dat ten koste van de defensie gaat, is dat gewoon niet goed. Dan kan goalie Craig Anderson op zijn kop gaan staan wat hij wil, maar ook hij zal dan geen potten kunnen breken.

Keep an eye on

Is het alleen maar kommer en kwel? Nee! Wie in een lange rebuild zit, komt vanzelf met talenten op de proppen. Brady Tkachuk had een lekker eerste seizoen met 22 goals en 23 assists. Hij liet prima ijshockey zien en met 75 minuten straftijd, schuwt hij ook het ‘dirty work’ niet. Benieuwd of hij die lijn kan doortrekken!

Thomas Chabot is iemand die heel slim te werk gaat op het ijs. De 22-jarige verdediger kende een zeer solide debuutseizoen. Meest verrassende statistiek? Hij leidde de Ottawa Senators met 55 punten. Gekscherend wordt hij al ‘de nieuwe Erik Karlsson’ genoemd. Een allrounder met een prima two-way-game.

Voorspelling

Ook ik ga niet afwijken van de échte experts die kort op de NHL zitten: Ottawa komt nog flink tekort om de play-offs te halen dit seizoen. Maar wat grotere zorgen baart is de aansturing van de organisatie. Het is op bestuurlijk niveau niet best op dit moment. Pierre Dorian (General Manager) lijkt zijn ploeg alleen maar af te breken in plaats van op te bouwen; zakenpartners haken af, sterkhouders willen graag (of zijn al) weg en nieuwe investeerders vinden gaat niet van harte. Dat laatste klinkt door in de kwestie van het nieuwe stadion: waar gaan de Sens in de toekomst hun thuisduels spelen? Als het bovenin rommelt, heeft dat weerslag op het ijs.

Ottawa zal opnieuw nummer 31, of 30 hooguit, worden dit seizoen. Er is nog heel veel werk aan de winkel.

Previous Arne Van Espen naar Mechelen Golden Sharks
Next Select 4-u Devils Nijmegen weet de ogen op zich gericht